ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

ΑΕΚ Τρίπολης 1929: Οι Μικρασιάτες στα αρκαδικά γήπεδα και ο Τάσος Μουκάκης


«Όποιος ξεχνά το παρελθόν, δεν έχει μέλλον…» (Τάσος Μουκάκης). Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στη Μπεσίκτας της Τουρκίας, στις 23 Μαρτίου του 1919 και απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών στην Τρίπολη στις 24/3/2017. Από αθλητική οικογένεια που διακρίθηκε στην αγωνιστική της δράση, υπήρξε ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Τρίπολης. Ο Αναστάσιος (Τάσος ή καλύτερα Τάσης όπως ήταν το αρχικό Κωνσταντινουπολίτικο όνομα) Μουκάκης, εκτός από Μικρασιάτης πρόσφυγας, ήταν ο τελευταίος επιζών από τους κρατούμενους των Γερμανών στα Υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, που κατά την γερμανική κατοχή είχαν μετατραπεί σε φυλακές.
Πριν τον κλείσουν, όπως και τον αδερφό του στο κελί, οι Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών τον χαρακτήρισαν «Τουρκομερίτη» και «αμόρφωτο», που δεν στηρίζει τον άνθρωπο (Χίτλερ) «που θέλει να αλλάξει τον ρου της ιστορίας». Μετά τον πόλεμο τον έστειλαν εξορία για ενάμιση χρόνο στη Μακρόνησο.
- από εκτενές ρεπορτάζ του Νάσου Μπράτσου στο ertnews.gr