ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Πρόστιμο 30 χιλιάδων ευρώ στον Alpha για το fake βίντεο που έπαιξε ο Μάνεσης

Στις αρχές Μαρτίου στην εκπομπή του Alpha “Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση” παρουσιάστηκαν πλάνα του 2015 από την Ειδομένη, τα οποία εμφανίστηκαν ως δήθεν ντοκουμέντα από τα επεισόδια  στον Eβρο τον Μάρτιο του 2020. Ολα τα πλάνα είχαν βιντεοσκοπηθεί το 2015, όταν η τότε ΠΓΔΜ έκλεισε τα σύνορά της και έφραξε τον δρόμο στους πρόσφυγες.
«Απίστευτες εικόνες, ανοίγουν τα..
συρματοπλέγματα (σ.σ. οι πρόσφυγες), κατάλαβες τι γίνεται; Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα οι αστυνομικοί» είχε αποφανθεί ο Νίκος Μάνεσης, δείχνοντας εικόνες με πάνοπλους Βορειομακεδόνες αστυνομικούς να εμποδίζουν τους περίπου 4.000 πρόσφυγες που πέρασαν τον Αύγουστο του 2015 από την Ειδομένη.
Ο Νίκος Μάνεσης τοποθετήθηκε δημόσια και ζήτησε συγγνώμη αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη (ΕΔΩ).
Το ΕΣΡ κάλεσε σε απολογία τον ALPHA (EΔΩ) και το Νίκο Μάνεση, επειδή υπήρξαν «πολυάριθμες καταγγελίες, ότι ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA φέρεται να μετέδωσε ψευδή γεγονότα ως αληθή, και ειδικότερα ότι εμφάνισε γεγονότα που είχαν συμβεί το έτος 2015 στα σύνορα της χώρας με την Βόρεια Μακεδονία ως επισυμβάντα την 1η Μαρτίου 2020 στα Ελληνοτουρκικά σύνορα (Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση της 1ης Μαρτίου 2020)».
Τώρα το ΕΣΡ με την υπ. αριθμ. 33/2020 απόφασή του επέβαλε πρόστιμο 30.000 ευρώ στον Alpha επειδή «παραβίασε την υποχρέωση ακριβούς και με το απαιτούμενο αίσθημα ευθύνης μετάδοσης των πληροφοριών και ειδήσεων, μεταδίδοντας, εκ βαρείας αμελείας των προστηθέντων συνεργατών της, βίντεο παρελθόντος χρόνου ως σύγχρονου και παραπληροφορώντας το τηλεοπτικό κοινό για το πραγματικό του περιεχόμενο» και «επιβάλλει στην εταιρεία με την επωνυμία ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ AE, ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA CHANNEL, τη διοικητική κύρωση του προστίμου των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ».