ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Τρεις υγειονομικοί που εμβολιάστηκαν με AstraZeneca νοσηλεύονται με θρόμβωση


Τρεις υγειονομικοί στη Νορβηγία, που πρόσφατα εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca, νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, καθώς παρουσίασαν θρόμβωση, μείωση του αριθμού.. αιμοπεταλίων και αιμορραγίες.
Και οι τρεις είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών.
Η Νορβηγία σταμάτησε τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού με το παρασκεύασμα της AstraZeneca ήδη από την περασμένη Πέμπτη, και σύμφωνα με την ανακοίνωση των νορβηγικών υγειονομικών αρχών, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα ερευνήσει τα τρία αυτά περιστατικά. Από την Πέμπτη, οι χώρες που αποφάσισαν να σταματήσουν τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο παρασκεύασμα έφτασαν τις 10, στην Ευρώπη και αλλού. Στη χώρα μας ανακοινώθηκε ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά.
Ο Σίγκουρντ Χορτέμο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Νορβηγικού Οργανισμού Φαρμάκων και γιατρός, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι «δεν γνωρίζουμε αν τα περιστατικά αυτά συνδέονται με το εμβόλιο».
Ωστόσο, ο Διευθυντής Υγείας του Οργανισμού, Στάιναρ Μάντσεν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NRK, είπε ότι οι τρεις αυτοί άνθρωποι είναι «πολύ άρρωστοι, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή».
Μέχρι στιγμής, η AstraZeneca δεν έχει σχολιάσει το γεγονός ενώ ο ΕΜΑ έχει δηλώσει ότι οι ωφέλειες από το εμβόλιο είναι πολύ περισσότερες από τους κινδύνους και οι εμβολιασμοί μπορούν να συνεχιστούν κανονικά. Ωστόσο, ανέφερε ότι στη λίστα με τις ενδεχόμενες παρενέργειές του «συνέστησε να επικαιροποιηθούν οι πληροφορίες για το προϊόν ώστε να περιλάβουν ως παρενέργειες την αναφυλαξία και την υπερευαισθησία (αλλεργικές αντιδράσεις)».
Εκτός από τα τρία περιστατικά στη Νορβηγία, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις θρομβώσεων και σε άλλες χώρες, ωστόσο δεν υπάρχουν τελικά συμπεράσματα για σύνδεση του εμβολίου με τις παρενέργειες αυτές.
Τη Δευτέρα η Αυστρία ανακοίνωσε ότι μια 49χρονη νοσηλεύτρια πέθανε από σοβαρές θρομβωτικές διαταραχές αφού είχε λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ μια 35χρονη έπαθε πνευμονική εμβολή και νοσηλεύεται.
Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι μελετά «σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες» της παρτίδας ABV2856 του εμβολίου. Ανάμεσα σε αυτές είναι δύο περιπτώσεις θανάτου που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στη Σικελία. Πρόκειται για ένα 43χρονο αξιωματικό του Ναυτικού που πέθανε από καρδιακή προσβολή, 12 ώρες μετά τον εμβολιασμό του, και για ένα επιθεωρητή της αστυνομίας. Ήδη για τον θάνατο του πρώτου η εισαγγελία στις Συρακούσες έχει ξεκινήσει έρευνα μετά τη μήνυση της οικογενείας του και η αυτοψία αναμένεται τις επόμενες ώρες.
Στη χώρα μας, κατά την τακτική ενημέρωση της Παρασκευής, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαυαγγέλου δήλωσε ότι υπήρξε «ένα περιστατικό με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, το οποίο διερευνάται από την ειδική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση με το εμβόλιο».