ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Το ΣτΕ αποφασίζει για το μέλλον της ενημέρωσης

Γράφει ο Σταύρος Καπάκος*

Αυτές τις ημέρες παίζεται το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή του φορέα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επικούρησης περίπου 30.000 ασφαλισμένων στα μέσα ενημέρωσης όλης της χώρας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφασίζει επί της προσφυγής των εργοδοτών κατά του 2%. Toν Ιούλιο του 2018 αποτρέψαμε τον ξαφνικό θάνατο του ΕΔΟΕΑΠ, τον οποίον επιχείρησαν..
οι εργοδότες που προσέφυγαν στο ΣτΕ. Αξίζει να επισημανθεί η ακραία και ανάλγητη συμπεριφορά των εργοδοτών που προσέφυγαν κατά του ΕΔΟΕΑΠ, καθώς πήραν πολύ μεγαλύτερα οικονομικά κίνητρα από την επιβάρυνση που έχουν για το 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.
Συγκεκριμένα οι καναλάρχες πήραν τη μείωση της φορολόγησης των εσόδων από τη διαφήμιση από το 20% στο 5%, πράγμα που σημαίνει ότι σε πραγματικές τιμές έδωσαν 4 εκατομμύρια ευρώ και πήραν ως αντάλλαγμα περί τα 30 εκατομμύρια, δηλαδή η μείωση του φόρου είναι τέτοια που αντισταθμίζει και το κόστος των αδειών! Επιπροσθέτως και μόλις σε ένα έτος εισέπραξαν περί τα 2 εκατομμύρια ως επιδότηση για τα σίριαλ που γυρίζουν στην Ελλάδα και θα συνεχίσουν να εισπράττουν τις ενισχύσεις αυτές.
Να δούμε όμως ποια είναι η ενίσχυση των εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας. Τα έξι εκατομμύρια που εγκρίθηκαν για το 2019 για τη στήριξη του έντυπου Τύπου, δεν δόθηκαν τελικά με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας, η οποία όμως δεσμεύτηκε και οφείλει να φέρει νέα ρύθμιση εντός του Ιανουαρίου. Εδώ και ενάμιση χρόνο πάντως οι ιδιοκτήτες του Τύπου καρπώνονται το 4% επί των πωλήσεων, δηλαδή περίπου έξι εκατομμύρια ετησίως, με την αντίστοιχη μείωση των κρατήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι το συνολικό όφελος των επιχειρήσεων του έντυπου Τύπου θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η επιβάρυνσή τους από το 2% δεν ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια! Ερωτήματα προκαλεί και η προσφυγή των ιδιοκτητών των περιφερειακών εφημερίδων, οι οποίοι έχουν λαμβάνειν 4 εκατομμύρια ετησίως επί τέσσερα έτη, δηλαδή 16 εκατομμύρια συνολικά, ενώ δίνουν ψιχία στον ΕΔΟΕΑΠ. Δυστυχώς με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας δεν δόθηκαν το 2019. Ωστόσο η πολιτική ηγεσία έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει και αυτή η ρύθμιση εντός του μηνός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργοδότες αυτοί είχαν υποσχεθεί πως θα αποσύρουν τις προσφυγές τους αν λάβουν τα κίνητρα και τώρα ποιούνται την νήσσαν!
Ολα αυτά σημαίνουν ότι πολλοί εργοδότες επιμένουν στην τακτική του «δεν πληρώνω δεν πληρώνω» ακόμη κι όταν παίρνουν πολύ μεγαλύτερα οικονομικά κίνητρα ή ενδεχομένως χρησιμοποιούν την προσφυγή κατά του 2% για να πάρουν ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη. Οι εργοδότες που έχουν προσφύγει κατά του 2% πήραν ένα μήνυμα και από τη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ αλλά και από όλες τις Ενώσεις ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη και θα δώσουμε τον αγώνα μέχρις εσχάτων σε περίπτωση που επιχειρήσουν να πλήξουν ανεπανόρθωτα την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, την επικούρηση και την πρόνοια.
Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, σε συνεργασία με τις Ενώσεις και τα αδελφά Ταμεία, δώσαμε τη μάχη στο ΣτΕ τονίζοντας ότι η στήριξη των ανθρώπων της ενημέρωσης όχι μόνο δεν είναι αντισυνταγματική, όπως ισχυρίζονται οι προσφεύγοντες εργοδότες, αλλά αντιθέτως η στήριξη της ενημέρωσης ως πυλώνα της δημοκρατίας εμπεριέχεται στις πρόνοιες του Συντάγματος. Κινητοποιήσαμε τις Ενώσεις των δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο και πετύχαμε το ψήφισμα υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ στο συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που αριθμεί 600.000 δημοσιογράφους, το οποίο υπέγραψαν 187 Ενώσεις από όλο τον κόσμο. Την αλληλεγγύη της εξέφρασε και η Διεθνής Ενωση Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων (ΑΙΜ), που εκπροσωπεί 200 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες. Ο ΕΔΟΕΑΠ μετατρέπεται σε έναν πρότυπο φορέα υγείας και επικούρησης. Πρότυπο τόσο ως προς τη λειτουργία του όσο και ως προς τις παροχές. Αυτή η πορεία δεν πρέπει να ανακοπεί, προς όφελος των ασφαλισμένων και της ενημέρωσης.

*O Σταύρος Καπάκος είναι πρόεδρος Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ και το κείμενό του είναι από την ΕφΣυν