ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Πελεγρίνης εναντίον Χαντζόπουλου

Αγωγή του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά των «Νέων»!

Το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, το Εθνικό Καποδιστριακό, και ο πρύτανής του Θεοδόσιος Πελεγρίνης κατέθεσαν αγωγή κατά της εφημερίδας «Τα Νέα» και του σκιτσογράφου Δημήτρη Χαντζόπουλου για συκοφαντική δυσφήμηση ύστερα από ένα σκίτσο του, που θεωρήθηκε προσβλητικό της φήμης και του κύρους του Πανεπιστημίου.
Στην επίμαχη γελοιογραφία, που δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουλίου στα «Νέα», συζητούσε ένας άνδρας με μια πόρνη στον δρόμο με αφορμή την κρίση και τις αξιολογήσεις των επενδυτικών οίκων. Η στιχομυθία είχε ως εξής: «Ο οίκος Moody's είναι ένας νταβατζής: Κι όταν αξιολογεί τους οίκους ανοχής είναι λογικό να αντιδρούν οι πουτάνες», έλεγε ο άνδρας. «Αγοράκι... Τα ξέρεις καλά βλέπω!.. Σε ποιο μπουρδέλο δουλεύεις;», ρωτούσε η πόρνη. «Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών», απαντούσε ο άνδρας.
Στην αγωγή αναφέρεται πως η «γελοιογραφία, η οποία χαρακτηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ το αρχαιότερο και γνωστότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας ως “μπουρδέλο”, πέραν πάσης αμφιβολίας προσβάλλει κατάφωρα την υπόληψη, τη φήμη και το κύρος του πρώτου εξ ημών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως επίσης και την τιμή και την υπόληψη του δεύτερου εξ ημών, Πρύτανη του ΕΚΠΑ».
Ειδικά το Πανεπιστήμιο και ο πρύτανης θεωρούν ότι «η επίμαχη γελοιογραφία πλήττει εν γνώσει του συντάκτη της βαρύτατα το κύρος, τη φήμη και την υπόληψη του ΕΚΠΑ ως Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, καθώς αποτελεί εκδήλωση μειωτικής, και δη εξυβριστικής συμπεριφοράς, εκ της οποίας παράγεται εξωτερικώς η εντύπωση καταφρονήσεως, δηλαδή η εντύπωση ότι το νομικό πρόσωπο στο οποίο αφορούν αυτά πρέπει να θεωρείται ως ηλαττωμένης αξίας και κύρους και ανάξιο για την αποστολή που του έχει εμπιστευθεί το Ελληνικό Κράτος». Εκτιμούν πως «ο χαρακτηρισμός που απέδωσε ο σκιτσογράφος της γελοιογραφίας στο Ίδρυμα είναι τόσο βαρύς και μειωτικός» και πως η συγκεκριμένη «γελοιογραφία προσβάλλει την τιμή και την αξιοπρέπεια του Θεοδόσιου Πελεγρίνη ως Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως πανεπιστημιακού δασκάλου και ως μέλους της κοινωνίας, καθώς περιέχει λέξεις και φράσεις οι οποίες κατά την κοινή αντίληψη ενέχουν πλήρη αμφισβήτηση της ηθικής ή κοινωνικής αξίας» του.
Επισημαίνουν δε ότι «οι προσβλητικότατες εκφράσεις που περιλαμβάνει η επίμαχη γελοιογραφία επ' ουδενί θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως επιβεβλημένες για την εξυπηρέτηση του σκοπού της, απεναντίας η χρήση των επίμαχων προσβλητικών εκφράσεων συνιστά προφανή υπέρβαση των ορίων της καλόπιστης δημοσιογραφικής κριτικής ή σάτιρας και του αναγκαίου μέτρου για την εκπλήρωση του σκοπού της».
Οι ενάγοντες αναφέρουν πως έστειλαν εξώδικο στην εφημερίδα ζητώντας «τόσο στο πρωτοσέλιδο, όσο και σε θέση ανάλογη με εκείνη της επίμαχης γελοιογραφίας, διορθωτική δήλωση σχετικά με το εξυβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο της επίμαχης γελοιογραφίας» και θεωρούν πως «αυτοί ουδέν έπραξαν προς αποκατάσταση της προσβολής της προσωπικότητάς» τους.
Τα «Νέα» την 1η Αυγούστου δημοσίευσαν πως έλαβαν την εξώδικη διαμαρτυρία, στην οποία «ο πρύτανης του Αθήνησι θεωρεί ότι οι λέξεις, οι εκφράσεις και το πνεύμα της γελοιογραφίας “συνιστούν βαρύτατη προσβολή της φήμης, της υπόληψης και του κύρους” του Πανεπιστημίου και του πρύτανή του». Και ταυτόχρονα ο Δημήτρης Χαντζόπουλος με νέο σκίτσο του στο ίδιο με το «κατηγορούμενο» πνεύμα απάντησε στον Θ. Πελεγρίνη.
Για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που έχουν υποστεί οι ενάγοντες ζητούν «να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι να καταβάλουν αλληλεγγύως και εις ολοκληρίαν στον καθένα εξ ημών ως χρηματική ικανοποίηση το ποσό των 500.000 ευρώ νομιμότοκα από την επίδοση της αγωγής». Ο πρύτανης κ. Πελεγρίνης δηλώνει πως το χρηματικό ποσόν που θα του επιδικαστεί θα το διαθέσει «για τη χορήγηση υποτροφιών σε άπορους φοιτητές του ΕΚΠΑ».

-Το Παρόν/ Τυπολογίες