ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Oι αντιδράσεις και ο καθηγητής που σχεδίασε τον Μεγάλο περίπατο

Για τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας και το σχέδιο για ποδηλατοδρόμους στο κέντρο της πόλης μίλησε στο ρ/σ «Θέμα 104,6» ο καθηγητής συγκοινωνιολογίας του ΕΠΜ και επικεφαλής της ομάδας του Πολυτεχνείου που εκπόνησε τη μελέτη για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων, Γιώργος Γιαννής.
Όπως ανέφερε ο Γ. Γιαννής με εξαίρεση τη Δευτέρα που ήταν.. ημέρα πρώτης επαφής και δημιουργήθηκε συμφόρηση τις υπόλοιπες μέρες υπάρχει σταθεροποίηση αν και εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένος φόρτος στην Πανεπιστημίου.
Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του κ. Σγουρού για δημιουργία ποδηλατοδρόμου μόνο από το Σύνταγμα στην Ομόνοια, ο κ. Γιαννής απάντησε ότι στη συγκεκριμένη φάση δεν υπάρχει μόνο ο ποδηλατόδρομος της Πανεπιστημίου καθώς ήδη έχει ξεκινήσει το πρώτο δίκτυο στο κέντρο με μία πιο ολοκληρωμένη πολιτική η οποία εξειδικεύεται και πιο συγκεκριμένα οι άξονες Αθηνάς – Ερμού – Μητροπόλεως και Βασιλίσσης Όλγας είναι ελεύθερες από ΙΧ και μπορούν να κυκλοφορούν πλέον αρκετά άνετα τα ποδήλατα.
Οι περιοχές αυτές, είπε ο Γιαννής, είναι μεικτής κυκλοφορίας και κινούνται οχήματα εξαιρέσεως, όπως τα λεωφορεία. Πρόσθεσε, δε, ότι στις κεντρικές περιοχές και με τις καινούργιες λεωφορειολωρίδες και με τις υφιστάμενες, όπως αυτή της Β.Σοφίας, ο ποδηλάτης μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια.
Απαντώντας για το πόσοι ποδηλάτες κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Γιαννής είπε πως όσο πιο πολλές υποδομές υπάρχουν θα αυξηθεί αντίστοιχα και ο αριθμός των ποδηλατών. Στόχος είναι, όπως τόνισε, να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενώ παράλληλα γίνονται μετρήσεις και σύντομα θα υπάρξουν και τα στοιχεία πως οι επεμβάσεις αυτές φέρνουν περισσότερους ποδηλάτες.
Για το αν θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις στο σχέδιο, ο κ. Γιαννής είπε πως θα γίνονται οπωσδήποτε διότι είναι δοκιμαστικό και ο ίδιος ως συγκοινωνιολόγος αντιμετωπίζει «ζωντανά» τα θέματα που προκύπτουν και πως ο στόχος είναι να μην αλλάξει η φιλοσοφία του να δοθεί περισσότερος χώρος στους πεζούς και στους ποδηλάτες, τονίζοντας πως όπου χρειάζονται παρεμβάσεις θα γίνονται.