ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Εκκαθαρίσεις στη Βουλγαρία για διαφθορά - Συνελήφθη ο πρώην πρωθυπουργός Μπορίσοφ


Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας) συνελήφθη σε αστυνομική επιχείρηση που συνδέεται με την έρευνα της Εισαγγελίας της Ε.Ε, όπως ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, η πρώην πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού της βουλής Μέντα Στογιάνοβα, καθώς και η σύμβουλος του Μπορίσοφ, Σεβνταλίνα Αρναούντοβα, συνελήφθησαν επίσης.
«Μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας είναι σε εξέλιξη, σε σχέση με 120 υποθέσεις του Γραφείου της Εισαγγελίας της Ε.Ε. στη Βουλγαρία. Έρευνες και κατασχέσεις πραγματοποιούνται σε πολλές τοποθεσίες. Ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, η Μέντα Στογιάνοβα και η Σεβνταλίνα Αρναούντοβα κρατούνται αυτήν τη στιγμή», αναφέρει η ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, περίπου στις 8 χθες το βράδυ, αστυνομικοί με πολιτικά πραγματοποίησαν έφοδο και έρευνα στο σπίτι του Μπορίσοφ στην Μπάνκια, την ώρα που έξω από την κατοικία συγκεντρώθηκαν μέλη του κόμματος GERB και οπαδοί του πρώην πρωθυπουργού.
Οι έρευνες σχετίζονται με αρκετές εγκληματικές ενέργειες, ανάμεσά τους κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, διασπάθιση δημοσίου χρήματος, κακοδιαχείριση αγροτικών επιδοτήσεων και παραβιάσεις στον τομέα των υποδομών και των πακέτων ανάκαμψης από την πανδημία.
«Σε βάρος του Μπορίσοφ δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, μέχρι στιγμής. Η αστυνομία ερεύνησε το σπίτι του. Μεταφέρθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση όπου πιθανότατα θα κρατηθεί για 24 ώρες», δήλωσε νωρίτερα ο δικηγόρος του πρώην πρωθυπουργού, ο Μένκο Μενκόφ, σε δημοσιογράφους.
«Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου», σχολίασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ μέσω Facebook.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόικο Μπορίσοφ ήταν πρωθυπουργός της χώρας για τρεις περιόδους: 2009 – 2013, 2014 – 2017 και 2017 – 2021.
Νέος κυβερνητικός συνασπισμός ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο, δεσμευόμενος να επιδείξει μηδενική ανοχή στη διαφθορά.