ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη, 3 Μαρτίου 2020

Φωτιά σε αποθήκη στη Χίο με είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες


Πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς αποθήκη που διατηρούσαν οργανώσεις αλληλεγγύης στην περιοχή της Παναγίας Λέτσαινας της Χίου. Η αποθήκη λειτουργούσε από το 2015, και από αυτή είχαν διανεμηθεί ρούχα, παπούτσια, είδη υγιεινής, παιχνίδια, στρώματα, καροτσια, σε προσφυγες και μετανάστες, στο γηροκομείο, στο ψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου, στην μαιευτική κλινική κ.α..Η πυρκαγιά ξέσπασε από «άγνωστη προς το παρόν αιτία» σήμερα στις 3.30 το πρωί σε αποθήκη που διατηρούσαν οργανώσεις αλληλεγγύσης στην οδό Λετσαίνης 52.
Η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις λόγω των εύφλεκτων ειδών, κυρίως ρουχισμού και άλλων αντικειμένων, που κατεστράφησαν. Από την φωτιά προκλήθηκαν μικροζημιές στον επάνω όροφο του κτιρίου, που είναι κατοικία. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χίου. Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χίου.

Καταστράφηκε μια δομή αλληλεγγύης με 5ετή παρουσία

Όπως περιγράφεται σε σχετικές αναρτήσεις στο facebook για το σημαντικό έργο που επιτελούνταν μέσω αυτής της αποθήκης:
΅«Η αποθήκη της Χίου ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2015. Ξεκίνησε ως προσπάθεια ντόπιων να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έφθαναν κατά χιλιάδες στο νησί.
Όλα αυτά τα χρόνια έχει διανείμει ρούχα, παπούτσια, είδη υγιεινής, παιχνίδια, στρώματα, καροτσια, σε προσφυγες και μετανάστες της Βιαλ και σε σπίτια της πόλης. Είδη έχουν επίσης διανεμηθεί σε οικογένειες Ρόμα και Αλβανων. Έχουμε παράσχει είδη στα κρατητήρια της Χίου, στις φυλακές, στο γηροκομείο, στο ψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου, στην μαιευτική κλινικη. Έχουμε δώσει μεγάλες ποσότητες σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εκτός της Βιαλ. Η αποθήκη της Χίου γέμιζε και άδειαζε πολλές φορές από τις δικές σας προσφορές. Ντόπιοι και ξένοι μας στήριξαν και μας υποστήριξαν όλα αυτά τα χρόνια».
Και τονίζεται: «Ήταν μια έκφραση της αλληλεγγύης μας προς τους κατατρεγμένους του νησιού.  Σήμερα τα ξημερώματα η αποθήκη κάηκε συθέμελα. Οι άνθρωποι που εμέναν στον πάνω όροφο κινδύνεψαν. Τόνοι ρούχα που θα είχαν φθάσει σε κόσμο που τα χρειάζεται, έγιναν στάχτη. Δεν έχω λόγια να περιγράψω την καταστροφή. Η αλληλεγγύη στη Χίο δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα σήμερα».