ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

26χρόνια χωρίς τη Μελίνα

Στις 6 Μαρτίου 1994, «έφυγε» από τη ζωή η Μελίνα Μερκούρη. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της πρωταγωνίστριας του θεάτρου και του κινηματογράφου, αλλά και κορυφαίας προσωπικότητας του αντιδικτατορικού αγώνα, της πολιτικής και του πολιτισμού, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα Αρχείο-Αφιερώματα μια ξεχωριστή τηλεοπτική συνέντευξή της. Πρόκειται για τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 1989..
στον δημοσιογράφο Κώστα Σερέζη, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκπομπής «Απαντήστε παρακαλώ», τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι της.
Η συζήτηση αρχίζει -έπειτα από τη σύντομη παρέμβαση που απευθύνει η Μελίνα Μερκούρη για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της για τη συμπαράσταση του κόσμου κατά την περίοδο νοσηλείας της στην Αμερική- γύρω από την έννοια της κριτικής, με την ίδια να κάνει αναφορά στη σφοδρή κριτική που δέχτηκε στα πρώτα χρόνια της ανάληψης της ευθύνης του Υπουργείου Πολιτισμού, λόγω της καλλιτεχνικής της ιδιότητας.
Ακολουθεί συζήτηση για τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 1996, με ιδιαίτερη αναφορά να γίνεται στην έννοια της εθνικής συναίνεσης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρεμβάλλονται αποσπάσματα συνέντευξης του Κώστα Σερέζη με τον φημισμένο αρχιτέκτονα-πολεοδόμο καθηγητή Γεώργιο Κανδύλη, επικεφαλής της επιτελικής ομάδας της υποψηφιότητας της Αθήνας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996, ο οποίος μιλά για τα έργα κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Αθήνα, καθώς και πλάνα από την κατασκευή των εγκαταστάσεων.

Ακόμη, η Μελίνα Μερκούρη μιλά για τις υπό σχεδιασμό -στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων- υποδομές και δράσεις στον τομέα του πολιτισμού, όπως η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, η αγορά από το Δημόσιο του κτηρίου του Rex, η μεταφορά της έκθεσης του Υπουργείου Πολιτισμού «Το Πνεύμα και το σώμα» στο εξωτερικό κ.ά.
Ιδιαίτερος λόγος γίνεται στην πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα και τη δημιουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, καθώς επίσης και για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της ιδίας. Σχολιάζεται επίσης, η υποψηφιότητά της για το θεσμό της «Γυναίκας της Ευρώπης».
Ακόμη, η Μελίνα Μερκούρη μιλά για τον Ζυλ Ντασέν (Jules Dassin), ενώ η συνέντευξη ολοκληρώνεται με αναφορά στην πρόταση που της έγινε να πρωταγωνιστήσει σε παράσταση του Εθνικού Θεάτρου.
Παραγωγή: Τμήμα Ενημερωτικών Εκπομπών ΕΡΤ 1, 1989
Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: ert.gr/arxeio-afierwmata/melina-merkoyri-6-martioy-1994-3/