ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Δεν έχουν ψωμί; Ας φάνε τις αποταμιεύσεις τους!


του Χρήστου Ξανθάκη

Πριν από δεκατόσα χρόνια, μίλαγα με ένα γνωστό μου πολιτικό της κυβερνώσας παρατάξεως και τον ρώταγα αυτό που έκαιγε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες:Τι στο διάολο θέλουν οι ξένοι από εμάς και πότε στο διάολο θα μας αφήσουν ήσυχους;
Και απαντούσε εκείνος εν τη απεράντω σοφία του:
Θέλουν τα διακόσια δισεκατομμύρια ευρώ που υπολογίζουν ότι είναι το «λίπος» των ελληνικών νοικοκυριών!
Έκτοτε έχουν περάσει έτη πολλά κι έχουν κυλήσει αμέτρητα βοθρολύματα στην κοίτη (ή μήπως στην κοιτίδα;) του Κηφισού. Τα φάγαμε τα διακόσια δισμύρια, τα ροκανίσαμε πανηγυρικά, δεν υπάρχει ούτε μία στατιστική, της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, που να μην το παραδέχεται. Και μείναμε με κάτι λιμά, με κάτι λιανά, με κάτι ψιλά ντρούγκου, ντρούγκου να κουδουνάνε στο πορτοφόλι. Τάχα έχουμε λεφτά και οικονομίες και αποταμιεύσεις. Αυγά Τουρκίας έχουμε, βγαίνει η ΓΣΕΒΕΕ, που δεν την λες και κουμμούνα, και μετράει ότι το 43,6 % των νοικοκυριών, σχεδόν τα μισά δηλαδή, έχουν μηνιαίο εισόδημα που επαρκεί κατά μέσο όρο για δεκαεννιά από τις τριάντα μέρες του μήνα. Συν ότι το 80,1 % των νοικοκυριών, οκτώ στα δέκα δηλαδή, δεν μπορεί να αποταμιεύσει ούτε πενηνταράκι.
Θέλετε κι άλλα; Έχω κι άλλα αισιόδοξα και παρφουμέ από την ίδια έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ:
* Το 16,8 % των νοικοκυριών δήλωσε πως κάποιο μέλος του έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία).
* Το 27,8 % δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές ή/και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.
* Στα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 25.000 ευρώ ετησίως, το 31,6 % είδε μείωση του εισοδήματος και μόλις το 6,9 % είδε αύξηση του εισοδήματος.
Σα να λέμε Ψυτάλλεια! Γλυκά το παραθέτω, που έλεγε και ο άλλος, γιατί είμαστε και οικογενειακή ιστοσελίδα και δεν γίνεται να τα βγάνουμε όλα φόρα παρτίδα. Θα ήθελα, ωστόσο, να σας παρακαλέσω να απομακρύνετε τα παιδιά από την οθόνη του κομπιούτερ, μην τύχει και διαβάσουν όσα είπε ο Γιάννης Στουρνάρας και ανταριαστούν. Λα τα μινόρια για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος:
«Η κυβέρνηση έδωσε από τα μεγαλύτερα ποσά κατά της πανδημίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αυτό αντανακλάται ως ένα βαθμό στο γεγονός ότι σημαντικός αριθμός νοικοκυριών επιχειρήσεων και το κράτος, έχουν σημαντικά αποθεματικά για να αντιμετωπίσουν ένα σημαντικό γεγονός όπως αυτό. Οι αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρευτεί είναι αποταμιεύσεις που μπορεί να βγάλουν ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση από μια δύσκολη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σημασία έχει πόσο θα κρατήσει ο πληθωρισμός ψηλά».
Έτσι είναι παιδιά, δίκιο έχει ο γίγαντας ο Στουρνάρας. Το συμπυκνώνω, για να είμαστε σένιοι:
«Σημαντικός αριθμός νοικοκυριών έχει σημαντικό απόθεμα για να βγαίνει από μια δύσκολη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Πόσο πιο Θεός, δηλαδή; Σχεδόν πέντε στα δέκα νοικοκυριά τραβάνε χειρόφρενο στις είκοσι του μηνός και ο κυρ Γιάννης ο διοικητής, θεωρεί ότι διαθέτουν απόθεμα να τα βγάλουν πέρα με αύξηση 60 % στα μαλακά σιτηρά. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος, «το μικρό τσουβάλι, από 13 ως 15 ευρώ που ήταν παλιά, ξεπέρασε τα 22 ευρώ»!
Ούτε ψωμί δηλαδή δεν θα έχετε να φάτε. Ούτε ψωμί και νερό, σαν τον Εδμόνδο Δαντές πίσω απ’ τα κάγκελα. Πριονίδια μόνο, βρύα, λειχήνες και χόρτα αλάδωτα. Και άβραστα, φυσικά, μιας και το ρεύμα θα σας το έχουν κόψει από καιρό…

Υ.Γ.: Αλλά τι να μας πει ο νερόβραστος ο Στουρνάρας, όταν υπάρχει το τσαμπιόνι ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης; Απολαύστε τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας:
«Εμείς έχουμε ένα επίπεδο διαβίωσης. Για κάντε σύγκριση με αυτά που έγιναν στο Ιράκ και τη Συρία»!

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost (16.3.2022)