ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Το τζούφιο νυχτερινό... ρέψιμο του Iron Man

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρατεύει το ύστατο όπλο επιβίωσης των αποτυχημένων, τον διχασμό, και τα κάνει θάλασσα

Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής

Χρειάστηκε να τραυματιστεί ένας αστυνομικός σε συμπλοκή με κουκουλοφόρους άγνωστης ταυτότητας για να βγει με εκείνο το αστραπιαίο νυχτερινό τηλεδιάγγελμα και να μιλήσει∙ να κεραυνοβολήσει με ύφος εξημμένου Iron Man* το καραντινιασμένο στους καναπέδες της prime time τηλεοπτικής υπνηλίας κοινό εκτοξεύοντας εκείνη την «τζούφια» απειλή: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».
«Το σύντομο έκτακτο διάγγελμα του πρωθυπουργού.. εν μέσω ‘Master chef’, αποδομημένης πεσκανδρίτσας και ισορροπημένης σος για σαλάτα με θαλασσινά έμοιαζε με ένα ρέψιμο που ακούστηκε μέσα στο χάος» ήταν το πιο «προχώ» σχόλιο** που πήρε το μάτι μου στα social media αμέσως μετά το πρωθυπουργικό... ρέψιμο. Ύστερα έψαξα και το βρήκα σε γραπτό κείμενο και το διάβασα. Και το ξαναδιάβασα άλλη μία για να μην το κάνω εμετό. Να το χωνέψω: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».
Μα πίσω, μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν, είχε αφήσει ο ίδιος τους μπάτσους του να ξυλοκοπούν μέχρι λιποθυμίας -«όπως οι βασανιστές της χούντας στην ταράτσα της Μπουμπουλίνας» μου είπε φίλος, αυτόπτης μάρτυρας- αθώους πολίτες απλώς επειδή διαμαρτυρήθηκαν όταν κυνηγούσαν μανιωδώς οικογένειες συμπολιτών τους που έκαναν την SMS - βόλτα τους στην πλατεία Νέας Σμύρνης. Κι ούτε κουβέντα ο Iron Man...

*******
Και λιγότερο πίσω, μόλις 17 ώρες πριν, είχε επιτρέψει στους μπάτσους του να διχάσουν τους πολίτες της μεσοαστικής αυτής πόλης -και σε αντανάκλαση όλους τους πολίτες της χώρας- διαλύοντας μετά εκκωφαντικών... κρότων και λάμψεων τη μεγαλειώδη αυθόρμητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Νεοσμυρνιωτών ενάντια στην αναίτια αστυνομική βαρβαρότητα που είχε εκδηλωθεί προ ολίγου κατά των αθώων συμπολιτών τους οι οποίοι έκαναν την SMS - βόλτα τους στην πλατεία. Κι ούτε κουβέντα ο Iron Man...
Πολύ πιο πίσω, τέσσρις - πέντε μέρες πριν, είχε επιτρέψει στον εαυτό του να διχάσει (παλιά του τέχνη κόσκινο) την παράταξή του! Και κυκλωμένος από παντού (από καραμανλικούς, σαμαρικούς και εκείνους τους mix αντιμητσοτακικούς που εκφράζονται και μέσω της εφημερίδας Δημοκρατία) να βάλλεται εξ ιδίων με λόγο και τρόπο αντιπολιτευτικό. Και επιχειρήματα ισοδύναμα και, σε πολλές περιπτώσεις, υπερβάλλοντα αυτά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως στην περίπτωση της ανοιχτής επιστολής των πέντε τέως υπουργών της «παλαιοκαραμανλικής», ας την πούμε, τάσης:
«Η διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας έχει αποτύχει δραματικά. (...) Οι Έλληνες είναι, στην ουσία, οι μοναδικοί Ευρωπαίοι που εξακολουθούν να βγαίνουν από το σπίτι τους με άχρηστα SMS, στοιβάζονται σε ουρές στα καταστήματα τροφίμων και αναρωτιούνται γιατί η Πολιτεία -αντίθετα με όσα συμβαίνουν σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης- δεν φροντίζει να προμηθευτεί εμβόλια στην ελεύθερη αγορά αλλά και φάρμακα αντισωμάτων...
»Την ίδια στιγμή βασικά ατομικά δικαιώματα περιορίζονται. Θεμελιώδεις ελευθερίες περιστέλλονται (...) οι απαγορεύσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Ο περίπατος στις πόλεις και στο ύπαιθρο εξισώνεται με αδίκημα και μετατρέπεται σε εισπρακτικό μέσο για το Δημόσιο»
...

*******
Συμφωνώ σε όλα! Απολύτως συμφωνώ, αλλά ο Iron Man ούτε κουβέντα! Μόνο εκείνο το τζούφιο νυχτερινό... ρέψιμο: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».
Εντάξει, ο Αλέξης Τσίπρας υπερτερεί αντικειμενικά στις κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις του με τον Iron Man -«μοιάζει σαν να κλέβει Εκκλησία» είναι το στερεότυπο των κοινοβουλευτικών συντακτών- κι αυτό επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά στη συζήτηση της Παρασκευής.
Κι ακόμα πριν, όταν με τη βιντεοσκοπημένη παρέμβασή του το απόγευμα της Τετάρτης γύρισε το «παιχνίδι» καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάλει τέλος στον ολισθηρό κατήφορο της έντασης και να σταματήσει να επενδύει στον διχασμό:
«Στη δημοκρατία εγγυητής της ενότητας είναι ο πρωθυπουργός. Που οφείλει πάντα να ενεργεί με γνώμονα τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης. Δυστυχώς, όμως, ο Κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει στην αποστολή του: απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας, απέτυχε να συγκρατήσει τη βαθιά ύφεση στην οικονομία, και σήμερα έρχεται να επιστρατεύσει το ύστατο όπλο των αποτυχημένων: τον διχασμό... Κανένας δεν έχει το δικαίωμα, φορώντας μάλιστα το εθνόσημο, να χτυπάει ανελέητα και να απειλεί ζωές συμπολιτών του με την ανοχή της κυβέρνησης. Όπως και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να χτυπά αστυνομικούς, με τρόπο φρικτό και απάνθρωπο. Η Ελλάδα του 2021 δεν θα επιστρέψει στη δεκαετία του 1950. Έχουμε την ευθύνη να μην το επιτρέψουμε. Έχουν την ευθύνη να μην το συνεχίσουν».

* Το προσωνύμιο Iron Man απέδωσε στον Κ. Μητσοτάκη ο γιος του Κωνσταντίνος τουιτάροντας «Χρόνια πολλά, Iron Man»
** Σχόλιο του συγγραφέα και δημοσιογράφου Πέτρου Μπιρμπίλη στο Facebook

- το κείμενο του Νίκου Τσαγκρή είναι από την Αυγή της Κυριακής (13-14.3.2021)