ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Εκατοντάδες επιβατικά αεροπλάνα δυτικών εταιρειών στα «χέρια» των Ρώσων - Η αξία τους υπολογίζεται στα 12 δισ. δολάρια


Λιγοστεύουν οι ελπίδες μια χούφτας δυτικών εταιρειών να ανακτήσουν τα επιβατικά αεροσκάφη τους που μίσθωσαν σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Οι προθέσεις του προέδρου Πούτιν για εθνικοποίηση περιουσιακών στοιχείων ξένων επιχειρήσεων ως αντίμετρο στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Δυτικοί στο Κρεμλίνο, προκαλούν τεράστιο πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες τους.
Σύμφωνα με τους New York Times, μέχρι την Πέμπτη, στη Ρωσία βρίσκονταν 523 μισθωμένα αεροσκάφη από ρωσικές εταιρείες αερομεταφορών (στοιχεία της εταιρείας συμβούλων IBA).
Από αυτά, τα 101 είναι μισθωμένα στην S7 Airlines και τα 89 στην Aeroflot. Και οι δύο αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει τις διεθνείς πτήσεις, εξαλείφοντας κάθε πιθανότητα ανάκτησης των αεροπλάνων.
Η οικονομική αξία των αεροσκαφών υπολογίζεται στα 12 δισ. δολάρια με την ανάλυση των NYT να καταλήγει πως εάν προχωρήσει η εθνικοποίηση η Ρωσία θα αποκτήσει ένα βραχυπρόθεσμο όφελος ως προς το πτητικό κομμάτι καθώς διατηρεί στην κατοχή της τα φυλλάδια πτήσης των αεροσκαφών όμως γρήγορα θα τα αξιοποιήσει για άλλους λόγους καθώς οι ρωσικές εταιρείες αερομεταφορών θα αναγκαστούν απελπισμένα να βρουν ανταλλακτικά για τα δικά τους αεροσκάφη που δεν μπορούν να προμηθευτούν από την Boeing και η Airbus.