ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

ΕΣΗΕΑ προς Σκουρλέτη: Το βίντεο διασύρει τους έλληνες δημοσιογράφους

Tι απαντάει ο Γραμματέας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, απέστειλε την ακόλουθη επιστολή στο Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του «ΣΥΡΙΖΑ» κύριο Πάνο Σκουρλέτη, διαμαρτυρόμενο για video (ΕΔΩ) που διασύρει τους Έλληνες δημοσιογράφους. Η επιστολή έχει ως εξής:
«Κύριε Σκουρλέτη,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στηλιτεύει τον..
απαράδεκτο διασυρμό συλλήβδην του δημοσιογραφικού κόσμου μέσω του προκλητικού video που δημοσιεύσατε στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης και της αντιπολιτευτικής τακτικής.
Η ΕΣΗΕΑ διαχρονικά και σταθερά ζητεί διαφάνεια και ισοτιμία σε οποιαδήποτε διαδικασία σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, με οικονομική ενίσχυση των ΜΜΕ.
Σας υπενθυμίζουμε, άλλωστε, ότι με επιστολή μας μέσα στον Μάιο σας απευθύναμε, όπως και σε όλα τα κόμματα, πρόσκληση για συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουμε το φλέγον ζήτημα της ενίσχυσης του έντυπου Τύπου και τα κριτήρια που θα τη διέπουν. Δυστυχώς, δεν ανταποκριθήκατε. Αντίθετα, επιλέγετε να επιτίθεστε στο σύνολο των δημοσιογράφων που στην πλειονότητά τους εργάζονται -όσοι έχουν ακόμη δουλειά- κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες».

σημ. z: H ΕΣΗΕΑ πάντως, δεν έδειξε τα ίδια αντανακλαστικά για την αδιαφανή χρηματοδότηση των ΜΜΕ μέσω της λίστας Πέτσα με τα εκατομμύρια σε «ημέτερους» και τα ανύπαρκτα σάιτ. Κι όταν έβγαλε ανακοίνωση μετά την γενική κατακραυγή το μόνο που έκανε ήταν να ζητήσει συναντηση με τον Πέτσα.


Σκουρλέτης προς ΕΣΗΕΑ: Δεν είχαμε πρόθεση
να προσβάλλουμε τους δημοσιογράφους

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του «ΣΥΡΙΖΑ» Πάνος Σκουρλέτης – απάντησε με επιστολή του στην ΕΣΗΕΑ:
Προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ
Λάβαμε την επιστολή σας της 19ης Ιουνίου 2020 αναφορικά με το τελευταίο video του ΣΥΡΙΖΑ, που ως θέμα έχει την επιδίωξη της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα δίκτυο ΜΜΕ που θα της παρέχει άκριτη στήριξη, μέσω της απευθείας διάθεσης20 εκατ. ευρώ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» με όρους αδιαφάνειας, καθώς αρνείται να αποκαλύψει τα ποσά που έλαβε κάθε Μέσο Ενημέρωσης.
Σε καμία περίπτωση δεν είχαμε την πρόθεση να προσβάλλουμε το δημοσιογραφικό κόσμο με το συγκεκριμένο video. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι η πλειοψηφία των δημοσιογράφων είναι αδύνατο να ταυτιστεί με ό,τι αντιπροσωπεύει η μορφή που πρωταγωνιστεί σε αυτό.
Το κύριο πολιτικό θέμα ήταν και είναι η διάθεση δημόσιου χρήματος σε ΜΜΕ με αδιαφανείς όρους, χωρίς να αποκαλύπτεται η κατανομή ανά μέσο, άρα και χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί η κυβέρνηση για τις αποφάσεις της, παρά τα όσα ορίζει ο νόμος και παρά το σχετικό αίτημα που έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για πλήρη ενημέρωση των κομμάτων και των πολιτών. Θεωρούμε ότι η ενέργεια αυτή εντάσσεται σε ένα σχέδιο χρησιμοποίησης ΜΜΕ για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση. Θεωρούμε επίσης, ότι πρόκειται για μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο, μια ενέργεια που αδικεί και τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους συνολικά, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, θέτοντας σοβαρό θέμα δημοκρατικής λειτουργίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ενίσχυσης των ΜΜΕ, κεντρικών και περιφερειακών, αλλά με όρους διαφάνειας, ισοτιμίας και προστασίας του αγαθού της ενημέρωσης.
Η άσκηση της δημοσιογραφίας και η σχέση της με την εκάστοτε εξουσία είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει πρωτίστως τους ίδιους τους δημοσιογράφους. Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί διαχρονικά φαινόμενα στρέβλωσης και το γεγονός ότι δίπλα στους εργάτες του δημοσιογραφικού μόχθου θα συναντήσει κάποιος και μεγαλοδημοσιογράφους με «επιχειρηματική» αντίληψη, η οποία συχνά υπερισχύει της δημοσιογραφικής τους ιδιότητας. Προφανώς αυτή η κατηγορία δημοσιογράφωνδεν είναι υπεράνω κριτικής. Στην προκειμένη περίπτωση, είδαμε δυστυχώς και «αχαρτογράφητες» ιστοσελίδες έως και ανύπαρκτου περιεχομένου, εκτός μητρώου, πολιτικών φίλων της κυβέρνησης, να λαμβάνουν διάφορα ποσά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει.
Στη βάση των παραπάνω και καθώς στο παρελθόν έχετε εκφραστεί θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά και σε κοινές πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να προωθήσουν την υπόθεση της πολυφωνίας στην ενημέρωση και τηνενίσχυση των ΜΜΕ για την εξασφάλιση της πλουραλιστικής, δημοκρατικής ενημέρωσης των πολιτών. Η θωράκιση των εργαζομένων στον Τύπο, προκειμένου να αντιμετωπίζουν από καλύτερη θέσηκάθε είδους πίεση που αποσκοπεί να υποβαθμίσει τη δημοσιογραφική εργασία τους, είναι επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα.
Οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης σε αυτή την υπόθεση, του κυβερνητικού εκπροσώπου και του πρωθυπουργού, οι οποίοι οφείλουν να δώσουν επιτέλους εξηγήσεις, πρέπει να αναδεικνύονται με τη συμβολή όλων όσοι επιθυμούν να λειτουργούν υπέρ της πλουραλιστικής ενημέρωσης. Πρόκειται για ένα πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου και θεωρώ ότι η υπεράσπισή τηςείναι ένα πεδίο στο οποίο μπορούμε να συναντηθούμε.
Με τιμή
Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
Πάνος Σκουρλέτης