ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και εφημερίδες δεν είναι μόνο οι αθηναϊκές


* Παιδιά να λέμε και καμιά αλήθεια:
Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και εφημερίδες δεν είναι μόνο οι αθηναϊκές. Υπάρχει και έντυπος Τύπος στην περιφέρεια (στην επαρχία, αν προτιμάτε), υπάρχουν ουκ ολίγες ημερήσιες και.. εβδομαδιαίες εφημερίδες, και εξ ιδίας πείρας μπορώ να σας πω ότι την τοπική επικαιρότητα στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων την καλύπτουν μια χαρά. Και προσφέρουν και σέρβις ανεκτίμητο στον κόσμο, μιας και τα κανάλια τα πανελλαδικά νομίζουν ότι έξω απ’ το λεκανοπέδιο της Αττικής υπάρχει μόνο αλμυρά έρημος!
* Αυτός ο Τύπος λοιπόν ο περιφερειακός κινδύνευσε, από μια ιδέα που είχαν κάποιοι φαεινοί εγκέφαλοι σε σχέση με τις δημοσιεύσεις των δημοσίων συμβάσεων. Το έγραψε σε άρθρο του ο εκδότης της λαρισινής εφημερίδας “Kόσμος” Κώστας Τόλης κι εκεί διάβασα κι εγώ ότι:
«Αναιρώντας επί της ουσίας τον νόμο που η ίδια ψήφισε πρόσφατα με τη σύμφωνη γνώμη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση έρχεται ξαφνικά να άρει από την πίσω πόρτα την υποχρέωση δημοσίευσης των δημοσίων συμβάσεων στον περιφερειακό Τύπο.
Σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, μεταξύ άλλων, προβλέπει ρητά οι δημοσιεύσεις του είδους να γίνονται μόνο στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ).
Ουσιαστικά πρόκειται για απόφαση που αποδεκατίζει τα πενιχρά έσοδα των εφημερίδων και ανατρέπει το επί σειρά ετών καθεστώς των απαραίτητων κανόνων δημοσιότητας που εξασφαλίζει διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις με τη δημοσίευση των διακηρύξεων-δημοπρασιών των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων στον τοπικό Τύπο
».
* Τέλος πάντων, τον πήρα τηλέφωνο τον Κώστα που τον ξέρω από τότε που ήμασταν μαθητές, τον ρώτησα «να το γράψω;», μου λέει «περίμενε λίγο, κάτι συζητάμε». Και όντως προέκυψε λύση:
«Με διάταξη στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, αίρεται από την 1η-1-2024, αντί της 1ης-1-2022 που ισχύει, η υποχρέωση δημοσίευσης προκηρύξεων δημοσίων συμβάσεων στον έντυπο περιφερειακό και τοπικό τύπο».
Για να αποδειχθεί για μια ακόμη φορά, ότι η εξουσία ακούει. Αρκεί να φωνάξεις δυνατά και να μην κάνεις πίσω.

Χρήστος Ξανθάκης / medioΠΙΛΑΦΟ (newpost)