ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Ο Μητσοτάκης θέλει την ΕΡΤ χωρίς ειδήσεις και ενημέρωση

ΠΟΣΠΕΡΤ κατά του προέδρου της ΝΔ  - Αιχμές για «απίστευτες συστρατεύσεις “αριστερών” συνδικαλιστών»

“…Παρακολουθούμε καθημερινά τον κατήφορο της δημόσιας τηλεόρασης και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, που λόγω του δημόσιου χαρακτήρα τους θα έπρεπε να είναι τα πιο αντικειμενικά, τα πιο ακριβοδίκαια μέσα ενημέρωσης, αντί να..
μετατρέπονται σε κυβερνητικά φερέφωνα, ακυρώνοντας κάθε έννοια πλουραλισμού…Καθυβρίζουν την αντιπολίτευση με χυδαίους χαρακτηρισμούς και βάλλουν εναντίον όλων όσοι συμμερίζονται μία άλλη άποψη από τη δική τους. Ταυτόχρονα παρέχουν διαρκές και βολικό βήμα στα κυβερνητικά στελέχη για να προπαγανδίζουν ανέξοδα τις πολιτικές τους...”. Αυτά είπε, μεταξύ πολλών άλλων, ο προεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσκεκλημένος σε εκδήλωση, που διοργάνωσε η εφημερίδα «Γνώμη» στην Πάτρα με τίτλο «Δημοσιογραφία και Δημοκρατία». Oι δηλώσεις Μητσοτάκη προκάλεσαν την αντιδραση της ΠΟΣΠΕΡΤ που έκανε λόγο για υποκρισία.
Σύμφωνα με την ΠΟΣΠΕΡΤ, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε «με τρόπο που όχι μόνο προσβάλλει τη μνήμη  ολόκληρης της κοινωνίας αλλά και την ίδια  την εκδήλωση, αφού ο λόγος του ταίριαζε περισσότερο στον τίτλο “Δημοσιογραφία και Νέα Δημοκρατία”».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ:

«Αυτός που συμμετείχε τον Ιούνιο του 2013 στο πραξικόπημα του μαύρου στην ΕΡΤ, γεγονός που άφησε άφωνους ακόμα και τους ομοϊδεάτες του στο ευρωκοινοβούλιο, που διέσυρε τη χώρα μας παγκοσμίως, που στιγματίστηκε από τη διεθνή δημοσιογραφική κοινότητα και την παγκόσμια ένωση εργαζομένων στα ΜΜΕ, και που τελικά οδήγησε την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις του παγκόσμιου πίνακα κατάταξης των χωρών, στις οποίες περιορίζεται η ελευθερία του Τύπου, ήταν εκείνος που στην εκδήλωση για την “Δημοσιογραφία και τη Δημοκρατία”, παρουσιάστηκε ως υπερασπιστής όλων εκείνων που μέχρι χθες πολεμούσε.

Ξέχασε ότι το κόμμα του ήταν εκείνο που έκανε τα πάντα, προκειμένου να μην αρθεί το καθεστώς ανομίας που επικρατούσε για δεκαετίες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο των ιδιωτικών ΜΜΕ, αυτό που ο τέως αρχηγός της ΝΔ Κ. Καραμανλής περιέγραφε ως βιότοπο των “νταβατζήδων”.

Μίλησε για “απόπειρα άλωσης του ΕΣΡ” ξεχνώντας ότι ήταν η ΝΔ που εμπόδιζε με λύσσα την εκλογή νέου ΔΣ, προκειμένου το εθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης να συνεχίσει να υπάρχει ως “ανύπαρκτο” προς όφελος φυσικά των παρανομούντων βαρώνων της μιντιακής διαπλοκής.

