ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Πιο ακριβό και από αεροπλάνο το ταξίδι με αυτοκίνητο για Θεσσαλονίκη


Πιο ακριβό και από αεροπλάνο είναι το ταξίδι με αυτοκίνητο για τη Θεσσαλονίκη. Για πρώτη φορά αποδεικνύεται οικονομικότερο για κάποιον να κάνει την απόσταση Αθήνα – Θεσσαλονίκη από αέρος παρά με το αυτοκίνητό του, αφού το κόστος οδικώς είναι διπλάσιο λόγω της αυξημένης τιμής της βενζίνης.
“Εμείς καθημερινά δεν ξέρουμε με τι τιμή θα αγοράσουμε στα διυλιστήρια” λέει στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” η Ειρήνη, πρατηριούχος στον Βύρωνα.
Η κα Ειρήνη αναφέρει πόσα χρήματα χρειάζεται για να ξοδέψει σήμερα ένας καταναλωτής, κάτοχος αυτοκινήτου 1.400 κυβικών με ντεπόζιτο 60άρι και μέση ταχύτητα 100 χλμ την ώρα για να διανύσει τις αποστάσεις Αθήνα -Θεσσαλονίκη, Αθήνα – Ιωάννινα και Αθήνα -Πάτρα μετ’ επιστροφής.
Η τιμή της αμόλυβδης στην οθόνη γράφει 2,059 ευρώ το λίτρο, οπότε για να φουλάρει το ντεπόζιτο του συγκριμένου ΙΧ για την απόσταση Αθήνα -Θεσσαλονίκη μετ’ επιστροφής προκύπτει ότι θα χρειαστεί 250 ευρώ για βενζίνη και 63 ευρώ για τα διόδια, σύνολο 313 ευρώ.
“Πριν από 3 εβδομάδες, με τιμή βενζίνης 1,7 ευρώ το λίτρο, το ίδιο ταξίδι κόστιζε 160 ευρώ και μαζί με τα διόδια έφτανε στα 223 ευρώ. Αν η τιμή της βενζίνης τώρα φτάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο, το ταξίδι αυτό θα φτάσει να κοστίζει 363 ευρώ” εξηγεί η πρατηριούχος.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα της εφημερίδας, χαρακτηριστικό της πρωτόγνωρης συγκυρίας είναι ότι ενώ το κόστος σήμερα οδικώς είναι 313 ευρώ, αεροπορικώς είναι περίπου το μισό αφού τα εισιτήρια για Αθήνα-Θεσσαλονίκη μετ ‘επιστροφής ξεκινούν από 122 ευρώ.
Ακόμη και εάν προσθέσει κανείς τα έξοδα για την άφιξη και την επιστροφή από το αεροδρόμιο (12 ευρώ και τα εισιτήρια λεωφορείου ) το κόστος για Αθήνα -Θεσσαλονίκη δεν ξεπερνά τα 134 ευρώ, δηλαδή λιγότερο και από το μισό του κόστους με ΙΧ. Ακόμη φθηνότερο είναι το κόστος με τρένο , στα 86,4 ευρώ ( μαζί με τα έξοδα μεταφοράς από και προς τον σταθμό) και το κόστος με ΚΤΕΛ που φτάνει τα 60, 9 ευρώ.