ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

H Κρήτη ένα από τα πέντε πιο επικίνδυνα μέρη για οδήγηση στην Ευρώπη

Έρευνα για τα τροχαία - Πιο επικίνδυνα από τον κορονοϊό
 

Μια έρευνα για την αν-ασφάλεια στον ελληνικούς και ευρωπαϊκούς δρόμους δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Mediterranean Institute for Investigative Reporting - MIIR). Η έρευνα δημοσιεύτηκε σε..
8 διαφορετικές γλώσσες στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Δημοσιογραφία Δεδομένων (European Data Journalism Network - EDJnet), μέλος του οποίου είναι το MIIR, αποτελώντας τον πρώτο ελληνικό δημοσιογραφικό οργανισμό που συμμετέχει στο δίκτυο.
Η δημοσιογραφική ομάδα άντλησε και ανέλυσε τα ευρωπαϊκά δεδομένα των θανάτων στους δρόμους για την περίοδο 2010-2018 ενώ συσχέτισε τις ποσοστιαίες μεταβολές στον αριθμό των θυμάτων με τα επιτρεπόμενα όρια αλκοόλ ανά χώρα.
Με την εξαίρεση της Σουηδίας, προκύπτει πως όσες χώρες έχουν υιοθετήσει αυστηρότερους κανονισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ παρουσιάζουν και αναλογικά μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση των θυμάτων. Μάλιστα, το οξύμωρο είναι πως κάποιες χώρες οι οποίες έχουν υιοθετήσει το όριο 0,2 gr/lt (Νορβηγία, Πολωνία) εμφανίζουν καλύτερα αναλογικά αποτελέσματα ακόμα και σε σύγκριση με όσες έχουν επιβάλει μηδενικό όριο. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εξαιρετικές είναι συνολικά οι επιδόσεις των χωρών που δεν επιτρέπουν καθόλου τη χρήση αλκοόλ κατά την οδήγηση (Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τσεχία). Τρεις από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες χώρες, όπου παρατηρείται αύξηση του ποσοστού θανάτων, διατηρούν ακόμα το ανώτατο όριο του 0,5.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία (preliminary figures) του 2018, από τα κράτη-μέλη το καλύτερο σκορ συνολικά στην οδική ασφάλεια επιτυγχάνουν η Ιρλανδία, η Δανία και τρίτο το Ηνωμένο Βασίλειο. Τις χειρότερες επιδόσεις στους θανάτους καταγράφουν η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Λετονία και η Κροατία.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα, στατιστικά της Τροχαίας και της ΕΛΣΤΑΤ, στην Ελλάδα παρατηρείται αυξημένος αριθμός θανατηφόρων ατυχημάτων για το 2019 σε σχέση με το 2018, ειδικά από τον Μάρτιο του 2019 και έπειτα. Το 2019 αναμένεται να είναι η πρώτη χρονιά από τουλάχιστον 15 χρόνια που θα καταγραφεί αύξηση των απωλειών λόγω τροχαίων συγκρούσεων.
Στην Ελλάδα τη μαύρη πρωτιά στα θανατηφόρα τροχαία, αναλογικά με τον πληθυσμό, συνεχίζει να έχει η Κρήτη, καθιστώντας απαραίτητη την ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού άξονα του νησιού. Η Κρήτη είναι μια από τις πέντε πιο επικίνδυνες περιοχές στην Ευρώπη για να οδηγεί κάποιος.
Στις 19-20 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη η 3η Παγκόσμια Διυπουργική Συνάντηση για την Οδική Ασφάλεια. Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Μεταφορών της χώρας μας, η Ελλάδα δεν εκπροσωπήθηκε ούτε σε υπουργικό ούτε σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα στην ιστοσελίδα του MIIR ΕΔΩ