ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Εκτός μετρήσεων και το Documento

«Αποχωρούμε από τη διαφθορά της μέτρησης και τη μέτρηση της διαφθοράς». Αυτό γράφει η εφημερίδα Documento που αποσύρεται και αυτή (μετά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ, τη REAL NEWS κ.α) από το σύστημα μετρήσεων των πωλήσεων των εφημερίδων του πρακτορείου ΑΡΓΟΣ.
Το Documento εξηγεί γιατί αποφάσισε να αποχωρήσει από το σύστημα «εκτιμήσεων κυκλοφορίας» και καλεί και..
«τους υπόλοιπους εκδότες που δεν ελέγχονται από το γνωστό σύστημα να αποχωρήσουν από τις εικονικές μετρήσεις και να μη δίνουν άλλοθι στη λειτουργία της αθλιότητας».
Tο Documento μεταξύ άλλων αναφέρει:
“Μετά την ανακοίνωση πως η «Καθημερινή», η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα, αποχωρεί από το σύστημα των μετρήσεων του πρακτορείου ΑΡΓΟΣ ου εμφανίζεται ως μέτρηση κυκλοφορίας, το Documento αποφάσισε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε ένα διεφθαρμένο σύστημα «εκτιμήσεων κυκλοφορίας» –το οποίο μάλιστα εμφανίζεται ως μέτρηση– και να αποτελούμε άλλοθι σε διαδικασίες που ναρκοθετούν την ύπαρξη του Τύπου.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα όπου το πρακτορείο αναλαμβάνει να ανακοινώνει «εκτιμήσεις κυκλοφορίας», ορίζοντας έτσι πώς θα κυμανθεί η διαφήμιση. Υπεισέρχεται δηλαδή σε έναν τομέα που δεν αφορά το ίδιο αλλά την εφημερίδα και τον διαφημιζόμενο, χωρίς μάλιστα να ανακοινώνει ποτέ την πραγματική κυκλοφορία. (...) 
(...) Καλούμε και τους υπόλοιπους εκδότες που δεν ελέγχονται από το γνωστό σύστημα να αποχωρήσουν από τις εικονικές μετρήσεις και να μη δίνουν άλλοθι στη λειτουργία της αθλιότητας. Η μαζική αποχώρηση θα ανατρέψει και το σικέ μοίρασμα της διαφημιστικής πίτας που γίνεται μέσα από τα εικονικά νούμερα πωλήσεων. Ας είναι η εξασφάλιση της διαφήμισης θέμα διαπραγμάτευσης της κάθε εφημερίδας με τον πελάτη στην οποία θα μπορεί να παρουσιαστεί πληθώρα ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών και όχι μαφιόζικες μέθοδοι νταβατζήδων. Οι εφημερίδες πρέπει να εκδίδονται αλλά ας μην είμαστε εκδιδόμενοι σε ένα διεφθαρμένο σύστημα για να επιβεβαιώνουμε το σικέ παιχνίδι.