ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Επιστολή ΣΥΡΙΖΑ στον Alpha για τη δημοσκόπηση της Abacus


Nέα αντίδραση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προκάλεσε η καινούργια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες από την εταιρεία Abacus Research για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και η οποία παρουσίαζε τη διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και αξιωματικής αντιπολίτευσης σε διψήφιο νούμερο, ενώ την ίδια ώρα εμφάνιζε τον Αλέξη Τσίπρα να έχει σοβαρό πρόβλημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μόλις ένας στους τρεις ερωτηθέντες-ψηφοφόρους του κόμματος φαινόταν να έχει θετική άποψη γι’ αυτόν.
Τούτων δοθέντων ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, έστειλε επιστολή στη διεύθυνση του τηλεοπτικού σταθμού ενημερώνοντας σχετικά για τις ενέργειες του κόμματος προκειμένου να δημοσιοποιήσει η εταιρεία Abacus Research τα αστάθμητα δεδομένα των ερευνών της και ζήτησε στο πλαίσιο της δεοντολογίας και στο όνομα της διαφάνειας ο τηλεοπτικός σταθμός, ως εντολέας των ερευνών, να απαιτήσει από την εταιρεία τη δημοσιοποίηση των αστάθμητων δεδομένων των ερευνών της.
«Η διαφάνεια αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της τρωθείσας εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις έρευνες κοινής γνώμης αλλά και προς τα μέσα ενημέρωσης και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλουμε συνεχώς να πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Ηλιόπουλος, υπενθυμίζοντας το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί με δυο δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας την επομένη της κακοκαιρίας «Ελπίδα» και το χρονικό διάστημα που αυτές είχαν παρουσιαστεί.
Η κίνηση αυτή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελεί συνέχεια των όσων έχουν προηγηθεί με επιστολές τόσο ως προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όσο και ως προς την Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία είχε αρνηθεί να παραχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ τα πρωτογενή στοιχεία της έρευνας της Abacus επικαλούμενη τη νομοθεσία και υποστηρίζοντας ότι αυτά αποτελούν «ιδιοκτησία της εταιρείας» στα οποία κανείς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση, εκτός και αν υπάρξει διαταγή από λειτουργό της Δικαιοσύνης. Η Κουμουνδούρου είχε κάνει λόγο τότε για «μαύρο κουτί» των δημοσκοπήσεων και είχε υπενθυμίσει στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων ότι «ασκεί βάσει νόμου δημόσια εξουσία και άρα ισχύει πλήρως το δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα από τους έχοντες έννομο συμφέρον».
Πλέον, μετά και την τελευταία επιστολή, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να απευθυνθεί στον «πελάτη», εν προκειμένω στον Alpha που είναι και ο εντολοδόχος της έρευνας και ο οποίος έχει δικαίωμα πρόσβασης στα πρωτογενή στοιχεία της. Αγνωστο παραμένει τι θα πράξει τελικά το κανάλι.

Δημήτρης Τερζής / EφΣυν