Αυτό, όμως, που έφερε στο νου μας τα λόγια του Λουντέμη “Ειπώθηκαν ψέματα, που ντράπηκαν τα ίδια, μια και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα είπαν” ήταν το μεγάλο μέρος του λόγου του που όπως ήταν φυσικό αφορούσε στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ:

…παρακολουθούμε καθημερινά τον κατήφορο της δημόσιας τηλεόρασης και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, που λόγω του δημόσιου χαρακτήρα τους θα έπρεπε να είναι τα πιο αντικειμενικά, τα πιο ακριβοδίκαια μέσα ενημέρωσης, αντί να μετατρέπονται σε κυβερνητικά φερέφωνα, ακυρώνοντας κάθε έννοια πλουραλισμού…Καθυβρίζουν την αντιπολίτευση με χυδαίους χαρακτηρισμούς και βάλλουν εναντίον όλων όσοι συμμερίζονται μία άλλη άποψη από τη δική τους. Ταυτόχρονα παρέχουν διαρκές και βολικό βήμα στα κυβερνητικά στελέχη για να προπαγανδίζουν ανέξοδα τις πολιτικές τους..”.

Δεν είμαστε από αυτούς που θα πουν ότι στην ΕΡΤ όλα βαίνουν καλώς και πως το επίπεδο της ενημέρωσης αγγίζει τα όρια του ιδανικού, όμως ο τελευταίος που έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική πάνω σε αυτό είναι ο κ. Μητσοτάκης. Και μόνο οι δημοσιευμένες δαπάνες της ΕΡΤ για την ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της δράσης των κομμάτων και των αρχηγών τους, κατέδειξαν μια συντριπτική υπέρ της Ν.Δ μεταχείριση εκ μέρους της δημόσιας ραδιοτηλέορασης. Δαπάνες που ενώ φορτώθηκαν στον ισολογισμό της ΕΡΤ ελάφρυναν τα έξοδα των φιλικών στη Ν.Δ καναλιών που έπαιρναν χωρίς κόστος όλο αυτό το ακριβό τηλεοπτικό προϊόν με τη γνωστή μέθοδο του pool.

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με εμφατικό τρόπο τι θα κάνει σχετικά με την ΕΡΤ εάν αποκτήσει την εξουσία του κυβερνώντος:

…η ΕΡΤ την οποία ξέρετε σήμερα, δεν έχει θέση στο τοπίο της ενημέρωσης, δεν αξίζει τα χρήματα που εσείς την πληρώνετε κάθε χρόνο, μέσα από το ετήσιο τέλος…Ο προσανατολισμός των δημόσιων μέσων μαζικής ενημέρωσης…οφείλει να είναι η αντικειμενική ενημέρωση, αλλά και η προσφορά, η παραγωγή περιεχομένου που ενδεχομένως τα ιδιωτικά κανάλια να μην βρίσκουν ελκυστικά, να μην τα βρίσκουν εμπορικά, προς όφελος των πολιτών χάριν των οποίων λειτουργούν, και οι προϋπολογισμοί τους πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι και το έργο τους υπόδειγμα διαφάνειας…”
Αρχικά επιβεβαιώνει αυτά που είχε καταγγείλει η ΠΟΣΠΕΡΤ και δεν είχαν βγάλει άχνα οι δημοσιογραφικές ενώσεις, σχετικά με τα όσα είχαν δημόσια δηλώσει στελέχη της Ν.Δ και παπαγαλάκια της δημοσιογράφοι, ότι δηλαδή πρέπει να αφαιρεθεί από την ΕΡΤ το δικαίωμα στην ενημέρωση του πολίτη (άσχετα αν το επιβάλλει το Σύνταγμα) , αφού – όπως ισχυρίζονταν- αυτόν τον σκοπό τον εξυπηρετούν πολύ καλά τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Αυτά δηλαδή τα ΜΜΕ που έχοντας ξεπεράσει κάθε όριο δημοσιογραφικής δεοντολογίας, έχουν κάνει καθημερινότητα την κατασκευή fake news, και τον αποκλεισμό έστω και απλής αναφοράς σε υπαρκτές ειδήσεις που δεν ευνοούν τη Ν.Δ και τους επίσημους χρηματοδότες της βαρώνους των ΜΜΕ.

Το κρεσέντο της υποκρισίας στο λόγο του κ. Μητσοτάκη ήταν σε εκείνο το σημείο που μίλησε για λίγα δευτερόλεπτα αναφερόμενος στα ιδιωτικά ΜΜΕ:

“…πρέπει να ξεχάσουν κάθε προνομιακή σχέση με το κράτος, είναι όμως κι αυτά επιχειρήσεις και δρουν στο πλαίσιο οικονομικών και εργασιακών κανόνων, αλλά και ως οργανισμοί ενημέρωσης πρέπει να τηρούν αυστηρά την δεοντολογία…”

Αν αύριο βρεθεί στη θέση της κυβέρνησης το κόμμα του, θα τολμήσει ο κ. Μητσοτάκης να επαναλάβει αυτή τη δήθεν προγραμματική του τοποθέτηση, στους σημερινούς αβανταδόρους του καναλάρχες και στους κατά την δημόσια ομολογία στελεχών του επίσημων χορηγών του κομματός του;
Ποιος ακόμα κι από τους δικούς του οπαδούς μπορεί να πιστέψει, ότι αυτές οι “τοποθετήσεις” του έχουν κάποιο αντίκρυσμα, εκτός κι αν το δηλητήριο του ακροδεξιού νεοφιλελεύθερου κηρύγματος που κυριαρχεί πλέον στη Ν.Δ έχει διαποτίσει ακόμα και εκείνους που θυμούνται το ιδρυτικό καταστατικό αυτού του κόμματος.

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης την αναφορά τους στην ενημέρωση έκανε λόγο για “συνέργειες” που πρέπει να υπάρξουν μεταξύ των δημοσιογραφικών ενώσεων και των ανεξάρτητων αρχών (αυτές δηλαδή που υπονόμευσε με στόχο την δημιουργία εμποδίων στην κατάργηση της ανομίας των καναλαρχών και την νομοθέτηση της υποχρέωσης λειτουργίας των καναλιών με χρήση κανονικής άδειας) με σκοπό την αποτελεσματικότερη εποπτεία της ενημέρωσης σε ότι αφορά την αντικειμενικότητα και τον πλουραλισμό.

Είναι προφανές ότι ο αρχηγεύων στη Ν.Δ, βάζει στο “παιχνίδι” τις δημοσιογραφικές ενώσεις, αφού έχει εξασφαλίσει ακόμα και με απίστευτες …συστρατεύσεις “αριστερών” συνδικαλιστών “στην κοινή (με την δεξιά) αντίληψη”, την “σιωπή των αμνών” εκ μερους τους, ειδικά σε ότι αφορά το κόμμα του και την διαπλοκή του με τους βαρώνους των ΜΜΕ (έντυπων και ηλεκτρονικών).

Η παραλλαγή στο παραμύθι της “κοκκινοσκουφίτσας”, το οποίο έχει γίνει τον τελευταίο καιρό ή νέα αφήγηση μερικών αριστεροδεξιών συνδικαλιστών, μπορεί να έχει πέραση σε όσους προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους , ότι ο λύκος αν …πιεστεί θα αλλάξει διατροφικές συνήθειες και θα γίνει χορτοφάγος, όχι όμως και σε μας που είμαστε και θα είμαστε προσηλωμένοι μόνο στις θεμελιώδεις αξίες του συνδικαλισμού, του δίκαιου και της Δημοκρατίας.

Αγωνιστήκαμε και χάσαμε συντρόφους μας στον αγώνα εναντίον του μαύρου και δεν πρόκειται να αλλάξουμε στάση απέναντι σε όσους επιχειρούν να το ξαναφέρουν με οποιονδήποτε τρόπο».