ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Η δημοκρατία θα σας ρίξει - Έτσι πέφτουν τα αυταρχικά καθεστώτα»


«Tα αυταρχικά καθεστώτα πέφτουν με πάταγο κ. Μητσοτάκη. Δεν θα σας ρίξουμε εμείς, η δημοκρατία θα σας ρίξει. Και τα όνειρα της νέας γενιάς θα γίνουν ακόμα περισσότερο εφιάλτης σας, αν συνεχίσετε να κυβερνάτε με αυταρχισμό και καταστολή». Με τα λόγια αυτά έκλεισε τη δευτερολογία του ο Αλέξης.. Τσίπρας στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του για την αστυνομική βία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στον πρωθυπουργό, ζητώντας κατάργηση της Ομάδας ΔΡΑΣΗ, επιλογή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ από διακομματική επιτροπή της Βουλής με αξιοκρατικά κριτήρια, είσοδο στην ΕΛΑΣ μόνο με πανελλήνιες εξετάσεις και αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης των αστυνομικών. Διάβασε δε γράμμα του πατέρα του Βασίλη Μάγγου, που είχε χτυπηθεί βάναυσα από αστυνομικούς και έναν μήνα μετά άφησε την τελευταία του πνοή.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την πρωτολογία Μητσοτάκη, έκανε λόγο για την πιο αμήχανη και ασυνάρτητη ομιλία που έχει κάνει ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα για να διχάσει για άλλη μια φορά με επιχειρήματα επιπέδου Ομάδας Αλήθειας, ενώ τον κατήγγειλε ότι δεν μπορεί να ζητήσει μια συγγνώμη για όσα έγιναν την Κυριακή στη Νέα Σμύρνη και για γεγονότα όπως η υπόθεση Ινδαρέ.
«Ζητήσατε μισή συγγνώμη για τη Νέα Σμύρνη και την ευτελίσατε με ειρωνείες. Αν την είχατε ζητήσει ολόκληρη την Κυριακή, ή έστω ο κ. Χρυσοχοΐδης, θα είχαμε αποφύγει τα γεγονότα που ακολούθησαν» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά την επιτροπή Αλιβιζάτου, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι καμία από τις προτάσεις της για διακριτικά στις στολές των αστυνομικών και κάμερες σε αστυνομικά οχήματα, κρατητήρια και ανακριτικές αίθουσες δεν υλοποιήθηκε. «Λέτε ότι υπάρχει διαταγή από 22.12.19. Και γιατί δεν φοράνε διακριτικά στις στολές; Θα κάνετε ΕΔΕ; Είναι χιλιάδες αυτοί που αγνοούν τη διαταγή» σημείωσε με νόημα.
«Μας είπατε η βία δεν γεννά βία αλλά ο διάλογος γεννά διάλογο. Διάλογο θα κάνουν από αύριο τα ΜΑΤ;» ρώτησε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε οι πολίτες σε μια δημοκρατία δεν ψηφίζουν μόνο κάθε 4 χρόνια. Έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να εκδηλώνουν την δυσαρέσκειά τους με ειρηνικό τρόπο.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανάλαβε ότι η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες για την πορεία της πανδημίας, ενώ αναφέρθηκε και στη λαθροχειρία γύρω από παλαιότερη συνέντευξή του. «Δεν είπαμε ποτέ ότι αναλαμβάνουμε το ρίσκο. Εσείς όμως τόσο καιρό αναλαμβάνατε το ρίσκο στα ΜΜΜ όπου λέγατε ότι δεν υπάρχει ρίσκο αλλά τώρα το παραδέχεστε για να βάλετε με απευθείας ανάθεση μηχανήματα εξαερισμού;» ρώτησε χαρακτηριστικά. «Αναλαμβάνετε το ρίσκο ένα χρόνο τώρα στους εργασιακούς χώρους; Να μην υπάρχει συνταγογράφηση των τεστ; Τόσους μήνες να μην επιτάσσετε τα ιδιωτικά νοσοκομεία και να τα κρατάτε Covid free;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε το αφήγημα της κυβέρνησης ότι για την έκρηξη των κρουσμάτων ευθύνονται οι διαδηλώσεις, θυμίζοντας ότι όπως παραδέχθηκε και η ίδια η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία και υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Μίνα Γκάγκα δεν υπήρξε αύξηση κρουσμάτων στην Αττική μετά τη μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο για την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σεβαστεί τους αγώνες και την ιστορία της δημοκρατικής παράταξης. «Ανεβήκατε για άλλη μια φορά σε αυτό το βήμα με στόχο να διχάσατε, απέναντι σε μια δημοκρατική παράταξη που έχει βαθιές ρίζες και ιστορία» υπογράμμισε. «Πρέπει να σταματήσετε να συκοφαντείτε όλους όσοι έχουν αγωνία για το κράτος δικαίου, που δεν θέλουν να γίνει ήρωας ένα τρομοκράτης δολοφόνος πεθαίνοντας από απεργία πείνας σε μια φυλακή, και να καταλάβετε ότι δεν είπαμε κάτι διαφορετικό από ό,τι είπαν και βουλευτές σας» τόνισε.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέγνωσε και από ένα προσωπικό γράμμα που έλαβε από τον πατέρα του Βασίλη Μάγγου, που έχασε τη ζωή του ένα μήνα μετά την βάναυση κακοποίησή του από την αστυνομία στον Βόλο. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι παρά τις δεσμεύσεις Χρυσοχοΐδη, μέχρι σήμερα η οικογένεια του νέου, που χτυπήθηκε ανηλεώς και πετάχτηκε στη συνέχεια συνειδητά στο δρόμο από αστυνομικούς, χωρίς να διαπιστωθεί τίποτα σε βάρος του και χωρίς να του απαγγελθεί κατηγορία, δεν έχει καμία πληροφόρηση για την εξέλιξη της ΕΔΕ.

