ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Τέσσερις νομοί και πέντε δήμοι προς σκληρό lockdown - Κλείνουν για δύο εβδομάδες τα σχολεία σε όλη τη χώρα


Παράταση παίρνει το lockdown όπως ήταν αναμενόμενο καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν δείχνει να βελτιώνεται παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί. Έτσι, νέα μέτρα, με την ένταξη.. νέων περιοχών στο βαθύ κόκκινο εισηγήθηκε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδρίασε στη σκιά των δηλώσεων της καθηγήτριας Α. Κοτανίδου για την κούραση και τη λήψη λανθασμένων αποφάσεων.
Επίσης, κατά πληροφορίες, οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων λαμβάνοντας υποψιν την πολύ αρνητική επιδημιολογική εικόνα τόσο για την Αττική όσο και για την επικράτεια που είναι στο βαθύ κόκκινο στο μεγαλύτερο τμήμα της, εισηγούνται κατά πληροφορίες να συνεχιστεί το lockdown μέχρι και το τέλος Μαρτίου.
Πιο συγκεκριμένα, εισηγούνται αυστηρό lockdown σε περιοχές που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο για τις Περιφερειακές ενότητες Ευρυτανίας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Λέσβου, καθώς επίσης για τους δήμους Ιωαννίνων, Μετσόβου, Κατερίνης, Σκιάθου και Χανίων.
Εφόσον τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να ακολουθήσει την εισήγηση, τότε ο Νίκος Χαρδαλιάς θα κάνει τις ανακοινώσεις το απόγευμα.
Τα νέα μέτρα θα φέρουν αλλαγές στα μαγαζιά και βέβαια στην ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Τα στοιχεία για τις εκατοντάδες νοσηλείες στο ΕΣΥ, ιδίως στην Αττική, καθόρισαν επίσης την αρνητική θέση των ειδικών για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Τι ισχύει για τις περιοχές που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο
Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων, με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων.
Παράλληλα επιτρέπεται η τέλεση γάμων με την παρουσία όμως αυστηρά έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού.
Επίσης απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Σε αυτό εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα.