ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Όταν τα fake news βάρεσαν μπιέλα

του Χρήστου Ξανθάκη

Το στόρι το διάβασα στο “Fear and  Loathing On The Campaign Trail” του Hunter Thompson, ένα βιβλίο που πρέπει να ξεκοκαλίσουν όλοι όσοι παριστάνουν ότι ασχολούνται με την πολιτική και τις παραφυάδες της. Και πήγαινε κάπως έτσι:
«Σε μια από τις πρώτες εκστρατείες του στο Τέξας ο μετέπειτα πρόεδρος Λύντον Τζόνσον, δεν τράβαγε και..
πολύ. Τον στρίμωχνε ο αντίπαλός του στις δημοσκοπήσεις και δεν τον άφηνε να ησυχάσει. Μια, δυο, τρεις, ένταση, άγχος, στρες, πιάνει ο Τζόνσον τους επιτελείς του και τους λέει:
Θα βγείτε και θα διαδώσετε ότι ο αντίπαλός μου πηδάει γουρούνια!
Τον κοιτάνε αυτοί έκπληκτοι, τι να πούνε δεν ξέρουνε, τελικά βρίσκει ένας τους το θάρρος και ψελλίζει:
Αποκλείεται, δεν γίνεται να τον αποκαλέσουμε γουρουνογάμη. Δεν πρόκειται να το πιστέψει κανένας!
Κι ο Τζόνσον με σαρδόνιο χαμόγελο απαντά:
Το ξέρω, το ξέρω. Αλλά θέλω απλώς να βγει ο καριόλης και να το διαψεύσει!»
Κάπως έτσι και με την υπόθεση Μαλδίβες. Βγήκε ο Χίος και πούλησε φίδια, ακολούθησε ο Τράγκας που αράδιασε δράκους και τελευταίος στη σειρά έσκασε μύτη ο Άδωνις που ξεφούρνισε αρκούδες. Με την ελπίδα ότι θα είναι τόσο κορόιδο ο Τσίπρας και θα βγει να κάνει επίσημη διάψευση. Και θα τον τρέχουν ύστερα σε κάθε ευκαιρία να αρνείται ότι έχει πράσινο αίμα, ότι φυτρώσανε κεραίες στο κεφάλι του, ότι μιλάει με εξωγήινους στον Υμηττό, ότι είναι νόθο παιδί του Σόρος. Μια φορά κι έναν καιρό συνέβη αυτό, όταν είχε περάσει τις διακοπές του στην Ελλάδα ο δισεκατομμυριούχος και είχε γνωρίσει ένα κορίτσι πράμα…
Η φάση είναι γνωστή, αλλά ας την ξαναθυμηθούμε για να μην τρέχετε στo Google. Βγήκε η εφημερίδα του Χίου κι έγραψε ότι ο πρωθυπουργός έκανε διακοπές στις Μαλδίβες και κινδύνευσε η ζωή του (ή κάπως έτσι τέλος πάντων, δεν είμαι και τόσο προσεκτικός αναγνώστης του «Μακελειού») και έστειλε πολεμικό ο Πάνος ο Καμμένος για να τον διασώσει, φουλ γεμάτο με ΟΥΚάδες, που ξέρουν από δύσκολες αποστολές και τα καταφέρνουν εκεί που όλοι αποτυγχάνουν. Έγινε η διάσωση, τον φέρανε πίσω, γερός, δυνατός, έκλασε η νύφη, σχόλασε ο γάμος!
Και θα ήταν μία ακόμη παπάρα του «Μακελειού» (χρειάζεται μήπως να υπενθυμίσω το πρωτοσέλιδό του, όπου αποκαλούσε «μαστρωπούς» τους Έλληνες καναλάρχες στο σύνολό τους;), αν δεν έμπαινε στη μέση ο Τράγκας. Που αποφάσισε να το τραβήξει το θέμα και να το σφραγίσει με τη δημοσιογραφική εγκυρότητά του. Πάρε λοιπόν και ραδιοφωνική εκδοχή της «πρωθυπουργικής περιπέτειας», κομπλέ με φιόγκους και κουδούνια και ψαλμωδίες από το μέγιστο κωμικό ταλέντο του Γιώργαρου. Ο άνθρωπος έχει μέσα του το πνεύμα του συγχωρεμένου του Αυλωνίτη, οφείλουμε να το παραδεχθούμε!
Και πάλι όμως θα καταγραφόταν το περιστατικό ως μία ακόμη παράσταση του Τράγκα, αν δεν έβαζε την ουρίτσα του ο Άδωνις. Ο οποίος έσπευσε να τουιτάρει την φοβερή και τρομερή αποκάλυψη, λες και επρόκειτο για πραγματικό γεγονός. Κι όταν έφαγε τη χλαπάτσα στη μούρη, καθότι αποκαλύφθηκε ότι οι σχετικές «φωτό από τις Μαλδίβες» ήταν από διακοπές στην Κέρκυρα, βγήκε και είπε την άπιαστη παρόλα:
«Θέλω απλώς να βγει ο Τσίπρας και να διαψεύσει ότι ήταν στις Μαλδίβες».
Τι να πω ρε φίλε, ως εδώ στο Μαρουσάκι ακούγονται τα τριξίματα από τα κόκκαλα του Λύντον Τζόνσον! Που βρέθηκε τόσες δεκαετίες αργότερα ένας Έλλην γάτουλας να ακολουθήσει το παράδειγμά του. Και να πουλήσει τρέλα και μαγκιά, λες και επρόκειτο περί ταπεινού μπακαλόγατου και όχι αντιπροέδρου της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Στον καιρό του ο Γεώργιος Παπανδρέου τις αποκαλούσε αυτές τις πονηριές «μεθόδους της λεωφόρου Μάδισον». Στην εποχή μας, νομίζω ότι έχουμε σαφώς περάσει στο ξεπουπούλιασον. Ως το τελευταίο φτερό, να μη μείνει χνούδι…

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost.gr