ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

7 στους 10 ασθενείς με Covid πέθαναν εκτός ΜΕΘ - Έκθετη η κυβέρνηση από έγγραφο του ΕΟΔΥ


Αγανάκτηση προκαλεί νέο έγγραφο του ΕΟΔΥ που ήρθε στη δημοσιότητα, σύμφωνα με το οποίο περίπου 7 στους 10 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με Covid πέθαναν εκτός ΜΕΘ στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το απέκρυψε σκόπιμα παρότι το είχε στην κατοχή του. Και αυτό, ενώ η κυβέρνηση διαρρηγνύει τους τελευταίους μήνες τα ιμάτιά της εντός και εκτός Βουλής για την «άριστη» διαχείριση της πανδημίας.
Πρόκειται για το δεύτερο ντοκουμέντο που εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και την φέρνει προ των ευθυνών της για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, μετά τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα που δημοσιεύθηκε πριν μερικούς μήνες.
Την ύπαρξη του εγγράφου αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης. Σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσίασε με ανάρτησή του στο Facebook ο πρώην υφυπουργός Υγείας, οι νεκροί ασθενείς εκτός ΜΕΘ στη χώρα μας είναι 16.519, από τους συνολικά 26.635 που έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό μέχρι στιγμής. Ακόμα πιο αλγεινή εντύπωση δε, προκαλεί το γεγονός ότι ο Θάνος Πλεύρης είχε εξαρχής στην κατοχή το εν λόγω έγγραφο, τη στιγμή που έβγαζε διθυράμβους για την υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης, βάλλοντας κατά της αντιπολίτευσης για την «αβάσιμη» κριτική που ασκούσε.
Στο έγγραφο που έχει την υπογραφή του προέδρου του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη και έχει θέμα: «Απάντηση σε επίκαιρη επερώτηση 06/03/15 – 11 -2021» σημειώνεται ότι «συνολικά από την αρχή της πανδημίας έως και 01/03/22 έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ 16.519 (Εντός και εκτός νοσοκομείου)».
Το ντοκουμέντο αυτό εντοπίστηκε αρχικά από τον Τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο έγγραφο περιγράφεται επίσης ότι «η μέση διάρκεια παραμονής των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, (ανεξάρτητα από την έκβαση τους αν δηλαδή μπήκαν στη συνέχεια σε ΜΕΘ, απεβίωσαν ή εξήλθαν από το νοσοκομείο) ήταν 4,7 μέρες».
«Αυτή είναι η αποτύπωση της καταστροφικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για αυτήν την εκατόμβη κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Φύγετε τώρα, αποτύχατε σε όλα» τονίζει μεταξύ άλλων ο Παύλος Πολάκης.
Πρόκειται για την «πιο θλιβερή δικαίωση» των όσων έλεγε από το Μάϊο του 2021, δηλαδή «πως οι εφτά ασθενείς στους δέκα πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ», εξήγησε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ακόμη, αναφέρει στην ανάρτησή του ότι πρόκειται για τον «πιο μέγιστο εξευτελισμό του Πλεύρη ο οποίος προχθές στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία, αράδιασε ένα σκασμό ψέματα και περηφανευόταν για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας».



ΣΥΡΙΖΑ: Eγκληματική διαχείριση 

Την είδηση δεν άφησε ασχολίαστη ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έσπευσε να σφυροκοπήσει την κυβέρνηση για το αφήγημα που υιοθετεί όλους αυτούς τους μήνες:
«Το αποκαλυπτικό έγγραφο του ΕΟΔΥ που αποκάλυψε ο τομεάρχης Διαφάνειας, κ. Πολάκης, επιβεβαιώνει ότι από τους 26.635 απώλειες από την αρχή της πανδημίας, οι 16.519 πέθαναν εκτός ΜΕΘ ή ακόμα και σπίτι τους. Ενώ ο μέσος όρος αναμονής των διασωληνωμένων ασθενών για να βρουν κλίνη ΜΕΘ ήταν 4,7 μέρες, όταν ο κ. Πλεύρης την Παρασκευή μιλούσε για 30 ώρες.
Αυτή είναι η εγκληματική διαχείριση για την οποία πανηγυρίζουν χωρίς ίχνος ντροπής ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πλεύρης. Μόλις χθες είχαμε ακόμα 70 απώλειες ενώ τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι ραγδαία.
Το δυστύχημα είναι ότι όπως δείχνουν οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν έχουν μάθει τίποτα από την τραγική διαχείριση και το αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ απωλειών ανά εκατ. πληθυσμού, αλλά συνεχίζουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την πλήρη διάλυση του ΕΣΥ και τον διαμοιρασμό των υπηρεσιών του στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Επέκταση των ΣΔΙΤ, εμπόδια πρόσβασης και εξαιρέσεις πολιτών από την φροντίδα υγείας, απογευματινά χειρουργεία με όρους ιδιωτικών κλινικών (30% συμμετοχή του ασθενή στο κόστος νοσηλείας), οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποδυνάμωση του ΕΣΥ, σε αποκλεισμούς ασθενών και σε ακραίες ανισότητες στη φροντίδα υγείας».
Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημα απάντηση από την κυβέρνηση ή τον ίδιο τον υπουργό Υγείας.