ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Η «ήρεμη» δύναμη...

Ο Γιάννης Παντελάκης γράφει στο viewtag για το μπλόκο της Alpha Bank στα χρήματα των δημοσιογράφων της «Ελευθεροτυπίας»
Τις τελευταίες ημέρες αναζήτησα να βρω ποιος είναι ο κ. Βασίλειος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank ο οποίος ζητάει από την Τράπεζά του να διεκδικήσει χρήματα (που δεν δικαιούται) από τους περίπου 850 πρώην..
εργαζόμενους της Χ.Κ.Τεγόπουλος.
Ομολογώ ότι δε βρήκα αρνητικά δημοσιεύματα γι αυτόν, το αντίθετο. Την ημέρα που διορίστηκε στην κορυφαία θέση της Τράπεζας αρκετά σχεδόν πανομοιότυπα δημοσιεύματα έγραφαν γι αυτόν πως «Χαρακτηρίζεται ως η ήρεμη δύναμη, με προσήλωση στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, εργατικότητα και μεθοδικότητα και αντιμετώπιση με αμεσότητα και ψυχραιμία των προβλημάτων που ανακύπτουν’’.
Αυτή η «ήρεμη δύναμη» εδώ και ημέρες προσπαθεί να μπλοκάρει κάποια χρήματα που θα έπαιρναν οι εργαζόμενοι της πτωχευμένης πριν περίπου δέκα χρόνια “Χ.Κ.Τεγόπουλος”. Τα χρήματα-που προέκυψαν από πώληση ενός κτιρίου-θα τα μοιραστεί το Δημόσιο και οι εργαζόμενοι που τα δικαιούνται από τον νόμο. Εργαζόμενοι που δεν είναι μόνο δημοσιογράφοι οι οποίοι στο συνολικό υποσυνείδητο χαρακτηρίζονται ισοπεδωτικά, γενικευμένα και άδικα “αλήτες-ρουφιάνοι”. Οι περισσότεροι είναι εργάτες που έχουν γεμίσει τα πνευμόνια τους με μελάνι, οδηγοί που ξενυχτούσαν κάνοντας ατέλειωτα χιλιόμετρα, φύλακες, τεχνικοί, καθαρίστριες. Οι περισσότεροι από τους 850 ανήκουν στο προλεταριάτο της εποχής, οσο και αν η λέξη ηχεί περίεργα στις ημέρες μας.
Η «ήρεμη δύναμη», θέλει να στερήσει απο αυτούς τους ανθρώπους ενα μικρό μόνο μέρος των αποζημιώσεων και δεδουλευμένων που θα επαιρναν μετά απο μια δεκαετία δικαστικών αγώνων που τους εξάντλησαν. Οικονομικά και ψυχικά. Κάποιοι δεν πρόλαβαν και εφυγαν απο τη ζωή, πολλοί τα χρόνια αυτά έκαναν χαμαλοδουλειές για να τα βγάλουν πέρα, εκατοντάδες έμειναν για μεγάλα διαστήματα άνεργοι, αρκετοί εχασαν τα σπίτια τους απο Τράπεζες σαν και αυτή που διοικεί η ‘ηρεμη δύναμη”.
Η Τράπεζα γνωρίζει οτι ο νόμος ειναι με τους εργαζόμενους γιατί η πτώχευση εγινε πριν το 2015, ο νόμος τότε εδινε προνόμιο στους εργαζόμενους. Ομως, επιμένει να μπλοκάρει τα λίγα χρήματα που θα επαιρναν οι πρώην εργαζόμενοι. Στηρίζει τις ελπίδες της στα ανώτατα δικαστήρια που σε 4 ή 5 χρόνια μπορεί να εχουν άλλη αποψη. Το πιο πιθανό ειναι να μην εχουν -αφου ο νόμος ειναι σαφής- αλλα ανθρωποι σαν και αυτόν της ‘’ηρεμης δύναμης”, εχουν διαφορετική αντίληψη της έννοιας του χρόνου.
Ο χρόνος ειναι αμείλικτος για τον Σπύρο που περίμενε τρια χιλιάρικα για να αναπνεύσει, την Ελένη που θα πλήρωνε καθυστερημένους λογαριασμούς, την Μαρία που μεγαλώνει μόνη της δυο παιδιά, τον Κώστα, τον Περικλή, εκατοντάδες ονόματα με μικρές ή μεγάλες συνήθως δύσκολες ιστορίες. Ο ίδιος χρόνος ομως ειναι ευεργετικός γι αυτούς που εχουν την πολυτέλεια να περιμένουν, ανθρώπους με ”ηρεμη δύναμη”. Αλλωστε, το κάνουν με ανεση, πίσω απο γραφεία μεγάλων γυάλινων κτιρίων απ οπου εκμεταλεύονται τον χρόνο προσπαθώντας να αυξήσουν τα κέρδη τους. Εστω και αν μερικές φορές αυτά προέρχονται απο τους φορολογούμενους σαν τους 850, τόσες κεφαλαιοποιήσεις εγιναν τα τελευταία χρόνια…

Γιάννης Παντελάκης