ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Κάτω από τα μαύρα πέπλα

Πρόσφυγες Γεζίντι στα σκλαβοπάζαρα του Ισλαμικού Κράτους

Τρία χρόνια μετά το βραβευμένο δίπτυχο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της "Αφύλαχτης Διάβασης" με τις παράλληλες αφηγήσεις των Γεζίντι προσφύγων Νάντια Μουράντ (Νόμπελ Ειρήνης 2018), Άμσα Χαλάφ και Φαρίντα Αμπάς, το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας φιλοξενεί τις μαρτυρίες πέντε νέων γυναικών.. που απήχθησαν από άντρες του Ισλαμικού Κράτους την περίοδο 2014-2015 και μεταφέρθηκαν από την πόλη Σιγκάλ στη Ράκκα.
Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Κάτω από τα μαύρα πέπλα-Πρόσφυγες Γεζίντι στα σκλαβοπάζαρα του Ισλασμικού Κράτους» θα μεταδοθεί το Σάββατο 20 Ιουνίου 2020, 12:00-13:00, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για τους Πρόσφυγες. Τη μέρα αυτή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τιμά τη δύναμη και το κουράγιο περισσότερων από 50 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας του πολέμου ή παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ακολουθώντας τα ίχνη και τις διαδρομές των Γεζίντι προσφύγων στις δομές φιλοξενίας επί ελληνικού εδάφους και μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες των κοριτσιών που κατάφεραν να ξεφύγουν από τα σκλαβοπάζαρα του Ισλαμικού Κράτους, η «Αφύλαχτη Διάβαση» αποκαλύπτει τη γενοκτονία που υπέστησαν οι κάτοικοι των οικιστικών θυλάκων των Γεζίντι, όλοι τους μη μουσουλμανικοί πληθυσμοί, σε Βόρειο Ιράκ, Συρία και Τουρκία.
Yπενθυμίζεται ότι η εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος «Αφύλαχτη Διάβαση» έχει τιμηθεί από τον ανθρωπιστικό οργανισμό Άλμπερτ Σβάϊτσερ, παγκόσμιο εταίρο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και από το Ίδρυμα Δημοσιογράφων και Συγγραφέων με έδρα τη Νέα Υόρκη για τα ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ της που επικεντρώνονται στους Γεζίντι πρόσφυγες.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: FM 91.6 και 105.8!
Info
Σάββατο 20 Ιουνίου 2020, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Κάτω από τα μαύρα πέπλα-Πρόσφυγες Γεζίντι στα σκλαβοπάζαρα του Ισλαμικού Κράτους»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto, radiostreaming.ert.gr/ert-volos
Facebook: http://www.facebook.com/protoprogramma.ert
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi