ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Αυτή και άλλες 6 ερωτήσεις που θα σου κάνουν στο χωριό

Απαντήσεις σε ρητορικά ερωτήματα, για σένα που θα επισκεφτείς την πατρίδα.

 Στο χωριό μου υπάρχουν κανόνες. Δεν τους βάζω εγώ, αλλά οι συγχωριανοί μου. Πρόσωπα αγαπημένα, τα οποία όμως γίνονται λιγότερο αγαπημένα όταν μου κάνουν τη ζωή δύσκολη με τις ανούσιες ερωτήσεις τους.
Τι εννοώ με αυτό;
Αυτό εννοώ:
Για παράδειγμα, η δεύτερη θεία, η φίλη της γιαγιάς σου και ο απέναντιγείτονας (ναι, αυτός που έχει κρυμμένη την κυνηγετική καραμπίνα στο προσκεφάλι του), καλώς ή κακώς κάνουν κουμάντο στα..

Tης Μεγάλης Παρασκευής

ΟΙ ΜΩΒ ΚΡΙΝΟΙ ΤΟΥ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Είναι ένα είδος οι μωβ κρίνοι που ενώ παλαιότερα πλημμύριζε τις αυλές και τους κήπους στα χωριά, τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν εξαφανιστεί - άγνωστο για ποιο λόγο. Πιθανόν γιατί αυτό το λουλούδι αρέσκονταν να φυτρώνει κοντά στα σπίτια και στους ανθρώπους…
Τα σπίτια βέβαια παραμένουν στη θέση τους και είναι μάλιστα πολύ περισσότερα από ποτέ σε όλα τα χωριά αλλά τους περισσότερους μήνες του χρόνου οι άνθρωποι στους οποίους ανήκουν βρίσκονται αλλού και μακριά, στις πόλεις και στον κάμπο. Γι’ αυτό το ιδιαίτερα κοινωνικό λουλούδι το οποίο κατά μια αίσθηση συνδυάζονταν και με το πένθος σιγά – σιγά ένοιωσε μοναξιά και έπαψε να φυτρώνει. Ενώ ήξερα πολλά σημεία στην..

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

«Σαλόνια» ηρωικά και πένθιμα...

Οι περισσότερες εφημερίδες «συμμορφώθηκαν» με την απόφαση της ΠΟΕΣΥ για εκτεταμένη αναφορά στις επιπτώσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τόσο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, όσο και για το σύνολο των εργαζομένων. Επίσης τα περισσότερα φύλλα έβαλαν στο πρωτοσέλιδό τους «χτύπημα» της Ομοσπονδίας κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου ενώ αρκετές είχαν και τα δισέλιδα με τη ρητή διατύπωση των θέσεων του κλάδου.
Εντυπωσιακά ήταν τα «σαλόνια» των Νέων, του Εθνους και του Ελ. Τύπου (αυτά είδαμε) που μέσα σε μαύρο-«πένθιμο» πλαίσιο δημοσίευσαν το υπόμνημα της ΠΟΕΣΥ προς την Επιτροπή της Βουλής, υπό τον τίτλο «Καρμανιόλα το ασφαλιστικό ν/σ για την κοινωνία και την ενημέρωση»...
Η Καθημερινή δεν είχε «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα, αλλά παρέθεσε ένα κείμενο..

ΜΜΕ: οι απεργίες στα χρόνια της κρίσης

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΕΣΗΕΑ ήταν δύσκολες στα χρόνια της κρίσης. Την ώρα που στο κάθε δοκιμαζόμενο μέσο του κάθε υπό χρεοκοπία ομίλου οι εργαζόμενοι προχωρούσαν σε εξαντλητικές απεργίες για να διασφαλίσουν απλά και μόνο την εργασία τους, τα κυρίαρχα ΜΜΕ συνέχιζαν να δανειοδοτούνται και να σφυρίζουν αδιάφορα ενώ οι ιδιόκτητες τους έβρισκαν ευκαιρία για να προχωρούν στις δικές τους επιλεκτικές και αθόρυβες απολύσεις.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ μετά κόπου και συχνά με διαφωνίες μελών του παρείχε απλώς κάλυψη στους απλήρωτους απεργούς του κάθε χρεοκοπημένου Μέσου.
Εκλεισαν κανάλια και εφημερίδες, φαγώθηκαν μεγάλα δάνεια από ιδιοκτήτες, άλλαξαν χέρια εκδοτικοί όμιλοι μέσα σε μια νύχτα χωρίς επιπτώσεις, παρένθετες εταιρείες γλίτωσαν..

Νέα συνάντηση με Κατρούγκαλο για το αγγελιόσημο

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου της ΠΟΕΣΥ
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου της ΠΟΕΣΥ Ο αγώνας για τη διάσωση του αγγελιόσημου ως πόρου των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσιογράφων συνεχίζεται, τονίστηκε κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων των εργαζομένων στα ΜΜΕ στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).
Μετά το Πάσχα θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και των αρμόδιων συνδικαλιστικών οργάνων, εκπρόσωποι των οποίων τόνισαν ότι οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με τη μορφή που εξήγγειλε χθες η ΠΟΕΣΥ.
Επίσης, χαρακτήρισαν επιτυχημένη την απεργία τόσο όσον αφορά την κυβέρνηση, η οποία-όπως υπογραμμίστηκε- έλαβε το μήνυμα όσο και για τους συναδέλφους που επέδειξαν..

Ατυχής, προσβλητική και ανόητη

Οχι ότι θα με ακούσει και κανείς εκεί στα ανώτατα κλιμάκια των σωματείων μας, αλλά η υπερπροβολή του θεωρούμενου ως ακαταμάχητου, λαϊκού και εύληπτου επιχειρήματος του αγωνιζόμενου δημοσιογραφικού κλάδου, ότι ειδικά η ενημέρωση του λαού και η ανεξαρτησία του εργαζόμενου στα ΜΜΕ καταργούνται -ή έστω απειλούνται- από την ασφαλιστική ενοποίηση, είναι ατυχής, προσβλητική και ανόητη επί της ουσίας προπαγάνδα.
Είναι ατυχής αφ' εαυτής, διότι συνδέει την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας με τη διατήρηση ενός ειδικού πόρου, του αγγελιόσημου και του εξ αυτού αξιοζήλευτου ξεχωριστού καθεστώτος ασφάλισης (σχεδόν τζάμπα ή πολύ φτηνής για τους εργοδότες του Τύπου και λιγότερο φτηνής για τους δημοσιογράφους μέλη των Ενώσεων, ούτε καν για όλους).
Είναι προφανώς προσβλητική για όλους τους εκτός συστήματος αγγελιοσήμου..

Πρώτα υπονόμευσαν την απεργία και στο τέλος την “πούλησαν”

Ο αγώνας όμως συνεχίζεται, χωρίς αυτούς, αλλά μαζί με τον λαό
Que se vayan todos!

Το φιάσκο έμοιαζε προδιαγεγραμμένο. Οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, οι προσπάθειες υπόγειας συνδιαλλαγής που κατέληξαν σε ικεσίες προς την κυβέρνηση και επιστολές προς την τρόικα για έλεος και εξαίρεση, η αποτυχία (ή μήπως ο τορπιλισμός;) της διαμόρφωσης ενός ενιαίου πλαισίου διεκδίκησης και δράσης στον κλάδο, η πεισματική και προκλητική άρνηση του κοινού αγώνα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην κοινωνία, η απεργία σε... δόσεις και χωρίς συνέχεια και συνέπεια, η “διαβούλευση” με τους διευθυντές εν μέσω κινητοποιήσεων, δεν μπορούσαν να έχουν άλλο αποτέλεσμα.
Έτσι, την Τρίτη το μεσημέρι, οι πλειοψηφίες της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ και των περισσότερων συνδικαλιστικών ενώσεων στα ΜΜΕ, αποφάσισαν με εμφανή ανακούφιση να ξεπουλήσουν τον απεργιακό αγώνα. Σφύριξαν τη λήξη πριν το τυπικό τέλος του, επιδιώκοντας προφανώς να..

Είναι αργά για δάκρυα, κυρία ΕΣΗΕΑ…

Οι δημοσιογράφοι σκαρφάλωσαν στα κάγκελα για το ασφαλιστικό τους που ισοπεδώνεται. Αργά! Η ΠΟΕΣΥ κήρυξε απεργία διαρκείας (που την ανέστειλε χθες) αλλά με… διακοπές για να χωρέσουν στα περίπτερα τα κυριακάτικα φύλλα – τα μόνα με κυκλοφορίες άξιες για να μετρηθούν. Αργά! Η ΕΣΗΕΑ φωνάζει για τον ΕΔΟΕΑΠ (που προσπαθούν να το σώσουν με… εναλλακτικό αγγελιόσημο). Το άλλοτε πανίσχυρο ταμείο που το αποψίλωσαν τα PSI και τα
άλλα τεχνάσματα – αλλά όχι μόνο αυτά και όχι μόνο με ευθύνες των απ’ έξω – βάλλεται και γίνεται αγωνιώδης προσπάθεια να διασωθεί. Αργά!
Η επιχείρηση για την άλωση είχε αρχίσει από παλιά και αυτές τις μέρες πέφτει η Πόλη του Τύπου, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Η χθεσινή λύση δεν είναι λύση, αλλά μπάλωμα – ένας κουβάς νερό στη φωτιά. Μια..

Τα μυστικά ραντεβού Ψυχάρη: από την Ερμιόνη στην Φιλοθέη

Στοιχειώδεις κανόνες... συνωμοτικότητας φαίνεται πως παραβίασαν οι τρεις άνδρες του δημόσιου βίου που συναντήθηκαν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.
Πρώτα απ' όλα δεν συναντιέσαι σε σπίτι που βρίσκεται πάνω σε κεντρικό δρόμο. Δεύτερον, δεν συναντιέσαι σε σπίτι που βρίσκεται απέναντι από παρκάκι, το οποίο δίνει απεριόριστη δυνατότητα να κρυφτούν εκείνοι που θέλουν να παρακολουθήσουν από εκεί ή και να φωτογραφήσουν τη συνάντηση. Τρίτον, δεν αφήνεις απέξω από το σπίτι τους «φουσκωτούς» δίνοντας ακόμη μεγαλύτερο στόχο.
Εκτός αν δεν είχαν πρόβλημα να δημοσιοποιήσουν τη συνάντησή τους οι κύριοι Σταύρος Ψυχάρης και Ισίδωρος Ντογιάκος -γιατί αυτούς αφορά το σαββατιάτικο ραντεβού- και τούτο παρά τις εκκρεμότητες που έχει εσχάτως με την ελληνική Δικαιοσύνη ο άλλοτε κραταιός του ελληνικού.. 

Πλήρες αδιέξοδο

Πρόκειται για το πλήρες αδιέξοδο. Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, στο επίπεδο που γίνονταν ώς χθες, δεν οδήγησαν σε συμφωνία και όλα θυμίζουν τις μέρες του περσινού καλοκαιριού.
Τότε, η διέξοδος ήρθε με την περιβόητη συμφωνία της 13ης Ιουλίου και το τρίτο Μνημόνιο, που είχαν αποτέλεσμα τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τις πρόωρες εκλογές. Υπάρχουν, άραγε, περιθώρια να επαναληφθεί η ίδια ιστορία;
Μια ρήση του Μαρξ, πολύ γνωστή και συχνά επαναλαμβανόμενη, λέει πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται δύο φορές. Τη μία σαν τραγωδία και την άλλη σαν φάρσα. Η σειρά με την οποία συμβαίνει αυτό δεν έχει σημασία, αλλά όταν πρόκειται για την Ιστορία, η φάρσα ποτέ δεν συνοδεύεται από χαμόγελα.
Υστερα από όσα συνέβησαν πέρσι το καλοκαίρι δεν είναι λίγοι εκείνοι που ως πρώτη αντίδραση..

Δυο λόγια για την απεργία των δημοσιογράφων

Γιατί την πατήσαμε

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης (newpost.gr)

Πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια, είναι μεσημέρι και οδηγώ. Είναι καλοκαίρι επίσης, βράζει ο τόπος. Κοντά στο Σύνταγμα, εκεί γύρω στους στύλους του Ολυμπίου Διός, να πηγαίνουμε στράτα στρατούλα. Έξαλλοι όλοι, πρώτη-νεκρό, δώσε κόρνες, δώσε γκρίνιες. Φθάνουμε κάποια στιγμή στην πλατεία, αντικρίζω μια διαδήλωση που είχε μισοκλείσει τον δρόμο. Κι εκεί που είμαι έτοιμος να αρχίσω τα βρισίδια και τις χειρονομίες, βλέπω ότι ήταν μεταλλωρύχοι απ’ το Μαντούδι. Και το βουλώνω. Γιατί σκέφτομαι ότι σε αντίθεση με εμένα που κάνω δουλειά γραφείου, τα έχει τσακίσει τα χέρια του και τα πόδια του, τα έχει σκίσει τα πνευμόνια του ο μεταλλωρύχος και καλόν είναι να μην του πουλάει κανείς μαγκιά. Και να τον αφήνει ήσυχο να κλείνει που και που τις λεωφόρους, δικαίωμά του είναι.
Μια τριετία, μια τετραετία αργότερα, Αθήνα πάλι. Το πάρτι της φούσκας συνεχίζεται, όλοι χαρούμενοι, όλοι Μίκυ Μάους. Με πιάνει γνωστός μου, διαφημιστικό στέλεχος «οικονομικής» εφημερίδας, σκασμένος στα γέλια να μου πει μια ιστορία. Καθόμαστε για καφέ, αρχίζει:..

Η ιστορία της Μαρίας, της διορθώτριας...

Για μία απεργία των δημοσιογράφων που έληξε και μία «επανάσταση» που δεν έγινε…

Γράφει η Νάταλι Χατζηαντωνίου

Την είχα γράψει την ιστορία της Μαρίας που ήταν εξαιρετική διορθώτρια σε εφημερίδα, αλλά θα την ξαναγράψω-μέρες που ‘ναι - εν είδει… παραβολής. Η Μαρία λοιπόν που είναι Αριστερή και όχι «ντεμέκ» Αριστερή, πήρε σύνταξη. Αλλά της λείπει η εφημερίδα... Και γι αυτό όταν πιάνει το ρολόι την 7η απογευματινή, την ώρα δηλαδή που η διόρθωση στις εφημερίδες αρχίζει να έχει φουλ-κίνηση, η Μαρία, που καταλαμβάνεται από νοσταλγία, βγαίνει και κάνει βόλτες στο κέντρο. Ζει, βλέπετε, μόνη της. Και βέβαια, αν και συνταξιούχος στη δημοσιογραφία δε σημαίνει σε καμία περίπτωση παροπλισμένος (συχνά σημαίνει το αντίθετο: έμπειρος κι ετοιμοπόλεμος), η Μαρία δεν δέχεται καμία δουλειά αν δεν βεβαιωθεί ότι δεν κόβει οργανική θέση από κάποιον από τους δεκάδες ανέργους συναδέλφους της ή ένα πολύτιμο έσοδο από κάποιον που παλεύει να επιβιώσει…
Πού τη θυμήθηκα τώρα τη Μαρία και μερικούς έντιμους και σιωπηλούς σαν κι εκείνην; Εκ των..

Έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ζητήσει ο Τσίπρας

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών που αναζητούν τρόπο να ξεπεραστεί ο σκόπελος των προληπτικών μέτρων που αξιώνει να παρθούν το ΔΝΤ σε περίπτωση απόκλισης των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.
O Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τον Ντόναλντ Τουσκ έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενώ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία τη Μ. Τετάρτη, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η σύγκληση του Euro Summit θα ζητηθεί προκειμένου να «διασφαλιστεί η τήρηση της Συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα», αναφέρουν πηγές του Μαξίμου.
Στο μεταξύ, στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων, οι δανειστές, θέλουν ο «μηχανισμός εξισορρόπησης» να μπει στον προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχει ένας «κόφτης δαπανών» και..

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Η ΕΣΗΕΑ διαγράφει τους απεργοσπάστες

Κι όποιος αντέξει…

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου των ΜΜΕ είναι η μόνη διέξοδος για την διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και του δημόσιου αγαθού της ενημέρωσης, τα οποία οι δημοσιογράφοι επιμένουν να υπηρετούν με αποφασιστικότητα.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ χαιρετίζει τους αγώνες του δημοσιογραφικού κόσμου, που από την περασμένη Πέμπτη με τις απεργιακές κινητοποιήσεις δίνει δυναμική απάντηση σε όσους θέλουν να καταργήσουν την αυτονομία των Ταμείων και των πόρων τους, που μαζί με τις Ενώσεις Συντακτών αποτελούν πυλώνες της ανεξαρτησίας τους.
Η ΕΣΗΕΑ θεωρεί ότι, τις νέες απεργιακές δράσεις και μορφές του αγώνα όλοι οι εργαζόμενοι θα..

To βαφτιστήρι του Πρετεντέρη

Βιαζόταν στη συνέλευση του MEGA να πάει για λαμπάδα!

Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι δημοσιογράφοι του MEGA στη συνέλευσή τους της Μεγάλης Δευτέρας προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στην ασυνέπεια της Διοίκησης και των μετόχων ως προς την καταβολή των οφειλομένων – μισθού και δώρου Πάσχα.
Άλλοι προτείνουν επίθεση σε μετόχους και τράπεζες μέσω κειμένου, το οποίο συντάχθηκε και είναι προς έγκριση και από τους εργαζόμενους ΕΤΙΤΑ (τεχνικοί), ΕΠΗΕΑ (διοικητικοί), και άλλοι υπενθυμίζουν ότι «τόσα χρόνια το κανάλι μάς πλήρωνε κανονικά και θα πρέπει κι εμείς να δείξουμε κατανόηση».
Το κείμενο θα δοθεί στην ΕΣΗΕΑ για να το δημοσιοποιήσει και έχει αποφασιστεί να το διαβάζουν οι παρουσιαστές δελτίων και εκπομπών. Παράλληλα, θα αναφέρεται στο κάτω μέρος της οθόνης για πόσο καιρό παραμένουν οι εργαζόμενοι απλήρωτοι.
Το μέγεθος διχασμού της αίθουσας σύνταξης φαίνεται από την αντίδραση του Δημήτρη Τάκη ο..

26 Απρίλη 1986

Ηταν πάλι Μεγάλη Εβδομάδα και στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο στο αμφιθέατρο στου Ζωγράφου κυριαρχούσαν τα ανέκδοτα για τους κνίτες, που έτρωγαν δημοσίως φράουλες για να αποδείξουν ότι «δεν έγινε και τίποτα». Οι πληροφορίες ήταν έτσι κι αλλιώς περιορισμένες και αντιφατικές. Το επίσημο σοβιετικό πρακτορείο TASS χρειάστηκε τρεις μέρες για να ανακοινώσει «το κακό» και η «Πράβντα» πάνω από μια εβδομάδα για να δώσει κάποιες παραπάνω πληροφορίες.
Ακόμα και σήμερα, κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά πόσοι άνθρωποι χάθηκαν ή θα χαθούν εξαιτίας του Τσέρνομπιλ. Τριάντα χρόνια μετά η γειτονική Πρίπιατ παραμένει ωστόσο μια «πόλη φάντασμα», με το χρόνο να έχει σταματήσει σε εκείνη την τραγική μέρα, για να μην αφήνει κανέναν να ξεχάσει.
Το Τσέρνομπιλ, πέρα από τις τρομερές ανθρώπινες απώλειες, πέρα από τις κοινωνικές και..

