ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Ξανά στην Κομισιόν ο ΣΥΡΙΖΑ για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος με φόντο Novartis


Επανέρχεται με νέα ερώτηση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, για το ζήτημα της κωλυσιεργίας της Ελλάδος στην ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας που αφορά στην προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, με βάση και τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.
Στην ερώτηση του ο ευρωβουλευτής υπενθυμίζει ότι την 14 Ιανουαρίου είχε γνωστοποιήσει με ερώτησή του στην Κομισιόν ότι η Ελλάδα δεν είχε ενσωματώσει την Οδηγία 2019/1937, η προθεσμία για την ενσωμάτωση της οποία παρήλθε στις 17/12/2021.
Επίσης, ο Στέλιος Κούλογλου επεσήμανε ότι η υπόθεση Novartis αποτελεί περίπτωση όπου μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος έχουν στοχοποιηθεί και διώκονται δημοσιογράφοι και ακόμη και η Εισαγγελέας που ερευνούσε την υπόθεση. Ο ίδιος, τονίζει ότι μετά την ακρόαση της Ε. Τουλουπάκη στην Διακομματική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου, στις 10/03, βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση ζητώντας τον πειθαρχικό της έλεγχο.
Την επομένη συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο, που απέρριψε με απόφαση του Πρωθυπουργού την κατάθεση νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης οδηγίας, έπειτα από αντιδράσεις υπουργών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι θα προστεθούν διατάξεις για παραδειγματική τιμωρία προστατευόμενων μαρτύρων ενώ ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης χαρακτήρισε ντροπή την ενσωμάτωση.
Δεδομένων αυτών, ο Στέλιος Κούλογλου ζητά από την Κομισιόν να διασαφηνίσει τί πρόκειται να πράξει για την διακηρυγμένη άρνηση της Ελλάδας να ενσωματώσει την συγκεκριμένη οδηγία, καθώς και πώς προτίθεται να κινηθεί απέναντι στη στοχοποίηση δημοσιογράφων, δικαστικών και μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και τέλος, με ποιο τρόπο σχολιάζει τη συστηματική υπονόμευση των κανόνων του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

- από EφΣυν