ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου διέγραψε τον Δημήτρη Δανίκα


Τέσσερα μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ζήτησαν να διαγραφεί από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ο κριτικός κινηματογράφου Δημήτρης Δανίκας και η Επιτροπή Δεοντολογίας έκανε δεκτό το αίτημά τους.
Αφορμή ήταν το άρθρο του Δημήτρη Δανίκα στο protothema, με τίτλο «Ο αρβυλόμαγκας και το αλαλούμ», στο οποίο έγραφε ακραία πράγματα παίρνοντας, στην ουσία, το μέρος του Στάθη Παναγιωτόπουλου των Ράδιο Αρβύλα στην υπόθεση του revenge porn.
Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΑΚ ήταν πολύ προσεκτικοί στην απόφασή τους. Γράφουν, σχετικά:
 «Ο κύριος Δανίκας δεν έγραψε την κριτική μιας ταινίας. Αλλά ένα κείμενο άποψης, ένα στην ουσία πολιτικό κείμενο, για ένα σοβαρότατο κοινωνικό θέμα που μόνο τελευταία τολμήσαμε ως κοινωνίες να επαναδιαπραγματευτούμε και να επαναπροσδιορίσουμε. Σε μία εποχή που έχει ανοίξει επιτέλους ένας σοβαρός διάλογος για τη σεξουαλική παρενόχληση/κακοποίηση, την κουλτούρα του βιασμού, τις γυναικοκτονίες, που οι δημόσιες φωνές προσπαθούν να πάνε μπροστά έναν κόσμο που, άμεσα ή έμμεσα, έχει την τάση να κατηγορεί το θύμα, ένα μέλος της ΕΑΚ γράφει ένα άρθρο για το revenge porn, που εμμένει να θεωρεί τη γυναίκα (τουλάχιστον) συνένοχη στο έγκλημα. Θεωρούμε ότι ένα τέτοιο κείμενο από έναν τόσο επιδραστικό αρθρογράφο σ' ένα τόσο λαοφιλές έντυπο επηρεάζει καταλυτικά την κοινή γνώμη, ενισχύοντας τα ταμπού και τα διαστρεβλωμένα πρότυπα που θέλουν την γυναίκα να μην έχει δικαίωμα στην σεξουαλικότητα της και την ελεύθερη αυτοδιάθεση της. Κατά τον κύριο Δανίκα μια γυναίκα "πρέπει να προσέχει" γιατί αλλιώς "καλώς πληρώνει το τίμημα"».
Και καταλήγουν: «Τέτοιου είδους κείμενα εκπροσωπούν παλιές, λοξές κι επικίνδυνες αντιλήψεις που δεν έχουν καμία θέση σ' έναν θεσμό πολιτισμού. Οι κινηματογραφιστές στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών κι επιλέγουμε το δρόμο της ισότητας, του σεβασμού και της ανοιχτής σκέψης που θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σ' έναν πιο δίκαιο κόσμο».
Το αίτημα διαγραφής του Δημήτρη Δανίκα κατατέθηκε από την ενδυματολόγο Μάρλι Αλειφέρη και τις σκηνοθέτιδες Ρηνιώ Δραγασάκη, Σοφία Εξάρχου και Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη.

Δημήτρης Κανελλόπουλος / ΕφΣυν