ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Κρατείστε τα δια το Φιλόπτωχον!


Δυο τσίχλες την ημέρα, τα νέα μέτρα ενίσχυσης των φτωχών…


του Χρήστου Ξανθάκη 

Αυτό μου το είχε πει ο φίλος μου, το παρφέ το άτομο, o κροταλίας της ερήμου, ο άρχων της ξέρας και της άπνοιας Ζωρζ Πιλαλί.
Μια φορά κι έναν καιρό, λοιπόν, όταν ακόμη δραστηριοποιείτο στην δισκογραφία, ήρθε η ώρα του να εισπράξει τα «ποσοστά» του για σύνθεση και ερμηνεία από την ΑΕΠΙ. Υπήρχε ακόμη ΑΕΠΙ τότε και λειτουργούσε όπως λειτουργούσε, ρωτείστε το καλλιτεχνικό σινάφι και όλα θα τα μάθετε.
Τέλος πάντων πάει ο Ζορζ, στήνεται στο ταμείο, του λέει η υπεύθυνη «έχετε λαμβάνειν 220 δραχμές».
Οπότε γυρνάει ο κολλητός και της λέει τη μεγάλη ατάκα:
«Δεν τα χρειάζομαι κυρία μου, κρατείστε τα δια το Φιλόπτωχον»!
Τι να σας πω παιδιά, τον Πιλαλί σκεπτόμουνα προχτές που βγήκε ο πρωθυπουργός κι έκανε το διάγγελμα και χτες που έσκασε μύτη ο Σκυλακάκης (ο Σκυλακάκης, γκαντάμιτ…) για να εκλαϊκεύσει τα μέτρα. Αυτά τα 30 λεπτά την ημέρα επί ενενήντα μέρες, επί τρεις μήνες, στο προσωρινό και στο μιλητό, μην ψάχνετε τώρα για μόνιμες ενισχύσεις και ελαφρύνσεις, γιατί υπάρχει και η Ξαφά με το δάχτυλό στη σκανδάλη που δεν το ‘χει σε τίποτα να μας μπαλωθιάσει. Για τριάντα λεπτά την ημέρα, για δυο τσίχλες που έγραψε στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «δημοκρατία»…
Πάντως, εμένα μου έκανε εντύπωση που βγήκε ο Κυριάκος στο διάγγελμα και υπογράμμισε ότι οι εταιρείες ενέργειας που έχουν υπερκέρδη από την κρίση στην αγορά, πρέπει να αναλάβουν μερίδιο για την ανακούφιση των πτωχότερων. Την ίδια ώρα, δηλαδή, που κάποιες εταιρείες ενέργειας χρωστάνε στους δήμους καμιά πεντακοσαριά μύρια εισπραχθέντα εκ μέρους τους από τους καταναλωτές και ο δήμος Αθηναίων τρέχει στα δικαστήρια για να βρει το δίκιο του. Πιο ηχηρό “good luck”, δεν πρέπει να έχει ακουστεί στην ιστορία της ανθρωπότητας!
Επί τη ευκαιρία, θυμήθηκα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τον Ιανουάριο του 2022 έμειναν απλήρωτοι φόροι 863 μύρια ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη είχαν αγγίξει τα 599 μύρια ευρώ. Αυτό μας κάνει μια αύξηση κατά 44,07 % και όπως παρατηρεί η υπηρεσία το 25,5 % (σα να λέμε 220 μύρια ευρώ) του εν λόγω ποσού για το 2022 προέρχεται από 60 οφειλέτες.
Το ξαναγράφω:
Τον Ιανουάριο του 2022 και μόνο 60 οφειλέτες, φέσωσαν το ελληνικό κράτος 220 μύρια ευρώ!
Και περιμένεις ύστερα εσύ οι εταιρείες ενέργειας με τα υπερκέρδη να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Ρε ποιο “good luck”, εδώ έχουμε να κάνουμε με κανονικό “rien ne va plus”
Την ίδια ώρα, βγαίνει η ΓΣΕΕ που δεν την λες και παλλακίδα του Μαδούρο και δηλώνει ότι τον περασμένο Ιανουάριο η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του καθαρού κατώτατου μισθού ξεπέρασε το 14 % έναντι του Ιανουαρίου του 2021. Και συμπληρώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας ότι η φρατζόλα των 500 γραμμαρίων μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το ενάμιση ευρώ! Με το φίλο μου τον Στρατή Μπαλάσκα, δημοσιογράφο από τη Μυτιλήνη, να μου επισημαίνει ότι στο νησί πήγε ογδόντα λεπτά από πενηνταράκι το κουλούρι!
Ως εκ τούτου, φτώχεια καταραμένη. Και τα νέα μέτρα ούτε για κηδεία δεν φτάνουν, που λένε και στο χωριό μου. Δεν πειράζει, έρχεται η συνεκμετάλλευση, το ανακοίνωσε ο Ακάρ μετά βαΐων και κλάδων, και οσονούπω θα (ξανα)λιγδώσει το αντεράκι του Έλληνα και της Ελληνίδας. Αν είναι και λίγο γενναιόδωρος ο σουλτάνος Ταγίπ, μέχρι διακοποδάνεια βλέπω στον ορίζοντα γιαβρί μου!

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost (18.3.2022)