ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Σάλος από το εξώφυλλο του Charlie Hebdo με Ελισάβετ και Μέγκαν


Αντιδράσεις προκάλεσε το εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικύ σάτιρας, Charlie Hebdo, με αφορμή τη συνέντευξη της Μέγκαν Μαρκλ και του Χάρι και τις αποκαλύψεις  για Το Στέμμα που έκανε το.. ζευγάρι στην Όπρα Γουίνφρεϊ.
Στο εξώφυλλο του νέου τεύχους του περιοδικού, το οποίο κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, υπάρχει γελοιογραφία, στην οποία απεικονίζεται η Μέγκαν Μαρκλ πεσμένη στο έδαφος και η βασίλισσα Ελισάβετ να βρίσκεται από πάνω της, πιέζοντάς τη στο λαιμό με το γόνατό της.
Τη γελοιογραφία συνοδεύει ο τίτλος «Γιατί η Μέγκαν εγκατέλειψε το Μπαγκινγχαμ», με το καρτούν της να απαντά «επειδή δεν μπορούσε πλέον να αναπνεύσει».
Η σκηνή που απεικονίζεται στο εξώφυλλο, καθώς και η ατάκα «δεν μπορούσε να αναπνεύσει», παραπέμπουν κατευθείαν στον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τον Μάιο του 2020 σε δρόμο της Μινεσότα και ενώ αστυνομικός τον πίεζε με μανία με το γόνατό του στον λαιμό, προκαλώντας του ασφυξία και με τη σκηνή του θανάτου του να κάνει τον γύρο του διαδικτύου και του κόσμου.

Αντιδράσεις από τα βρετανικά ΜΜΕ

Τα βρετανικά ΜΜΕ έσπευσαν να υπερασπιστούν τη βασίλισσα κατηγορώντας το γαλλικό περιοδικό για ασέβεια, ενώ δεν ήταν λίγοι και οι επικεφαλής αντιρατσιστικών οργανώσεων που κατηγόρησαν το περιοδικό ότι χρησιμοποιεί τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ για να βγάλει χρήματα.
Η Χαλίμα Μπέγκουμ, CEO του αντιρατσιστικού think-tank «Runnymede Trust», ανέφερε σε ανάρτηση που έκανε στο twitter: «Charlie Hebdo, αυτό είναι λάθος από κάθε άποψη. Η βασίλισσα σαν τον δολοφόνο του Τζορτζ Φλόιντ να πιέζει τον λαιμό της Μέγκαν; Η Μέγκαν να λέει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει; Αυτό ξεπερνά τα όρια, δεν κάνει κανέναν να γελάσει και δεν καταδικάζει τον ρατσισμό. Είναι προσβλητικό».
Επιπλέον, δικηγόροι της ένωσης «Black and Asian Lawyers For Justice», χαρακτήρισαν το εξώφυλλο «εξοργιστικό, σιχαμερό, φασιστικά ρατσιστικό», προσθέτοντας ότι το περιοδικό «εκμεταλλεύεται τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ για το κέρδος»