ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Οι νότες του Λουκιανού και τα λόγια της Μαλβίνας

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του Λουκιανού Κηλαηδόνη, που «έφυγε» από τη ζωή στις 7 Φεβρουαρίου 2017, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Οι νότες και τα λόγια», παραγωγής 1988.
Η Μαλβίνα Κάραλη φιλοξενεί στην εκπομπή τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, ο οποίος μιλά για τη δουλειά του και ερμηνεύει τραγούδια του που.. αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο.
Ο συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής αναφέρεται στο δίσκο του «Μικροαστικά», ο οποίος περιλαμβάνει ποιήματα του Γιάννη Νεγρεπόντη μελοποιημένα από τον ίδιο. Η συγκεκριμένη δουλειά κυκλοφόρησε μέσα στη δικτατορία, αρχικά σε παράνομες κασέτες, και έφτασε μέχρι το εξωτερικό. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης εξηγεί πώς συνέβη αυτό, τονίζοντας: «Είναι μια δουλειά που την αγαπάω ιδιαίτερα και που νομίζω ότι ήταν αυτή που με πρωτοέβαλε στο δρόμο το δικό μου. Δηλαδή σταμάτησα να γράφω τα ελαφρολαϊκά και ασχολήθηκα λίγο περισσότερο με τις δικές μου αναμνήσεις, τα δικά μου βιώματα και μουσικές καταστάσεις που ήθελα και εξέλιξα στην πορεία της δουλειάς μου». Παράλληλα, ερμηνεύει τραγούδια από τη συγκεκριμένη δισκογραφική δουλειά.

Επίσης, γίνεται αναφορά στη μουσική που έχει γράψει για τον κινηματογράφο, ενώ προβάλλεται απόσπασμα από την ταινία «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Παντελή Βούλγαρη, στο οποίο η Άννα Καλουτά ερμηνεύει ένα από τα τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη, σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ακόμη, μιλά και για τον δίσκο του «Fifties και Ξερό Ψωμί», για τα τραγούδια της δεκαετίας του ’50, ενώ ερμηνεύει κάποια απ’ αυτά, καθώς και κομμάτια από άλλες δισκογραφικές δουλειές του, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.

Επιπλέον, στην εκπομπή προβάλλεται βίντεο από μία συναυλία του στο Λυκαβηττό, με τους Σταμάτη Φασουλή, Μίνα Αδαμάκη, Μίμη Χρυσομάλλη και Άννα Παναγιωτοπούλου να ερμηνεύουν τραγούδια που έγραψε για το Ελεύθερο Θέατρο, με τον ίδιο να τους συνοδεύει στο πιάνο, όπως κι ένα βίντεο από παλαιότερη εκπομπή της ΕΡΤ (1984), στο οποίο ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ερμηνεύει το τραγούδι του «Τα θερινά τα σινεμά» μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Γιάννη Πάριο.
Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: ert.gr/arxeio-afierwmata/loykianos-kilaidonis-7-fevroyarioy-2017/