Το είχαν πουλήσει από πριν...

Από το «μπλόκο» στα πιεστήρια στο Κορωπί
Οταν θέλεις να ξεπουλήσεις έναν αγώνα, μικρό ή μεγάλο, που αφορά όμως την ίδια σου τη ζωή, τα δύο σου Ταμεία, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που θα το ληστέψει η κυβέρνηση, -αρπάζοντας τα 900 εκατ. που έχει αποθεματικά- και τον ΕΔΟΕΑΠ, που σημαίνει ό,τι σε "τελειώνουν" στην περίθαλψη και στην επικούρηση, πάντα υπάρχει "τρόπος".
Το γνωρίζουμε, πως εκδότες και καναλάρχες και ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών σταθμών εκβιάζουν. ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΊ διευθυντές, δυστυχώς, μέλη της ΕΣΗΕΑ...
Γνωρίζουμε επίσης ότι ο Σκάι και σχεδόν όλα τα σάιτ- πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων- είναι απεργοσπάστες.
Γνωρίζουμε ότι Νέα και Καθημερινή και τουλάχιστον τρείς αθλητικές ήθελαν, μέσω "πουλημένων- λαγών", να κυκλοφορήσουν και σήμερα.
Επίσης μάθετε ότι ο κ. Κατρούγκαλος τους μίλησε, το πολύ για μια τρίμηνη παράταση για την..

H απεργία έληξε, ο αγώνας συνεχίζεται...

Με μια ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Ο αγώνας κατά του Ασφαλιστικού - λαιμητόμου συνεχίζεται» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) έβαλε τέλος στην απεργία των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Aναλυτικά στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ αναφέρει:

Μετά την πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο-λαιμητόμο, την επιτυχημένη μέχρι σήμερα πορεία της απεργίας μας, η οποία απέδειξε τόσο την συνοχή όσο και την αποφασιστικότητα του κλάδου συνολικά, αφουγκραζόμενοι την ανάγκη της κοινωνίας για έγκυρη, άμεση και αξιόπιστη ενημέρωση στις δύσκολες συγκυρίες που διανύει το σύνολο των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων, ύστερα από κοινή σύσκεψη της ΠΟΕΣΥ με τις Ενώσεις μέλη της και άλλες Ενώσεις που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα από σήμερα Μεγάλη Τρίτη στις 17:00,  με την ακόλουθη μορφή:..

ΚΕΔ: H παρέα του Μουρούτη τολμάει να βγάζει γλώσσα

Από την Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων λάβαμε και δημοσιεύουμε σχετικά με την απάντηση του Γ. Γ. του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Ενιαίας Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) Νίκου Καρούτζου:

Δεν φτάνει που έχουν βάλει μέσα τον  ΕΔΟΕΑΠ και την ΕΣΗΕΑ μέχρι τα μπούνια Καρούτζος Αντωνιάδου και Ελένη, τολμάνε και βγάζουν γλώσσα.
  Κάπου εξήντα εκατομμύρια ευρώ (από ΔΕΚΟ, διαφημιστικές, Τράπεζες γραφεία ισολογισμών, χρηματιστηριακές κα.) επισφαλείς απαιτήσεις έχουν χαθεί ως δια μαγείας, από τον ισολογισμό του οργανισμού.
 Τα έσοδα από τους ισολογισμούς 12 εκατομμύρια  το χρόνο η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ άφησε να γίνουν πλιάτσικο από τα επιμελητήρια, αφού οι ισολογισμοί  αντί για τις εφημερίδες δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ.
  Μέσα σε ένα εξάμηνο έγινε πάρτι με Τάτση - Καρούτζο-Παπαϊωάννου να σπάνε αμοιβαία,..

Οι συνήθεις ύποπτοι

Aπό το «μπλόκο» στα πιεστήρια στο Κορωπί
Λοιπόν, ακούστε: η απεργία στα ΜΜΕ δεν είναι "ύποπτη" (όσο κι αν αντιπαθουμε πολλούς πολλούς δημοσιογράφους). "Ύποπτο" είναι το γιατί ενώ το ασφαλιστικό είναι ταφόπλακα για όλους μας, κανένας άλλος κλάδος και καμια άλλη Ομοσπονδία δεν θεωρεί οτι είναι σημαντικό να βγάλει απεργία ΠΡΙΝ έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή κι όχι να πάμε σε απεργία-λιτανεία όταν θα ψηφίζεται!
"Ύποπτη" επίσης είναι η επιμονή των καναλιών να ανοίξουν για να μεταδώσουν δήθεν τα νέα από τη διαπραγμάτευση. "Ύποπτη" είναι η συστηματική απεργοσπασία.
(Και όλα αυτά, με επίγνωση των λαθών και της ΕΣΗΕΑ και της -μη- οργάνωσης με άλλους..

Σούζα απέναντι στον Βαρδινογιάννη ο Κατρούγκαλος

Μόνο προσοχή δεν «βάρεσε» πρωί-πρωί ο Κατρούγκαλος στον εκπρόσωπο του ομίλου Βαρδινογιάννη (Star), με τον Πετρόπουλο δίπλα του να ψελλίζει απέναντι στο αφεντικό των τηλεοπτικών σταθμών.
Βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση όταν και οι εργοδότες τον αποδόμησαν. Τόση ήταν η ζοχάδα του, ώστε κόντεψε να του φύγει το παράταιρο μαντηλάκι από το τσεπάκι του σακακιού. Πήγε να τα μπαλώσει ο Πετρόπουλος αλλά τα άκουσε κι αυτός.
  Η δήθεν τριμερής συνάντηση (δημοσιογραφικές ενώσεις, εργοδότες, υπ. εργασίας) αποδείχθηκε ένας φερετζές, ώστε η κυβέρνηση να βγάλει την ουρά της απ΄ έξω και να ρίξει στην πλάτη των εργαζομένων την δική της συνθηκολόγηση με δανειστές διαφημιστές και εργοδότες.
  Ο νόμος μένει ως έχει είπε προκλητικά ο υπουργός Εργασίας και «έριξε την ιδέα» να..

Στην επιτροπή της Βουλής για το Ασφαλιστικό Κουμπιάς, Νικολόπουλος και Τάτσης

Tάτσης, Κουμπιάς, Νικολόπουλος
Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κλήθηκαν οι πρόεδροι της ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ και ΕΔΟΕΑΠ προκειμένοπυ να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό

«Σήμερα κληθήκαμε στην Επιτροπή για να εκφράσουμε τις απόψεις μας για ένα νομοσχέδιο εναντίον του οποίου απεργούμε σήμερα για έκτη ημέρα. Απεργούμε ζητώντας...
την διατήρηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ως ανεξάρτητου ενιαίου και αυτοτελούς ταμείου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με ένταξη στην ασφάλιση όλων των κατηγοριών των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης», επεσήμανε ο Δημήτρης Κουμπιάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεως Συντακτών (ΠΟΕΣΥ)
«Η κατάργηση στο αγγελιόσημο θα οδηγήσει τις εφημερίδες σε πολύ δύσκολη θέση. Αυτές που..

Εναλλακτική λύση για το αγγελιόσημο πρότεινε ο Κατρούγκαλος

O Γ. Κατρούγκαλος με τον Μ. Γκανά της ΕΠΗΕΑ
Συνεδριάζει αυτήν την ώρα το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ για να πάρει αποφάσεις και να συζητήσει την πρόταση Κατρούγκαλου στην πρωινή συνάντηση που είχε η Ομοσπονδία με τον υπουργό Εργασίας. Από τη συζήτηση δεν προέκυψε κάτι χειροπιαστό που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των Ταμείων τού Τύπου. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε στους εκπροσώπους των Ενώσεων συντακτών ότι οι δανειστές επιμένουν με «θεολογική εμμονή» στην κατάργηση του αγγελιοσήμου, αν και η κυβέρνηση προσπάθησε να τους πείσει ότι πρόκειται για οιωνεί εργοδοτική εισφορά.
O Κατρούγκαλος πρότεινε εναλλακτικούς τρόπους διάσωσης του συγκεκριμένου πόρου μέσα από μια συμφωνία με τις εργοδοτικές..

«Θα μας πουν απεργοσπάστες, κατάπτυστους δωσίλογους»... .

Ο ΣΚΑΪ έσπασε την απεργία...
 
Με κανονικό πρόγραμμα επέστρεψε σήμερα ο ΣΚΑΪ, αφού το μεσημέρι της Τρίτης η εκπομπή «Αταίριαστοι» του τηλεοπτικού σταθμού μεταδόθηκε ζωντανά.
«Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τις συνέπειες», ανέφεραν οι παρουσιαστές της εκπομπής Γιάννης Ντσούνος και Χρήστος Κούτρας, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ότι εκμεταλλεύονται την απεργία στα μέσα ενημέρωσης.
«Θα μας πουν απεργοσπάστες, κατάπτυστους δωσίλογους», ανέφεραν , συμπληρώνοντας πως «διάφοροι συνάδελφοι είναι σε αγωνιστική έξαρση για να σπάσουν την απεργία. Περιμένανε..

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο για το ταμείο υγείας των δημοσιογράφων

Eπίκαιρη ερώτηση από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο για την τύχη του ταμείου υγείας των δημοσιογράφων έκανε, με επίκαιρη ερώτηση του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής  Στέλιος Κούλογλου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τριήμερη απεργία στα Μέσα Ενημέρωσης κατόπιν απόφασης των Διοικητικών Συμβουλίων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ) μετά την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
H ερώτηση προς την Ευρωπαική Επιτροπή
Εξαιτίας εγγενών στρεβλώσεων αλλά και των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν μετά το 2009, τα ελληνικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν μια βαθύτατη κρίση, μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ.
Έχει διεθνώς παρατηρηθεί, ότι η ανεργία στον χώρο του τύπου καθιστά τους δημοσιογράφους..

Διεθνοποιείται η βίαιη ανατροπή στο ασφαλιστικό σύστημα

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) διεθνοποίησε τη βίαιη ανατροπή στο ασφαλιστικό σύστημα των Ελλήνων δημοσιογράφων  καταθέτοντας επείγον ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που συγκαλείται στο Σαράγεβο στις 25 και 26 Απριλίου.
Στο ψήφισμα, που αναμένεται να εγκριθεί αύριο, έχουν εκφράσει ήδη τη συμπαράστασή τους η Ένωση Ισλανδών Δημοσιογράφων, η Ομοσπονδία Δημοσιογραφικών Ενώσεων της Ισπανίας, η Ομοσπονδία Ισπανών Ενώσεων Δημοσιογράφων, η Ισπανική Ένωση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, 3 γαλλικές Ενώσεις – συνδικάτα τύπου και οι Ενώσεις  Ολλανδών, Βέλγων, Βρετανών, Βούλγαρων και Δανών Δημοσιογράφων.
Το κείμενο του ψηφίσματος:..

Στο Κορωπί για την αποτροπή έκδοσης τριών απεργοσπαστικών φύλλων

Στις 21:45 χθες το βράδυ, το sms από την διοίκηση της ΕΣΗΕΑ εστάλη σε όλα τα μέλη της Ένωσης Συντακτών:
"Όλοι ΤΩΡΑ στο Κορωπί, στη διασταύρωση Βασ. Κων/νου & Βάρης Κορωπίου όπου τυπώνονται 3 απεργοσπαστικά φύλλα. Συνάντηση στα Everest Κορωπίου".
Όχι, βέβαια, ότι μαζεύτηκαν τα χιλιάδες μέλη της ΕΣΗΕΑ, αλλά μέσα σε λίγη ώρα ήταν αρκετοί οι συνάδελφοι που προσήλθαν στα γραφεία της Ένωσης και όλοι μαζί λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ήμασταν στον ...τόπο του εγκλήματος. Υπήρξαν συζητήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ και των εργαζομένων στην εκτύπωση (μελών της Πανελλαδικής  Ένωσης Λιθογράφων/ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ που δεν απεργούν) ώστε να μην καταστούν, τουλάχιστον, μέρος του απεργοσπαστικού μηχανισμού.
Μετά από λίγη ώρα, τελικώς και αφού αντελήφθησαν την αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων δημοσιογράφων να μην επιτρέψουν την κυκλοφορία κανενός απεργοσπαστικού φύλλου, ο..

Τα μπέρδεψε η Κεχαγιά...

Παρέμβαση της "Κατάληψης ΕΣΗΕΑ" στη συνάντηση της ΠΟΕΣΥ με τους διευθυντές μαγαζιών

Θεωρώντας απαράδεκτη την πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Ενώσεως Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) να καλέσει σε συνάντηση τα διευθυντικά στελέχη όλων των εντύπων, ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών Μέσων, προκειμένου να συνδιαλλαχθεί μαζί τους εν μέσω απεργίας, μέλη της «Συνέλευσης έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ» μαζί με συναδέλφους που  ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή», προχωρήσαμε  σε παρέμβαση στη συνάντηση που πραγματοποιούνταν το μεσημέρι στον 3ο όροφο της ΕΣΗΕΑ.
Είναι γνωστό ότι τα διευθυντικά στελέχη των μαγαζιών (που έχουν δει τους υψηλούς μισθούς τους να μένουν ανέγγιχτοι από τις συνεχείς περικοπές που υφίστανται όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι)..

