ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Ο Ν. Μάνεσης αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη - «Τα λάθη πληρώνονται»

«Το συμβάν αυτό είναι η απόδειξη του πόσο εκτεθειμένοι είμαστε όλοι μας απέναντι σε fake news».
Αυτό λέει ο δημοσιογράφος που υποτίθεται ότι έχει αναλάβει να ενημερώνει υπεύθυνα την κοινή γνώμη και να την προστατεύει από την παραπληροφόρηση και τα fake news! Έπεσε λέει κι αυτός θύμα και αναφέρει πως... παρασύρθηκε από μήνυμα τηλεθεατή! Δηλαδή αν σε μια εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας..
παρασύρονται τόσο εύκολα, τότε καταλαβαίνετε τι γίνεται με την (παρα)πληροφόρηση σε σόσιαλ μίντια, συζητήσεις φίλων, γνωστών κλπ.

Ο λόγος για τον Νίκο Μάνεση που μετά την κλήση σε απολογία από το ΕΣΡ για τα πλάνα του 2015 που προβλήθηκαν ως τωρινά στην εκπομπή του Alpha “Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση” (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ), τοποθετήθηκε δημόσια και ζήτησε συγγνώμη αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του Νίκου Μάνεση:
«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για το γεγονός ότι στην εκπομπή “ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΕΣΗ” της Κυριακής 1ης Μαρτίου 2020, προβλήθηκαν εικόνες του 2015 (που αφορούσαν στην εισβολή προσφύγων στη Βόρεια Μακεδονία), ως εικόνες της παρούσης χρονικής περιόδου σχετικά με τα γεγονότα που διαδραματίζονται στον Έβρο.
Συνέβη μία σειρά σφαλμάτων: Ενώ βρισκόμουν στον «αέρα», μου παρουσιάστηκαν τα πλάνα ως ντοκουμέντα που «συμβαίνουν τώρα». Δεν έχει σημασία ποιος έσφαλε… Ως προϊστάμενος της εκπομπής οφείλω να αναλάβω ευθύνες.
Το λάθος ξεκίνησε από μήνυμα τηλεθεατή, ο οποίος επικαλέστηκε link που παρέπεμπε σε είσοδο μεταναστών στον Έβρο. Το μήνυμα έχει σταλεί στις 12:35, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της εκπομπής. Tο σφάλμα έγινε στα τελευταία λεπτά της εκπομπής κι όταν το αντιληφθήκαμε ήταν αδύνατον να επανορθώσουμε, γιατί η εκπομπή είχε ολοκληρωθεί. Από ανθρώπινο λάθος και πίεση χρόνου οι εικόνες παρουσιάστηκαν στην εκπομπή σαν γεγονότα που συμβαίνουν τώρα.
Καμία σκοπιμότητα, κανένας δόλος αποπροσανατολισμού του κοινού δεν υπήρξε, τουναντίον το συμβάν αυτό είναι η απόδειξη του πόσο εκτεθειμένοι είμαστε όλοι μας απέναντι σε fake news.
Στη ζωή μου έχω μάθει ότι τα λάθη πληρώνονται και ίσως ένα συγνώμη είναι πολύ λίγο».