«Κατηγορώ» για αστυνομική βία, διχασμό πανδημία

Δριμύ κατηγορώ στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι ο ενορχηστρωτής της έντασης στην ελληνική κοινωνία και ότι συνειδητά στήνει σκηνικό αστυνομικού κράτους, αυταρχισμού και διχασμού, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στην πρωτολογία του. «Η ενότητα του λαού μας είναι το πολυτιμότερο πράγμα που έχουμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Δεν μπορείτε πια. Αλλά εμείς έχουμε την ευθύνη αυτή την ενότητα, να τη διαφυλάξουμε. Και θα τη διαφυλάξουμε με κάθε κόστος» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.


Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τη συμπαράστασή του σε όλους τους πολίτες που κακοποιήθηκαν όλες τις τελευταίες ημέρες από φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας, καθώς και στον αστυνομικό, που κακοποιήθηκε από επιθέσεις χούλιγκαν το απόγευμα της Τρίτης, στον οποίο ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.
Και στη συνέχεια, αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του, ξεκίνησε μια σειρά από κατηγορώ, υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνία είναι οργισμένη από την αποτυχία της κυβέρνησης σε πανδημία και οικονομία.
«Σας κατηγορώ γιατί στη πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, με τους πολίτες πιεσμένους, κουρασμένους, απελπισμένους από τη πανδημία, εσείς επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας, επιλέγοντας ως βασική σας στρατηγική την ένταση και το διχασμό» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας καταγγέλλοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εμφανίζει στους πολίτες μια πλαστή πραγματικότητα, εκμεταλλεύεται την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλλει περιορισμούς στα δικαιώματα και αντιλαϊκές ρυθμίσεις, μοιράζει χάντρες στη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους, ενώ μετέτρεψε την ενημέρωση του πολίτη σε προπαγάνδα.
«Ενώ υποσχεθήκατε ασφάλεια, αυτό που προκαλέσατε και αυτό ζούμε αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι ένα ζοφερό καθεστώς ανασφάλειας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν μας φτάνει η καταστολή της ζωής και της καθημερινότητάς μας από τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα, έχουμε τώρα και τα τάγματα εφόδου της αστυνομίας σας, να κακοποιούν νέους, οικογένειες επειδή βγήκαν μια βόλτα στη πλατεία της γειτονιάς τους».

«Την οργή των νοικοκυραίων να φοβάστε»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η οργή της κοινωνίας οφείλεται στο ότι ενώ η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είχε την ευθιξία να πει μία συγγνώμη. Αντιθέτα, δείχνει με την αλαζονεία της εξουσίας ότι ο ίδιος έχει τη δυνατότητα να βολτάρει ανέμελα στην Πάρνηθα και να γλεντά στην Ικαρία.
«Για αυτό υπάρχει οργή. Και δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων. Είναι η οργή των νοικοκυρέων. Αυτή την οργή να φοβάστε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού σ’ αυτά που έγιναν στη Νέα Σμύρνη. «Δεν είναι οι “υπερβολές” κάποιων θερμοκέφαλων. Δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό» τόνισε χαρακτηριστικά. Επισήμανε δε ότι δεν υπήρξε ούτε μία συγγνώμη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, που θα είχε αποκλιμακώσει την ένταση. Αντίθετα, όπως τόνισε, «δώσατε και σκονάκια στους βουλευτές σας να στοχοποιούν το θύμα, βγάζοντας στη δημοσιότητα το φάκελο των πολιτικών του φρονημάτων. Διαδίδοντας το όνομά του και τα πιστεύω του σε πανελλήνια μετάδοση. Λες και τα πολιτικά φρονήματα ενός πολίτη αποτελούν δικαιολογία για τη κακοποίησή του» διερωτήθηκε.

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι ο ενορχηστρωτής της έντασης, καθώς αν και γνώριζε για τους χούλιγκανς στην Νέα Σμύρνη, αντί να προστατεύσει πολίτες και αστυνομικούς, έριξε ευθύνες και συκοφάντησε τους πολιτικούς αντιπάλους του.

«Η βία τρέφει τη βία και η καταστολή προετοιμάζει τραγωδίες. Αν δεν το καταλαβαίνετε είστε ανεπαρκής. Αν το καταλαβαίνετε, είστε επικίνδυνος» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε δε σε μια σειρά από χαρακτηριστικά παραδείγματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέβαλε την αστυνομική πυγμή για την καταστολή διαδηλώσεων, αντιδράσεων, ακόμα και λογοκρισία στην Τέχνη.
«Δεν ζητάτε ενότητα, ζητάτε σιωπή, να μη μιλάει κανείς» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. «Φοβάστε αυτά που ενώνουν τους Έλληνες, είναι ενωμένοι στο ότι δεν εμπιστεύονται μία κυβέρνηση που τα έχει κάνει θάλασσα» ανέφερε, ενώ τόνισε πως «αυτοί που κατέβηκαν στη Νέα Σμύρνη είναι άνθρωποι που σας ψήφισαν και τους έχετε διαψεύσει».
«Κύριε Μητσοτάκη δεν μπορείτε πια. Αποτύχατε στην πανδημία. Αποτύχατε στην οικονομία. Και τώρα θέλετε τη δική σας αποτυχία να την πληρώσουν οι πολίτες αυτής της χώρας .Να στρέψετε τη μισή κοινωνία απέναντι στην άλλη μισή. Δεν θα περάσει αυτό» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.