ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Fake news και η περίφημη δωρεά του Λεονάρντο Ντι Κάπριο για την Ουκρανία


Τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνόδευσε και συνοδεύει μία «εισβολή» ψευδών ειδήσεων και πρωτοφανούς παραπληροφόρησης από τα κυρίαρχα δυτικά ΜΜΕ. Όχι ότι τα ρωσικά ΜΜΕ δεν προσπαθούν στην ίδια κατεύθυνση, όμως σίγουρα τα δυτικά ΜΜΕ έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία.
Της παραπληροφόρησης... το κάγκελο, λοιπόν! Όχι ότι δεν γνωρίζουμε ότι το σπορ των κυρίαρχων ΜΜΕ και των πατρόνων τους είναι η διασπορά ψευδών ειδήσεων προκειμένου να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη, ωστόσο αυτή τη φορά μας εκπλήσσει τόσο ο βομβαρδισμός των «fake news» όσο και η συστηματικότητα η οποία χαρακτηρίζει τη διασπορά τους.
Τι να θυμηθούμε; Την παραπληροφόρηση για τους «νεκρούς ήρωες του Φιδονησιού» που τελικά αποδείχθηκαν ζωντανοί(!) ή τις εικόνες που αναπαρήγαγε το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ με χιλιάδες «Ουκρανούς πολίτες να τρέχουν και να ποδοπατούνται προκειμένου να προλάβουν να μπουν σε καταφύγιο», για να αποδειχθεί λίγο αργότερα πως τα εν λόγω πλάνα είχαν τραβηχτεί 4 χρόνια πριν σε σταθμό του μετρό στην Ρώμη μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα; Στον ίδιο κατήφορο παραπληροφόρησης οδήγησαν τα ψευδή στοιχεία των ουκρανικών αρχών για την εξέλιξη του πολέμου, τα πλάνα κατάρριψης ρωσικών αεροσκαφών που εν τέλει ήταν πλάνα από γνωστό βιντεοπαιχνίδι και η κατρακύλα δεν έχει τέλος...
Αυτή τη φορά τα «σκάγια» της παραπληροφόρησης πήραν τον γνωστό Αμερικανό ηθοποιό Λεονάρντο Ντι Κάπριο.
Μάθαμε, λοιπόν τις προηγούμενες μέρες, από τα διεθνή και τα ελληνικά ΜΜΕ ότι "δώρισε 10 εκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία επειδή η γιαγιά του είναι ουκρανικής καταγωγής από την Οδησσό".
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εν λόγω «είδηση» έπαιξε σε όλα σχεδόν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ στην Ελλάδα αναδημοσιεύθηκε σε εφημερίδες και κεντρικά sites.
Μιλώντας στο CNN, πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του Ντι Κάπριο αποκάλυψε ότι ουδέποτε έγινε τέτοια δωρεά, ενώ ούτε η οικογένεια τού Αμερικανού ηθοποιού έχει σχέση με την Ουκρανία γενικότερα.