ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Οργισμένες αντιδράσεις δημοσιογράφων για το «πόσο κοστίζει ο Μωυσής»

Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσε  το νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ («Πόσο κοστίζει ο Μωυσής;» - δείτε ΕΔΩ), στο οποίο πρωταγωνιστεί η ηθοποιός Άννα Ελεφάντη υποδυόμενη μια παρουσιάστρια ειδήσεων και σχολιάζει την αδιαφανή χρηματοδότηση των ΜΜΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι».
Οι αντιδράσεις προήλθαν κυρίως..
από τον δημοσιογραφικό χώρο και πολλοί έκαναν λόγο για «τσουβάλιασμα» του κλάδου και «ισοπεδωτική λογική».
Παραθέτουμε σχετικές αναρτήσεις δημοσιογράφων στο fb:
➤ "Να πω κι εγώ λοιπόν την άποψή μου για το νέο video του ΣΥΡΙΖΑ αφού το ανέβασα στη σελίδα μου. Είναι αντιαισθητικό και ισοπεδωτικό για τον κλάδο μας. Το αποτέλεσμα του λανθασμένου κόνσεπτ είναι να μην το υπηρετεί σωστά και η πρωταγωνίστριά του που στα υπόλοιπα video ήταν εξαιρετική.
Τα έχουμε πει και τα έχουμε γράψει χιλιάδες φορές. Για κάθε έναν δημοσιογράφο που τα παίρνει υπάρχουν εκατοντάδες συνάδελφοι του που είναι άνεργοι (επειδή δεν τα πήραν) κι άλλοι τόσοι που εργάζονται 15ωρα με 500 έως το πολύ 1000 € (επειδή πάλι δεν τα παίρνουν).
Το ότι φαίνονται οι πρώτοι και όχι οι δεύτεροι δεν είναι ευθύνη των δημοσιογράφων αλλά του πολιτικού συστήματος που διαμόρφωσε τους όρους του παιχνιδιού. Τους δεύτερους και πολύ περισσότερο τους όρους του παιχνιδιού δεν τους κοίταξε κανείς, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, τους άφησαν όλοι στην αρένα να αγωνίζονται μόνοι τους με τα θηρία και με πολύ, πάρα πολύ, προσωπικό και οικογενειακό κόστος την ώρα που δίπλα τους σφύριζαν και σφυρίζουν τα συμφέροντα.
ΥΓ: Όπως αντιδρούμε με τη ΝΔ για τη στοχοποίηση του Documento και των δημοσιογράφων του έτσι αντιδρούμε και με την ισοπεδωτική λογική του video του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια και η λογική είναι πάντα ο καλύτερος σύμμαχος."
Δημήτρης Χατζηνικόλας 
***
Αντιδημοφιλές ποστ με αφορμή το τελευταίο σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ:
Η ευκολία με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει «απέναντι» τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, λες και έβαλε κανένας έστω και ένα ευρώ από την καμπάνια που δόθηκε στο μέσο που εργάζεται στην τσέπη, είναι ένα θέμα που καλό θα είναι να συζητηθεί.
Μην πετάμε το μωρό με τα μπουγαδόνερα.
Νατάσα Γιάμαλη 
***
Από τη μια μεριά, η κυβέρνηση, να μοιράζει χρήμα σε ΜΜΕ, με αδιαφανείς διαδικασίες και με αποκλεισμούς . Κι από την άλλη, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, να βγάζει σποτ, με το οποίο, δείχνει, όλους τους δημοσιογράφους να τα αρπάζουν. Δεν πάτε καλά...
Νίκος Μερτζάνης 
***
Επειδή θέλω να είμαι δίκαιη. Είδα το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Πέτσα. Ένα σποτ που τσουβαλιαζει αβλεπί έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο. Απαράδεκτο. Δεν ‘τα παιρνουν’ όλοι οι δημοσιογράφοι και δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Καλά θα κάνουν να το αποσύρουν χτες.
Eλενα Ακρίτα
 ***
Το (ακαλαίσθητο) σποτ του ΣΥΡΙΖΑ δεν τιμά καθόλου τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.
Τα μαγαζιά έχουν αφεντικά. Και δε συνηθίζεται να μοιράζονται την πίτα με τους υπαλλήλους.
Και ξέρουμε πολύ καλά ότι η Αριστερά ποτέ δεν χρέωνε στον εργάτη τις αποφάσεις του εργοδότη. Αν είναι έτσι, να πάμε και στις οικοδομές να τα βάλουμε με τους οικοδόμους που χτίζουν για τους μεγαλοεργολαβους.
Και ξέρουμε επίσης,πολύ καλά μάλιστα, πόση τρομοκρατία έχουν δεχτεί συνάδελφοι και πόση λογοκρισία. Από το Αθηναϊκό Πρακτορείο μέχρι το τελευταίο σάιτ στο τελευταίο κουτσοχώρι. Νομίζετε πως είμαστε όλοι Μεγαλοδημοσιογραφοι που γίνονται συνθήματα στις πορείες; Τα παιδιά που μπαίνουν τώρα στη δουλειά είναι αυτά που τραβάνε το μεγαλύτερο κουπί.
Ξέρετε πόσα κείμενα ανεβάζουν την ημέρα οι συνάδελφοι που κάνουν ροή ειδήσεων; Μπορούν να φτάσουν και τα 50 ανά βάρδια. Ξέρετε πόσο πληρώνονται για αυτά τα χαμαλίκια; Λιγότερο από 0,50€ το κείμενο.
Δεν είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι οι εχθροί. Εμείς ανήκουμε σε έναν κλάδο που ακόμα και τα δικαιώματά μας όσων εργάζονται σε νέα μέσα, δηλαδή σε sites, τα αντιλαμβάνεται με χρονοκαθυστερηση.
Κρίμα να μας αντιμετωπίζουν με "καφενειακη" ανάλυση. Κρίμα.
Όλγα Στέφου
***
Εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ ή είστε πολύ ερασιτέχνες ή πολυ φανατικοί για να μη μπορείτε να ξεχωρίσετε τα λαμόγια και τα τσιράκια από τις εκατοντάδες των εργαζομένων.Υπενθύμιση: Οι ισοπεδωτικές λογικές αποπνέουν φανατισμό κι όχι κρίση... δεν χρειάζεται βέβαια να πω που παραπέμπουν...
Χρύσα Ταβουλάρη
***
Κακώς ο ΣΥΡΙΖΑ τσουβαλιάζει δημοσιογράφους. Προφανώς δεν τα παίρνουν όλοι. Όμως θέλω και απαιτώ να μάθουμε ποιοί πήραν και πόσα παρακαλώ, μην ξεχνιομαστε κ. Πετσα μας. Επίσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κατάπτυστος νόμος, που πρέπει να αλλάξει χτες, βάσει του οποίου οι συναδελφοι της Ελευθεροτυπίας ακομα να παρουν τις αποζημιώσεις τους επειδη τις διεκδικουν οι τραπεζες. Αλλα για μισο λεπτό, η δική μου αποζημίωση για 33 χρόνια εργασίας στα ΝΕΑ, που επίσης διεκδικούν οι τράπεζες, με βάση ποιανού το νομο δεν μου έχει ακόμα καταβληθει; Α του κ. Δένδια... Η κυρία ΕΣΗΕΑ που παρεμβαίνει γενικά, εχει πει κάτι σχετικά; Καπου να σταματήσουμε τις υποκρισίες.
Νίκος Μάστορας
***
Το σποτακι του Συριζα εχει μια υπεραπλουστευτική, οριζόντια και τελικα ισοπεδωτικη "θέαση" των πραγμάτων. Στην προσπαθεια του να καταγγειλει τις μηντιακες εξαρτησεις ακυρώνει- και παλι οριζοντίως- το ρολο των ΜΜΕ. Και αδικει οσους διατηρουν με νυχια και με δοντια και με μεγαλο προσωπικό κοστος καποτε, τη δημοσιογραφική τους τιμη και αξιοπρεπεια. Γιατι για τον μεσο θεατη του δεν υπαρχει καμια αυτονοητη εξαίρεση. Σαν εκεινο το παλιο συνθημα "αλητες, ρουφιανοι, δημοσιογραφοι". Κριμα.
Ναταλί Χατζηαντωνίου