ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: διευκρινίσεις Μόσιαλου για σχολεία και εκκλησίες

Με ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικής Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος διευκρινίζει ότι ποτέ δεν είπε να κλείσουν όλα τα σχολεία  και πανεπιστήμια και αναφέρεται στο τι πρέπει να γίνει στις εκκλησίες ξεκαθαρίζοντας ότι οι πιστοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ΔΕΝ θα πρέπει να πάνε στην εκκλησία αλλά να παρακολουθούν τη..
λειτουργία από την τηλεόραση.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Hλία Μόσιαλου στο fb:

«Μερικοί φίλοι με ρώτησαν γιατί δεν είπα σήμερα στη συνέντευξή μου στην ΕΡΤ ότι πρέπει να κλείσουν οι εκκλησίες. Ισχυρίστηκαν ότι ενώ είπα ότι πρέπει να 'κλείσουν σχολεία και πανεπιστήμια', και επίσης έκανα σαφή δήλωση εναντίον των καρναβαλιστών, δεν έκανα το ίδιο για την εκκλησία. Ας δούμε όμως τι είπα και τι δεν είπα:
1. Δεν είπα ποτέ ότι πρέπει να διακοπεί η συνολική λειτουργία των σχολείων και πανεπιστημίων. Η έρευνα, οι διοικητικές υπηρεσίες και ο προγραμματισμός διδασκαλίας θα πρέπει να συνεχιστούν. Επίσης δεν είπα ποτέ εδώ και τώρα. Είπα όμως ότι ΑΝ χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, αυτό να το κάνουμε έγκαιρα πριν υπάρξει πρόβλημα. Και ΠΑΝΤΑ με βάση τις προτάσεις της επιτροπής των ειδικών, τόσο για την σκοπιμότητα όσο και για την χρονική περίοδο.
2. Για τους καρναβαλιστές η δήλωσή μου ήταν σαφής, γιατί εδώ έγινε σαφής παραβίαση των αποφάσεων της πολιτείας.
3. Για την εκκλησία συμμερίζομαι τους προβληματισμούς. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οδηγία της πολιτείας. Δεν έχω ακούσει κανένα ειδικό της επιτροπής εμπειρογνωμώνων να λέει κάτι. Αυτό καταδεικνύει και τη συνθετότητα του θέματος. Το πιο εύκολο για εμένα θα ήταν να υποδεικνύω με αυστηρό τρόπο τι πρέπει να γίνει, σε εκατομμύρια πιστούς που δεν παραβιάζουν το νόμο, ενώ κανείς ειδικός επίσημα δεν έχει αμφισβητήσει τίποτα.
Τι είπα λοιπόν:
Α) τόνισα ότι στις εκκλησίες έχουν ήδη διαδώσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Β) ότι οι πιστοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ΔΕΝ θα πρέπει να πάνε στην εκκλησία αλλά να παρακολουθούν τη λειτουργία από την τηλεόραση.
Γ) ότι υπάρχουν παλιές μελέτες του Αμερικανικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των νοσημάτων, που συμπεραίνουν ότι δεν υπάρχει καταγραφή συγκεκριμένης λοίμωξης ή ασθένειας που να προκλήθηκε στα μέλη ποιμνίου αποκλειστικά από τη συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία (λόγω της χρήσης του Αγίου ποτηρίου από κοινού).
Δ) τόνισα ότι έχουν περάσει έκτοτε 22 χρόνια δεν έχουμε άλλες μελέτες και έχουμε ελάχιστα δεδομένα για τον νέο ιό.
Ε) ότι αν αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων τότε όλοι θα ξέρουμε τι θα κάνουμε με βάση τα ανωτέρω. Θα μας το πει το ένστικτο μας.
Ναι, δεν είπα να κλείσουν οι εκκλησίες τώρα, όπως δεν το είπα και για τα σχολεία. Όπως αντίστοιχα δεν το έχει πει επίσημα κανείς ειδικός ή κάποιο πολιτικό κόμμα. Ως δημόσιο πρόσωπο όμως είπα πολύ περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο που συμμετέχει άμεσα η έμμεσα (όπως εγώ) για αυτό το θέμα.
Και οποίος παρακολούθησε την αλληλουχία των επιχειρημάτων θα είδε και το συμπέρασμα.
Θελουμε να έχουμε ένα σοβαρό διάλογο με τους πιστούς; Η απλά δεν μας ενδιαφέρει αυτό στην παρούσα φάση;
Η δική μου άποψη ήταν σαφής. Διατυπωμένη όμως με ένα τρόπο που δεν προκαλεί εκατομμύρια Ελλήνων (τη στιγμή μάλιστα που κανείς άλλος ειδικός δεν τους έχει πει να αλλάξουν κάτι). Αλλά ήμουν σαφής. Αντιμετωπίζουμε μια δυναμική κατάσταση που εξελίσσεται καθημερινά. Προτιμώ σε αυτή τη φάση, να βοηθήσω με την πείρα και τις γνώσεις μου, και να πείσω και την Πολιτεία και την Εκκλησία, αναφορικά με το τι χρειάζεται να επιτευχθεί, με απώτερο στόχο το μικρότερο πλήγμα στη δημόσια υγεία.
Ναι, δεν χρησιμοποίησα σκληρή γλώσσα απέναντι στους πιστούς που εκκλησιάζονται και κοινωνούν από κοινά σκεύη. Δεν είναι αυτή η γλώσσα της εκκλησίας ούτε η δίκη μου εξάλλου. Μια φορά μίλησα σκληρά το τελευταίο διάστημα γιατί έπρεπε να στείλω ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους παραβιάζουν τις οδηγίες του υπουργείου.
Σήμερα δυσαρέστησα μερικούς φίλους, αλλά ελπίζω να με άκουσαν και να με κατάλαβαν οι πιστοί. Ελπίζω ότι οι φίλοι που δυσαρεστήθηκαν θα καταλάβουν κάποια στιγμή, τόσο τη στάση μου σήμερα, όσο και το τι προσπάθησα να κάνω τις τελευταίες τρεις εβδομάδες».