ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Ποτέ like στον Κυριάκο


Αν θα θέλαμε να γελάσουμε θα κάναμε πλάκα με τα τελευταία post του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (του πρωθυπουργού μας) και τα αρνητικά σχόλια που λαμβάνουν στα social media..Το διάγγελμα στο YouTube έφαγε τέτοιο κράξιμο από τον κόσμο που δεν το ξεπλένουν ούτε τρία γκάλοπ στα δελτία ειδήσεων του ΣΚΑΪ, του Star και του Mega. Ετσι είναι τα social βλέπετε, δεν είναι χειραγωγήσιμα και αποτυπώνουν, ως επί το πλείστον, την πραγματική αποδοχή ή όχι μίας πρότασης, ενός προσώπου.
Αλλά δεν θα κάνω πλάκα γιατί σήμερα ο πρωθυπουργός (ο πρωθυπουργός μας) στη Βουλή αναφέρθηκε στα social media ως άλλος Ερντογάν. Και είπε ότι τα social δημιουργούν «στεγανά έντασης, όχι στεγανά διαλόγου» και «είναι κακό για τη δημοκρατία μας»! Τι ετοιμάζει ο κ. Μητσοτάκης, άραγε; Θα γίνουμε Τουρκία;
Είπε, κατά λέξη: «Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στους νέους μας ότι έτσι όπως λειτουργούν σήμερα τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αλγόριθμοι των μεγάλων πλατφορμών που χρησιμοποιούν, στην ουσία αναπαράγουν και επιβραβεύουν τις όποιες απόψεις μπορεί ήδη να έχουν. Δημιουργούν στεγανά, στεγανά έντασης, όχι στεγανά διαλόγου. Στεγανά τα οποία ανατροφοδοτούν τα στερεότυπα τα οποία ήδη έχουν. Από τη μία και από την άλλη πλευρά. Κι αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία μας, είναι κακό για το επίπεδο του διαλόγου μας. Διότι εγκλωβίζονται με αυτό τον τρόπο οι νέοι στις απόψεις τους χωρίς ν' αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, χωρίς ν' αμφισβητούν αυτό το οποίο βλέπουν, αυτό το οποίο οποιοσδήποτε μπορεί εντός εισαγωγικών να τους σερβίρει».
Λογικό να μην τα θέλει τα social media ο κ. Μητσοτάκης. Γιατί είναι αυτά που βγάζουν στη φόρα πολλά πράγματα. Πράγματα που δεν θέλουν τα ανελεύθερα καθεστώτα.
Διότι, αν δεν υπήρχαν τα social θα βλέπαμε μόνο τις φωτογραφίες και τα ρεπορτάζ που μοιράζει η αστυνομία στα ΜΜΕ και αυτά, μετά, τα παρουσιάζουν ως πειστήρια.
Δεν θα μαθαίναμε ποτέ για το κορονογλέντι στην Ικαρία αλλά θα μέναμε στις μαντινάδες που του απήγγειλαν του πρωθυπουργού και μας τις παρουσίασε το Mega.
Δεν θα μαθαίναμε για την Πάρνηθα και την ποδηλατάδα του κ. Μητσοτάκη (που ξέχασε ο ΣΚΑΪ να μας την παρουσιάσει), αλλά θα μέναμε στην ποδηλατάδα ενός Άγγλου υπουργού (που έκανε έξαλλο τον ΣΚΑΪ).
Και είναι πολλά ακόμα τα παραδείγματα.
Γι αυτό ο κ. Μητσοτάκης αρχίζει και ψελλίζει κάτι για τα social. Διότι δεν μπορεί να τα ελέγξει. Διότι εδώ δεν μπορεί να στήσει μία λίστα Πέτσα όπως κάνει με τα παραδοσιακά ΜΜΕ.

Δημήτρης Κανελλόπουλος / Efsyn