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Κατρούγκαλος: Ελάτε να τα πούμε για το αγγελιόσημο

Καθοριστική για το μέλλον των κινητοποιήσεων η συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας

Aπο το υπουργείο Εργασίας καλούνται όλες οι Ενώσεις (και των ιδιοκτητών) του χώρου των ΜΜΕ, σε τριμερή συνάντηση με τον υπουργό Γ. Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο για να συζητηθεί «η ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης». Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Εργασίας θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη των απεργιακών κινητοποιήσεων στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.
H ΠΟΕΣΥ ζητά τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης. Το πλέον κρίσιμο όμως είναι η διασφάλιση του αγγελιόσημου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρους..

Κλείνει μετά από 23 χρόνια το κανάλι «Κύδων» της Κρήτης

Απολύονται και οι τελευταίοι εργαζόμενοι

«Μαύρο» στον ιστορικό τηλεοπτικό σταθμό «Κύδων» της Κρήτης. Το κανάλι μετά από 23 χρόνια λειτουργίας (ξεκίνησε να εκπέμπει το 1993) κατέβασε διακόπτες.
Το «Κύδων» αντιμετώπιζε για πολλά χρόνια οικονομικά προβλήματα, τα οποία όμως, ποτέ δεν είχαν σταθεί εμπόδιο για τη λειτουργία του.
Από το 2004 έως και τα τέλη του 2010, μπήκε στην ψηφιακή εποχή, αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό της και ταυτόχρονα και το τηλεοπτικό προϊόν που προσέφερε στο κοινό.
Η πρώτη απόφαση για το κλείσιμο ελήφθη σε ένα διοικητικό συμβούλιο που έγινε στα μέσα Μαρτίου και η οριστική απόφαση πάρθηκε στις 30 Μαρτίου.
Λίγες ημέρες μετά απολύθηκαν οι πρώτοι τέσσερις εργαζόμενοι, ωστόσο την τελευταία στιγμή,..

Η Κεχαγιά ενημερώνει για τη συνεδρίαση της ΕΣΗΕΑ...

H «εισβολή» των Αντάρσυων

Μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εισήλθαν το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και «διέκοψαν», λέει, προσωρινά τη συνεδρίαση που είχε ως θέμα την πορεία των απεργιακών κινητοποιήσεων στα ΜΜΕ κατά του Ασφαλιστικού και στην οποία συμμετείχαν και διευθυντές Μέσων Ενημέρωσης.
Tα μέλη του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λέει,  ζήτησαν να συνεχιστεί η απεργία και να γίνει διαρκείας. Για το θέμα έγραψε στο twitter η πολιτική συντάκτρια της εφημερίδας Τα Νέα Βούλα Κεχαγιά: «Εκπρόσωποι ανταρσυα εισέβαλαν στην

Εποπτικό: Στηρίξτε μαζικά τις κινητοποιήσεις

Ανακοίνωση του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) σχετικά με την απεργία για το Ασφαλιστικό:
Σε γενικό ξεσηκωμό βρίσκεται ο δημοσιογραφικός κόσμος, όπως και άλλοι κλάδοι εργαζομένων, για την ανοιχτή επίθεση εναντίον μας με το προωθούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Τα ασφαλιστικά μας ταμεία διαλύονται με την αρπαγή των αποθεματικών, όσων απέμειναν από τα «κουρέματα». Καμιά εγγύηση για τις συντάξεις και την ιατρoφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ ο ΕΔΟΕΑΠ οδηγείται σε αδιέξοδο.
Τις κρίσιμες αυτές ώρες οι δημοσιογραφικές ενώσεις και γενικά οι εργαζόμενοι στα Μέσα..

Ιδού λοιπόν εγώ ο ρουφιάνος (...o δημοσιογράφος)

Γράφει ο Άρης Σκιαδόπουλος

Ο δρόμος ανηφορικός καί δύσβατος.Τον τραβήξαμε.Αλλοι απο μας αφήσαμε Πανεπιστήμια, άλλοι δουλειές έτοιμες στημένες από τα γονικά μας.Ακολουθήσαμε αυτό που έλεγε η καρδιά μας.Με πρότυπα: Παπαδιαμάντη, Κονδυλάκη, Βάρναλη, Γαβριήλιδη, Νιτσο, Καραγιώργη, Μωραϊτίνη, Ξενόπουλο, Κρυστάλλη, Μελά κι άλλους πολλούς.
Καποιοι έβαλαν τη ζωή τους αντίβαρο στην υπηρεσία της ενημέρωσης του ελληνικού λαού.Ο Αντρέας Καβαφακης καί ο Κώστας Βιδάλης ηταν τα πρώτα θύματα αυτής τής αυταπάρνησης.

Το 1914 πέθανε ένας άπορος συνάδελφος. Έγινε τότε έρανος για να συγκεντρωθούν τα έξοδα τής κηδείας του.Με αφορμή αυτό το γεγονός ιδρύθηκε η ΕΣΗΕΑ.
Σ αυτό το αλωνάκι της ενημέρωσης αλλοι διακρίθηκαν με τη υπογραφή τους κι άλλοι πολλοί ανώνυμοι πρόσφεραν τίς υπηρεσίες τους χωρίς ποτέ να αξιώνουν η να επιζητήσουν τη δημοσιότητα. Όλοι όμως είχαμε και υπηρετήσαμε τό ίδιο ιδεώδες: Την ενημέρωση του ελληνικού λαού ακόμα..

Τι πούλησαν τα κυριακάτικα

Oι κυκλοφορίες των κυριακάτικων εφημερίδων σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία των πρακτορείων, την Κυριακή 24/4.2016, έχουν ως εξής:
  • Πρώτο Θέμα: 81.000 φύλλα
  • Βήμα της Κυριακής: 80.000
  • Εθνος της Κυριακής: 64.000
  • Real News: 60.000
  • Δημοκρατία: 15.000
  • Ελέυθερος Tύπος: 10.000
  • Κontra News: 6.500
Σημειώνεται πως «Η Εφημερίδα των Συντακτών-Σαββατοκύριακο», κυκλοφόρησε.. 

