ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Δημοσιογραφία: τι συμβαίνει στους ανθρώπους σ’ αυτό το επάγγελμα;

Ο Μάνεσης, η τηλεκριτικός και η παραπληροφόρηση

Με αφορμή την κλήση σε απολογία του Alpha για τα όσα έγιναν στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ), η δημοσιογράφος Μαρία Δεδούση γράφει στο fb:
Το ΕΣΡ κάλεσε σε απολογία τον ALPHA και το Νίκο Μάνεση, επειδή υπήρξαν..
«πολυάριθμες καταγγελίες, ότι ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA φέρεται να μετέδωσε ψευδή γεγονότα ως αληθή, και ειδικότερα ότι εμφάνισε γεγονότα που είχαν συμβεί το έτος 2015 στα σύνορα της χώρας με την Βόρεια Μακεδονία ως επισυμβάντα την 1η Μαρτίου 2020 στα Ελληνοτουρκικά σύνορα (Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση της 1ης Μαρτίου 2020)».
Θα πω το εξής: Εγώ τον Μάνεση τον είχα γνωρίσει την εποχή του χαλκού στον ΑΝΤ1, θυμάμαι έναν συνεπή και καλο επαγγελματία. Δεν ξέρω τι απέγινε στο μεταξύ.
Τι συμβαίνει στους ανθρώπους σ’ αυτό το επάγγελμα;
Συμβαίνει ότι ο ανταγωνισμός και/ή η φιλοδοξία και/ή η ανασφάλεια και/ή η ταχύτητα των πραγμάτων, η αγωνία να είσαι πάντα πρώτος και πιο εντυπωσιακός από τους άλλους, πολύ απλά σε καταπίνει.
Ιδιαίτερα αν θες να είσαι στα ψηλά πατώματα.
Ιδιαιτερα στην τηλεοραση αλλά όχι μόνο.
Συχνά υπάρχει καθοδηγουμενη παραπληροφόρηση, αλλά κάποιες φορές δεν είναι αυτό το πρόβλημα, ειναι η αγωνία να είσαι “μέσα στα πράγματα”.
Θυμάμαι, μια φορά που πολύ γνωστή τηλεκριτικός, όταν οι εφημεριδες πουλάγανε εκατοντάδες χιλιάδες φύλλα, είχε γράψει ολόκληρο σεντόνι κριτική για μια τηλεοπτική εκπομπή. Η εφημερίδα «έκλεισε» Παρασκευή, η εκπομπή θα παιζόταν Σάββατο, λεπτομέρεια που ο πολύς ο κόσμος δεν γνωριζε.
Η εκπομπή αναβλήθηκε, αλλά η κριτική δημοσιεύθηκε την Κυριακή.
Πόσο ρόμπα γίνεσαι εκείνη τη στιγμή;
Εγώ θα γινόμουν εντελώς, εκείνη δεν ξέρω, ξέρω όμως ότι μ αυτά και με εκείνα, να την η απαξίωση γενικότερα προς τα ΜΜΕ, με ελάχιστα να επιπλέουν και να θεωρούνται αν μη τι άλλο όσο πιο κοντά στην αλήθεια γίνεται.
Πάρα πολλοί δημοσιογράφοι είναι απλώς πιασμένοι στα γρανάζια αυτού του πράγματος, και επειδή είναι άνθρωποι και στο τέλος της ημέρας πρέπει να πληρώσουν τη δεη ας πούμε, δεν μπορούν να κάνουν και πολλά.
Θα μου πεις, η συνείδηση, θα σου πω καλά τα λες, τα χω πει και εγώ σε παρελθόντα χρόνο, αλλά η επιβίωση είναι συχνά ισχυρότερη της συνείδησης.
Γι αυτούς που παραπληροφορούν συνειδητά, εξυπηρετώντας συμφέροντα και/ή την πάρτη τους και τη φιλοδοξία τους, νο μέρσι.
Εννοείται ότι οι πρώτοι που βλάπτουν, εκτός από την αλήθεια βέβαια, είμαστε εμείς όλοι οι υπόλοιποι.