ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Συνωστισμός συμβούλων και... ρουσφετιών στην ΕΡΤ

Αλλάζουν νύχτα τον κανονισμό 

Σε επιστολή του προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, το μέλος του ΔΣ Δημήτρης Ι. Τσαλαπάτης της "Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων" και σχετικά με το οργανόγραμμα στην ΕΡΤ, επισημαίνει:
«Χθεσινοβραδινές εξελίξεις στην ΕΡΤ εκθέτουν την πλειοψηφία του ΔΣ που επέμεινε ότι το θέμα του οργανογράμματος και του εσωτερικού κανονισμού είναι..
ΔΗΘΕΝ τεχνικό ζήτημα και το διαχειρίστηκε με βάση κυρίως την πρόταση του ΓΓ και της συναδέλφου που τον επικουρεί και ο οποίος πρότεινε συνωστισμό των δημοσιογράφων σε μια γενική οργανική μονάδα και στη συνέχεια… κατανομή, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτό περιγράφεται στα επόμενα βήματα. Χωρίς διακριτό ρόλο στα Μέσα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης και κατάργηση της περιγραφής των θέσεων εργασίας και των ατομικών συμβάσεων ( με βάση τους όρους της υφιστάμενης κλαδικής ΕΣΗΕΑ –ΕΡΤ) δημιουργείται εργασιακή ζούγκλα ,που υποκαθιστά τις αρχικές επιλογές της νέας διοίκησης και υπερβαίνει ακόμη και τις δημόσιες τοποθετήσεις για ηλικιακό –και όχι μόνο- ρατσισμό.
Εκτός των άλλων εξυπηρετεί απολύτως τον υπερσυγκεντρωτισμό, την άμεση επίβλεψη από τον μέτοχο και πρακτικές προληπτικών ενεργειών ( όπως στην περίπτωση λογοκρισίας κατά την απόβαση ΜΑΤ και… «κανονικότητας» στα νησιά και την περιφέρεια) και ιδιαίτερα βαρύ κλίμα για τους εργαζόμενους το οποίο μόνο την υπεύθυνη ενημέρωση του πολίτη δεν εγγυάται ότι υπηρετεί.
Την ίδια ακριβώς αντίληψη με την θέση της πλειοψηφίας έχει και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ.
Αυτό προκύπτει και από το σχέδιο του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ) που κυκλοφόρησε χωρίς να σταλεί στην ΕΣΗΕΑ και με τα οποία αλλάζουν τα άρθρα 2,4,5 και 12. Αλλά και από τις δηλώσεις του, την αμφισβήτηση των ΣΣΕ, και πρακτικές που δεν συνάδουν με το ρόλο και την φυσιογνωμία δημόσιας τηλεόρασης και πάντως έρχονται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή χάρτα του Συμβουλίου της Ευρώπης, που σας επιδόθηκε εκ νέου (προ)χθες.
Πρώτον: Η προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για να κάνει την πρόταση της η πλειοψηφία του ΔΣ για το οργανόγραμμα της δεν υφίσταται. Αυτό σημαίνει αφενός παραπλάνηση του ΔΣ, αφετέρου μυστική συμφωνία του Προέδρου και ΓΓ της ΕΣΗΕΑ με τον Διευθύνοντα της ΕΡΤ. Συνεπώς η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά παρωδία.
Δεύτερον: Με τα τετελεσμένα που επιβάλλει η διοίκηση της ΕΡΤ ανοίγει ο δρόμος για στρατιές συμβούλων και μετακλητών, που θα μπορεί να προσλαμβάνει –με την τροποποίηση του ΓΚΠ- κάθε προϊστάμενος μονάδος ( πχ Πρόεδρος, Δ. Σύμβουλος, Γενικοί διευθυντές, αναπληρωτές κλπ) και όχι μόνο. Αυτό σημαίνει μεθόδευση ΓΙΑ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ, ΥΠΕΡΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ και βέβαια απολύσεις.
Στην περίπτωση που θα σας ενημερώσουν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΕΡΤ, τους οποίους η διοίκηση θέλει να χρήσει ως επιχειρησιακή συνδικαλιστική μονάδα, με τη δική σας παλαιότερη υπόδειξη, θα είχε ενδιαφέρον μια έκτακτη συνεδρίαση σήμερα, που από τις εξελίξεις είναι επιβεβλημένη».
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων