ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Μαύρο χρήμα για τους εγχώριους σταρ του instagram

Η λίστα των επωνύµων στα δίχτυα της Εφορίας

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων έχουν πιαστεί δεκάδες διάσηµοι του καλλιτεχνικού χώρου, της showbiz, και πρωταγωνιστές της νυχτερινής ζωής, οι οποίοι πραγµατοποιούν έµµεση διαφήµιση προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς να δηλώνουν το σχετικό εισόδηµα στη φορολογική τους δήλωση.  Σύµφωνα µε..
αποκλειστικές πληροφορίες της «Ηµερησίας» οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν ήδη καταρτίσει λίστα επωνύµων που έχουν εντοπιστεί να εφαρµόζουν τη συγκεκριµένη πρακτική και σύντοµα πρόκειται να προχωρήσουν σε κλήσεις για την παροχή διευκρινίσεων και ελέγχων. ατα κατά κανόνα να κινούνται κάτω από το ραντάρ των ελεγκτικών υπηρεσιών της Εφορίας.
Η πρακτική είναι πολύ εύκολη και συνηθισµένη και περιγράφεται από ελεγκτές που την έχουν καταγράψει στο πλαίσιο του αρχικού σταδίου του φορολογικού ελέγχου. Ο διάσηµος ή η διάσηµη έχει χιλιάδες ακόλουθους ή φίλους στο µέσο κοινωνικής δικτύωσης. Με δεδοµένο ότι πολλοί καταναλωτές παρακολουθούν τις αναρτήσεις του, η προβολή αυτή χρησιµοποιείται για την εµπορική προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών και µάλιστα µε το αζηµίωτο.

Οι ίδιοι οι προβαλλόµενοι στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης προσεγγίζουν επιχειρήσεις καταναλωτικών προϊόντων είτε προσεγγίζονται από αυτούς και συµφωνούν για την επιχειρηµατική συνεργασία τους. Οι επώνυµοι φωτογραφίζονται στο µέσο κοινωνικής δικτύωσης, για παράδειγµα, µε τα ρούχα ή τα παπούτσια της εταιρείας µε την οποία έχουν έρθει σε συµφωνία.

Οι ελεγκτές που έχουν κάνει την αρχική έρευνα έχουν διαπιστώσει ότι στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν διαφηµίζονται µόνο ρούχα και παπούτσια. Εχουν εντοπίσει ότι διαφηµίζoνται έµµεσα υπηρεσίες κοµµωτικής, ταξιδιωτικά γραφεία, είδη διατροφής (π.χ. γιαούρτια), πλαστικοί χειρουργοί, κέντρα αδυνατίσµατος ή ακόµη και δερµατολογικά κέντρα που πραγµατοποιούν θεραπείες βελτίωσης προσώπου (botox κ.λπ.).

Οι ελεγκτές, αφού κατέγραψαν τη λίστα των επωνύµων που κάνουν χρήση της συγκεκριµένης διαφηµιστικής πρακτικής, ανέτρεξαν στις φορολογικές τους δηλώσεις προκειµένου να διαπιστώσουν αν το εισόδηµα από την προώθηση προϊόντων έχει δηλωθεί. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων διαπίστωσαν ότι δεν έχουν δηλωθεί πρόσθετα εισοδήµατα από την παροχή διαφηµιστικών υπηρεσιών.
- από ρεπορτάζ του Σπ. Δημητρέλη στην Ημερησία (Εθνος της Κυριακής)