ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Χωρίς έλεγχο από το ΕΣΡ τα κανάλια

Με ψήφους 5 έναντι 2, το Συμβούλιο έκρινε πως δεν χρειάζεται να ελέγξει τα κανάλια ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει πολιτική πολυφωνία. Tο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το ΕΣΡ, υπολειτουργεί. Δεν παίρνει καν αποφάσεις, συνεδριάζει αραιά και πού, εδώ και μήνες είναι σαν να μην υπάρχει..
«Τώρα αν αυτό που έγινε στο ΕΣΡ μπορεί να χαρακτηριστεί ως χειμερία νάρκη, είναι στην εκτίμηση του καθενός που θα το κρίνει» είπε σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Γιώργος Πλειός. «Εγώ τοποθετήθηκα σχετικά σε επιστολή που έστειλα στα μέλη του Δ.Σ. προκειμένου να συγκληθεί συνεδρίαση του οργάνου για να εξετάσει το ζήτημα της πολυφωνίας στα ΜΜΕ».
Το ζήτημα με την πολυφωνία των καναλιών, αν δηλαδή κρατούν τις πολιτικές ισορροπίες παρουσιάζοντας όπως πρέπει τα κόμματα και δίνοντάς τους τον χρόνο που τους αναλογεί, τέθηκε ξανά τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της ολομέλειας του ΕΣΡ. Κατατέθηκε πρόταση να κινητοποιηθεί το ΕΣΡ και να ζητήσει από τα κανάλια όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να αποφασίσει (το ΕΣΡ) κατά πόσο τηρείται η πολιτική πολυφωνία. Να μάθουν τα μέλη του συμβουλίου τι τους στέλνουν τα κόμματα, τι από αυτά μεταδίδεται και τι πηγαίνει στον κάλαθο των αχρήστων. Λογικό να ζητείται κάτι τέτοιο μια και τα κανάλια, όπως ξέρετε, είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα φουλ φιλοκυβερνητικά.
Η απόφαση της πλειοψηφίας του ΕΣΡ ήταν αρνητική. Με ψήφους 5 έναντι 2, το Συμβούλιο έκρινε πως δεν χρειάζεται να ελέγξει τα κανάλια ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει πολιτική πολυφωνία.

Οι ευθύνες

Το ΕΣΡ έχει πάψει να λειτουργεί και το ερώτημα είναι αν αυτό γίνεται επίτηδες, για πολιτικούς λόγους. «Υπάρχει πολιτικός δάκτυλος πίσω από την αδράνεια;» ρωτήσαμε τον Γιώργο Πλειό. «Μπορεί η έλλειψη σκοπιμότητας σε κάποιες συμπεριφορές μας να μας απαλλάσσει από την ατομική ευθύνη με τρέχοντες όρους, όχι όμως και από την ιστορική ευθύνη που έχουμε. Κανείς στην ιστορία δεν απαλλάχθηκε από τις ευθύνες του επειδή προκάλεσε συνέπειες χωρίς να το επιδιώκει».
Οι ευθύνες από τη μη λειτουργία του ΕΣΡ είναι τεράστιες. Ζούμε απίστευτα πράγματα.

Δημήτρης Κανελλόπουλος / EφΣυν