ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Από ψηλά...

 Mητσοτάκης: Περιμένουμε απτή αλληλεγγύη από την Ευρώπη - Ερχονται 700 εκατ. από την ΕΕ

Την ηγεσία της Ε.Ε. υποδέχθηκε στην Αλεξανδρούπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας. Μαζί πέταξαν με ελικόπτερο κατά μήκος της μεθορίου στον Εβρο και είδαν από ψηλά την κατάσταση που..
επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό-προσφυγικό αλλά «συνιστά ασύμμετρη απειλή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.
«Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές και για τη μέχρι τώρα στάση της Ε.ε. λέγοντας πως «η Ελλάδα αναμένει απτή αλληλεγγύη από την Ε.Ε» και ότι η Ευρώπη δεν έχει ανταπεξέλθει πλήρως στην κάλυψη των αναγκών για την προσφυγική κρίση
Υπερασπιζόμενος τους κυβερνητικούς χειρισμούς των τελευταίων ημερών είπε εξάλλου πως «κινούμαστε απολύτως στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».
Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να μένει μόνο στα λόγια αλλά να απευθύνεται και στους Έλληνες, είπε στη συνέχεια ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως «δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς κράτος δικαίου».
Ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως «δυστυχώς η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή»,ενώ σε άλλο σημείο δήλωσε ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία.
«Ναι σε λύση, άλλα όχι με αυτούς τους όρους» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.
«Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται» τόνισε και πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα».

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες πολίτες και τους αστυνομικούς και λιμενικούς για τις άοκνες προσπάθειές τους. Οι ελληνικές ανησυχίες, γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει ομάδα ταχείας παρέμβασης. Η τάξη στα ελληνικά σύνορα θα τηρηθεί. Μπορούμε να παρέχουμε οικονομική υποστήριξη 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 350 άμεσα. Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, μέσω του αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα. Θα είμαστε σε στενή επικοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε την απαραίτητη υποστήριξη, ευθύνη της Ευρώπης συνολικά τα σύνορα της Ελλάδας. Όσοι δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευθούν. Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σ’ αυτούς τους καιρούς».

Σαρλ Μισέλ: Tα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά 

«Tα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά και αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασία για το μέλλον της Ε.Ε.» τόνισε αμέσως μετά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
«Είναι ζωτικής σημασίας η προστασία των συνόρων», επέμεινε και εξέφρασε τη στήριξή του στις ενέργειες των ελληνικών αρχών.
Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε πως είναι σημαντικό «ως Ευρωπαίοι να προστατεύετε τα σύνορα μας και ταυτόχρονα να δείχνετε σεβασμό στο ανθρώπινο δίκαιο».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε και στη νεκρή συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, λέγοντας πως «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε την εφαρμογή της συμφωνία με την Τουρκία».
Επίσης, σημείωσε πως είναι σημαντικό να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες για μια πολιτική, διπλωματική λύση στη Συρία, να υπάρξει πρόοδος σε μια πολύ μεγάλη ανθρώπινη τραγωδία.

Αρματαγωγό στη Λέσβο για προσωρινή διαμονή οικογενειών

Στη Λέσβο μεταβαίνει αρματαγωγό στο οποίο θα διαμένουν προσωρινά οικογένειες που έφτασαν στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου.
Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου διευκρινίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πλοίο θα χρησιμοποιηθεί μόνο για οικογένειες, ενώ οι υπόλοιποι νεοεισερχόμενοι θα μεταφέρονται σε αστυνομικά τμήματα και προαναχωρησιακά κέντρα.