Αγγελιόσημο, Μάνος και ανακρίβειες

Μια ανάρτηση του Στ. Μάνου, γεμάτη (σκόπιμες?) ανακρίβειες:
«Απεργούν οι δημοσιογράφοι διεκδικώντας να μη καταργηθεί το (επαίσχυντο) αγγελιόσημο. Το αγγελιόσημο που βαρύνει την κοινωνία προς όφελος των δημοσιογράφων. Αντί να πληρώνουν οι δημοσιογράφοι για την ασφάλισή τους, να πληρώνει η κοινωνία. Αυτή την αθλιότητα καταργεί στο άρθρο 38 παρ. 9 το νομοσχέδιο του κ. Κατρούγκαλου. Για αυτή τη συγκεκριμένη ρύθμιση που, αν ψηφιστεί, θα ισχύσει αμέσως δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον κατά τα άλλα θλιβερό κ. Κατρούγκαλο»
Οφειλε να γνωρίζει οτι:
1. Οι δημοσιογράφοι πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους, το αγγελιόσημο υποκαθιστά τις..

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Ηλίας Κανέλλης: πραγματική ελπίδα για έναν καλύτερο συνδικαλισμό

Για την ΕΣΗΕΑ, τις παραλείψεις της, τις αντιφάσεις της, τον μικρόκοσμο μέσα στον οποίο λειτουργούν κάποιοι συνδικαλιστές της, για την αδυναμία να αντιληφθεί πώς διαμορφώνεται σήμερα το σκηνικό στα ΜΜΕ μπορώ να γράφω για μέρες. Και θα ήθελα ένα καλύτερο επαγγελματικό σωματείο.
Είναι όμως άλλο αυτό και άλλο να χειροκροτείται ως "γενναία στάση" η δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού από άνθρωπο που διετέλεσε μάλιστα μέλος του Δ.Σ.
Ο Ηλίας Κανέλλης λέει ότι διαθέτει το περιοδικό το οποίο εκδίδει για να δημοσιεύονται ειδήσεις και ρεπορτάζ κατά τη διάρκεια της απεργίας. Αυτό λέγεται δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού και σε όλες τις χώρες αυτής της ηπείρου που ο κύριος Κανέλλης υπερασπίζεται με σθένος, αυτό σημαίνει διαγραφή. Όντως μόνο στην Ελλάδα κάποιος που είναι μέλος ενός..

Ψιτ… συνάδελφε!

Ψιτ… συνάδελφε!  (δημοσιογραφικό και πένθιμο) - Media
(δημοσιογραφικό και πένθιμο)

Για να δημιουργηθούν  οι πιθανότητες  επιτυχίας ενός  αγώνα , βασική προϋπόθεση είναι η διάχυση του δίκαιου χαρακτήρα του στην κοινωνία, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί  ανοχή, συμπάθεια, κατανόηση και υποστήριξη. Δεν υπάρχει άλλος κλάδος, άλλη επαγγελματική κατηγορία, που υπονόμευσε τόσο συστηματικά  αγώνες  (άλλων) εργαζομένων υποθάλποντας τον κοινωνικό αυτοματισμό όσο η δημοσιογραφία και οι δημοσιογράφοι. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να «κλάψει» κανείς για τον «θάνατο» του  επαγγέλματος…
Ο θάνατος άλλωστε έχει επέλθει προ πολλού και σίγουρα πολύ πριν την κατάθεση του ασφαλιστικού από την κυβέρνηση της «αριστεράς» του Αλέξη Τσίπρα. Η βαριά ασθένεια του επαγγέλματος ξεκινά από πολύ παλιότερα. Τότε, που έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα… Από τότε, το «σύμπλεγμα» των media  τοποθετήθηκε δίπλα στην εξουσία και πρόσφερε τις υπηρεσίες του με το αζημίωτο για τη.. 

Γυμνοί στην Ερμού

Το Game of Thrones, η δυναμική του χρέους κι ένα παραμύθι χωρίς δράκους

Μόλις διάβασα μία ενδιαφέρουσα ανάλυση στον Economist για το Game of Thrones. Το καλό περιοδικό μας εξηγεί ότι τα προβλήματα της Σέρσεϊ, της ντε φάκτο βασίλισσας, οφείλονται στο ότι δεν κατανοεί τη δυναμική του χρέους. Αποφάσισε να κηρύξει στάση πληρωμών στα χρέη της προς την Σιδερένια Τράπεζα του Μπράβος και σ' αυτά του θρόνου προς το Τάγμα της Πίστης, την επίσημη εκκλησία και θρησκεία. Η Σιδερένια Τράπεζα απάντησε χρηματοδοτώντας τους αντιπάλους της (Στάνις), ενώ μία φονταμενταλιστική σέχτα της Πίστης που διαθέτει τη δική της πολιτοφυλακή πήρε την εξουσία στην πρωτεύουσα.
Η συνέχεια ήταν πολύ άσχημη για την Σέρσεϊ. Φυλακίστηκε, δικάστηκε και υποβλήθηκε στον εξευτελισμό να περπατήσει γυμνή μέσα στην πόλη, με το πλήθος να τη λιντσάρει. Οι αναλογίες με το σήμερα είναι προφανείς. Αν ο Λαφαζάνης και η Κωνσταντοπούλου αρνηθούν το χρέος μία..

Για τον ΕΔΟΕΑΠ

Μια προοδευτική μεταρρύθμιση για την εξυγίανση του Ασφαλιστικού Συστήματος, οφείλει πρώτα απ' όλα να προστατεύσει τα δυο - τρία υγιή Ταμεία που υπάρχουν στη χώρα. Και ο ΕΔΟΕΑΠ, παρ' όλο που τα τελευταία χρόνια υποφέρει από πλημμελή διαχείριση, εξακολουθεί να είναι ένα υγιές Ταμείο που δεν επιβαρύνει το Δημόσιο.
Αυτό λέω εγώ. Και ακόμα, ότι οι τυφλές καταγγελίες και ο συνδικαλιστικός πατερναλισμός δεν οδηγούν..

Ληστεία μετά φόνου στα δημοσιογραφικά Ταμεία...

Η φασιστική επιδρομή της κυβέρνησης στους εξαθλιωμένους του Τύπου, μέσω του αντι-ασφαλιστικού εκτρώματος Κατρούγκαλου-Πετρόπουλου, ισοδυναμεί με ληστεία μετά φόνου...
Στην περίπτωση των δημοσιογραφικών Ταμείων, η κυβέρνηση έχει ακριβώς το ρόλο του  ληστή, ο οποίος αφού εισβάλει πάνοπλος μέσα σε ένα ξένο σπίτι (δημοσιογραφικά Ταμεία), αρπάζοντας ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει σε αυτό (αποθεματικά ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ), σκοτώνει τους ιδιοκτήτες του (ασφαλισμένους του Τύπου)...

"Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων”, είχε πει ο Αριστοτέλης...
Είναι ακριβώς αυτό που φασιστικά-φαρισαϊκά επιχειρεί να επιβάλει το δίδυμο Κατρούγκαλου - Πετρόπουλου στην ελληνική κοινωνία, μέσω του αντισυνταγματικού αντι-ασφαλιστικού..

Να τα φάομεν ούλα κύριε Τσαλαπάτη; Και μετά;

Ο Γ. Γ. του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Ενιαίας Ασφάλισης και περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) Νίκος Καρούτζος, απαντάει στον Δ. Tσαλαπάτη και στην ανακοίνωση της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (Κίνηση Επαγγελματιών Συνδικαλιστών όπως αναφέρει ειρωνικά):
"Αγαπητοί συνάδελφοι
Δεν συνηθίζω να απαντώ στις αστειότητες που εμπεριέχουν οι ανακοινώσεις Κίνησης Επαγγελματιών Συνδικαλιστών του Δημήτρη Τσαλαπάτη. Επειδή όμως ο εν λόγω συνταξιούχος και επαγγελματίας συνδικαλιστής και γνωστός από τις διαδρομές του σε γραφεία τύπου και δοκιμές γευσιγνωσίας… ελαιολάδου πλέον έχει υπερβεί κάθε όριο και βυσσοδομεί σε βάρος του ΕΔΟΕΑΠ παραπληροφορώντας του συναδέλφους οφείλω να ενημερώσω για τα εξής:
Ο εν λόγω επαγγελματίας συνδικαλιστής είναι εκείνος που είχε υβρίσει δημοσίως τους αναλογιστές που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου από τις σπατάλες που γίνονταν στον Οργανισμό. Άλλωστε η χρηστή διαχείριση ερχόταν σε αντίθεση με τη λογική του κ. Τσαλαπάτη να τα … φάομεν ούλα.
Ο εκπρόσωπος του εν λόγω επαγγελματία συνδικαλιστή στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ είναι εκείνος..

Ο Βαρεμένος βιάζεται για τα εμφυτεύματα...

Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων: Τι κρύβει το λουκέτο στον ΕΔΟΕΑΠ. Δεν μας φτάνει ο Τσίπρας είναι κι οι εφιάλτες του κλάδου

Πριν βάλει λουκέτο στον ΕΔΟΕΑΠ ο Τσίπρας,  σπεύδει να του παραδώσει τα κλειδιά η τρόικα του ΔΣ. Ήδη το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή και το άρθρο που καταργεί το αγγελιόσημο είναι το μόνο που εφαρμόζεται αμέσως μετά την ψήφιση του. Όλα τα άλλα άρθρα ισχύουν μετά την 1-1-2017.   
  Σόκ όμως προκαλεί η πρόταση του ταμία του ΔΣ  Τάσου Παπαϊωάννου, με την οποία συμφωνεί το δίδυμο Τάτση - Καρούτζου που είναι να κηρύξουν σε πτώχευση τον οργανισμό και να γίνει στάση πληρωμών. Παρά την αντίδραση των υπολοίπων 6 μελών που καταψήφισαν την πρόταση, το θέμα παραμένει ανοιχτό.
  Αυτό φάνηκε στην έκτακτη σύσκεψη της Παρασκευής στα γραφεία του οργανισμού, με την.. 

Τελικά ποιοι απεργούν;

Με ανακοίνωσή τους οι διευθυντές και η πλειοψηφία των συντακτών των αθλητικών εφημερίδων τονίζουν πως αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στην τριήμερη απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕΣΥ (Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη).
Στο τέλος, θα είναι απεργία που θα κάνουν πέντε-έξι sites όλα κι όλα, συν κάποιες εφημερίδες που θα φτύνουν... αίμα όταν δεν κυκλοφορούν, όπως η «Εφημερίδα των Συντακτών» που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις πωλήσεις της.
Τα sites άλλωστε, τα ενημερωτικά sites εννοώ, δουλεύουν κανονικά τις μέρες της απεργίας. Το συντριπτικό ποσοστό τους. Φάνηκε αυτό στην προχθεσινή 48ωρη, η οποία καταστρατηγήθηκε..

Εκτεταμένα απεργοσπαστικά «φαινόμενα»

Πολλά παλιά και νέα τζάκια του Τύπου και των ΜΜΕ έσπασαν «χειρουργικά» την 48ωρη απεργία των δημοσιογράφων, αλλά καθώς φαίνεται δεν μας πολυπροβληματίζει. Και ανεβάζουμε κι άλλο τους αδιάλλακτους τόνους και προαναγγέλουμε μεγαλύτερης διάρκειας κινητοποιήσεις, ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και αύριο ενδεχομένως και την πτώση της κυβέρνησης.
Με ποια δύναμη όμως θα τα επιβάλλουμε όλα αυτά, εφόσον αποφεύγουμε... ηρωικά το διάλογο για ενδεχόμενες νέες λύσεις; Πως θα κρύψουμε ότι κάτι δεν πάει καλά όταν εκατοντάδες ενημερωτικές ιστοσελίδες δούλευαν ακατάπαυστα τις δυο μέρες της απεργίας;
Τι θα απαντήσουμε όταν επιπλέον το Σάββατο κυκλοφόρησαν στα περίπτερα με μαγικό τρόπο και πολλά έντυπα (πάλι ιδιοκτητών της παλιάς και της νέας διαπλοκής);
Έχουμε κάποιο δικό μας Plan B; Μήπως να βρίσκαμε τρόπους δίκαιων μεταβατικών λύσεων..

Διαγράφουν το αγγελιόσημο, λοβοτομούν την ενημέρωση, σκοτώνουν τον ΕΔΟΕΑΠ και το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ!

Ανακοίνωση των Γιάννη Αγγέλη - Πόπης Χριστοδουλίδου, μελών του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ (Πρωτοβουλία για την Ανατροπή)

Συνάδελφοι από την στιγμή,  που θα  ψηφισθεί το εκτρωματικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καταργείται το αγγελιόσημο, ο μοναδικός ουσιαστικός και μη κρατικός πόρος χρηματοδότησης των Ταμείων. Δρομολογούνται αμέσως εξελίξεις που ανατρέπουν κάθε κεκτημένο δικαίωμα του κλάδου σε ασφάλιση, υγεία, φάρμακο, περίθαλψη , πρόνοια, επικούρηση και σύνταξη.
Αν το αντι-ασφαλιστικό έκτρωμα περάσει από την Βουλή δεν ξεχνάμε  ποτέ ότι κάθε ψήφος θα έχει όνομα και υπογραφή.  
Υπογραφές που θα κάνουν πραγματικότητα έναν εφιάλτη για πάνω από δεκαοχτώ χιλιάδες..