ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Κορoνοϊός: Για μια «χαμένη γενιά» προειδοποιεί η UNICEF


Σχολεία κλειστά, φτώχεια και σε άνοδο οι αναγκαστικοί γάμοι, περιστατικά κατάθλιψης: έναν χρόνο μετά την κήρυξη πανδημίας από τον νέο κορωνοϊό, οι δείκτες που μετράνε την ανάπτυξη των ..παιδιών και των εφήβων έχουν σχεδόν όλοι "υποχωρήσει", με την πτώση τους αυτή να αποτελεί προάγγελο διαρκών συνεπειών για μια ολόκληρη γενιά, προειδοποιεί η UNICEF.
"Ο αριθμός των παιδιών που πεινούν, που είναι απομονωμένα, που υφίστανται κακομεταχείριση, έχουν άγχος, ζουν στην φτώχεια ή εξαναγκάζονται να παντρευτούν αυξήθηκε", δηλώνει η διευθύντρια του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά Ενριέτα Φορ σε ανακοίνωση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα ακριβώς έναν χρόνο μετά την κήρυξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) πανδημίας από την COVID-19.
"Παράλληλα μειώθηκε η πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, σε ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και σε στοιχειώδεις υπηρεσίες, όπως αυτή της υγείας, της διατροφής και της προστασίας. Όλα δείχνουν ότι τα παιδιά θα υφίστανται τα επακόλουθα της πανδημίας για χρόνια", προσθέτει.
Η Φορ απευθύνει έκκληση να τεθούν τα παιδιά "στο κέντρο των προσπαθειών ανάκαμψης", "δίδοντας προτεραιότητα" στο άνοιγμα ξανά των σχολείων και στην παροχή κοινωνικής προστασίας στις οικογένειες -μεταξύ άλλων με τη μορφή οικονομικής βοήθειας- για να αποφευχθεί να υπάρξει "μια χαμένη γενιά".