ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Ερώτηση για την «Ελευθεροτυπία» από 49 βουλευτές

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας κατέθεσαν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση που συνυπογράφει και η Γραμματέας της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη. Η ερώτηση αφορά τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις των πρώην εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας.
Όπως τονίζουν οι βουλευτές..
της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «εννέα χρόνια μετά το κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας Ελευθεροτυπία, οι 850 εργαζόμενοι ακόμα δεν έχουν πάρει ούτε καν μέρος των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων τους και αυτό παρόλο που το κεντρικό κτίριο της εταιρείας εκποιήθηκε και στις 17 Ιουλίου οι εργαζόμενοι θα έπαιρναν μέρος των αποζημιώσεων και των δεδουλευμένων τους βάσει του τον πίνακα που συνέταξε ο σύνδικος.
Η ALPHA BANK και η Πειραιώς έκαναν ανακοπές παρόλο που η περίπτωση των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας υπάγεται στον προηγούμενο πτωχευτικό νόμο, βάσει του οποίου προνόμιο έχουν οι εργαζόμενοι και όχι οι τράπεζες.
Η ενυπόθηκη ALPHA BANK διεκδικεί το 65% του εκπλειστηριάσματος μολονότι, στην περίπτωση της Ελευθεροτυπίας, εφαρμόζεται ο προηγούμενος πτωχευτικός κώδικας κι υπήρξε μόλις πρόσφατη (του 2020) απόφαση του Εφετείου Αθήνας, που δικαίωσε άλλους εργαζόμενους έναντι της ίδιας τράπεζας».
Οι βουλευτές επισημαίνουν τέλος πως η εμπλοκή από τις εν λόγω ανακοπές των τραπεζών μπορεί να είναι μακροχρόνια (από Πρωτοδικείο έως Άρειο Πάγο) και να διαρκέσει δύο έως τέσσερα χρόνια, αλλά και κοστοβόρα για τους πληττόμενους εργαζόμενους.
Ρωτούν τους υπουργούς:
«Τι προτίθενται να πράξουν προκειμένου οι τράπεζες να παραιτηθούν από τις ανακοπές και να πάρουν οι 850 πρώην εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας τα ποσά που δικαιούνται βάσει του πίνακα κατάταξης, ώστε να μπει ένα τέλος στη μακροχρόνια αγωνία τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους;».
- από την efsyn.gr