ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Τα παιδιά του Γιάνους Κόρτσακ στην Αφύλαχτη Διάβαση

 Ένα μοναδικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον σπουδαιότερο παιδαγωγό του 20ού αιώνα, τον Πολωνοεβραίο γιατρό Γιάνους Κόρτσακ, που θανατώθηκε στο κολαστήριο της Τρεμπλίνκα μαζί με τα παιδιά του από το γκέτο της Βαρσοβίας, θα μεταδοθεί το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 12:00, από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά του Γιάνους Κόρτσακ»..
θα ακουστεί και η συγκλονιστική μαρτυρία του τελευταίου επιζώντα μαθητή του Γιάνους Κόρτσακ, ο οποίος με πρωτοβουλία του δασκάλου του φυγαδεύτηκε από την Πολωνία και έτσι γλίτωσε τον εκτοπισμό στο γκέτο, καταφέρνοντας να επιβιώσει του Ολοκαυτώματος. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που χρόνια αργότερα αποτύπωσε στον καμβά τα πρόσωπα και τις φιγούρες των δασκάλων του, του Γιάνους Κόρτσακ και της Στέφα Γουιλσζένσκα, έτσι όπως τους θυμόταν κατά τη διάρκεια της παιδική ηλικίας του.
Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τον Γιάνους Κόρτσακ αποτελεί το δεύτερο μέρος του δίπτυχου αφιερώματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας για τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ένα αφιέρωμα που έχει ως βασικό άξονα αναφοράς το κέντρο εξόντωσης της Τρεμπλίνκα, 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαρσοβίας.


Για τη ζωή, το έργο και τις παιδαγωγικές ιδέες του Γιάνους Κόρτσακ μιλούν στο ντοκιμαντέρ ο επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πατρών Νεκτάριος Στελλάκης και ο δάσκαλος Χαράλαμπος Μπαλτάς. Για τη σιωπηλή πορεία του Κόρτσακ μαζί με τα παιδιά του από το γκέτο στο κέντρο εξόντωσης μιλά η 90χρονη πολυβραβευμένη συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Αγγελική Βαρελά, που θα βρίσκεται στον ραδιοθάλαμο του Πρώτου Προγράμματος.
Τα ηχητικά τεκμήρια της δεκαετίας του 1930 που ακούγονται στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ παραχωρήθηκαν από τη δημόσια πολωνική ραδιοφωνία.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8!

Info
Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2020, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Τα παιδιά του Γιάνους Κόρτσακ»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto
Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi