ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Ερώτηση για τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους στη Λέσβο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιθέσεις ακροδεξιών σε δημοσιογράφους στη Λέσβο και ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, κατέθεσε σχετική ρώτηση προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το φαινόμενο της διασποράς ψευδών ειδήσεων και συκοφαντιών,..
καθώς και οι προτροπές σε πράξεις αυτοδικίας κατά δημοσιογράφων που εργάζονται στο νησί, αλλά και προσφύγων ή μεταναστών από ακραίους εθνικιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται να παίρνει επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης Δανέλλη:
Προς τους κ.κ. Υπουργούς 1) Προστασίας του Πολίτη και 2) Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θέμα: Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιθέσεις ακροδεξιών σε δημοσιογράφους στη Λέσβο
Επανέρχομαι εκ νέου, σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης σχετικά με την επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα στη Λέσβο (Αρ. Πρωτ. 958/27-8-2018), στις απειλές που δέχονται οι δημοσιογράφοι του νησιού από ακροδεξιά στοιχεία.
Το φαινόμενο της διασποράς ψευδών ειδήσεων και συκοφαντιών, καθώς και οι προτροπές σε πράξεις αυτοδικίας κατά δημοσιογράφων που εργάζονται στο νησί, αλλά και προσφύγων ή μεταναστών από ακραίους εθνικιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται να παίρνει επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Η επανεμφάνιση της Εθνικιστικής οργάνωσης «Κρυπτεία», η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τους τελευταίους καταστροφικούς βανδαλισμούς στο μνημείο για τους νεκρούς πρόσφυγες στη Θερμή Λέσβου, η επίθεση στο 9χρονο κορίτσι επειδή φορούσε μαντήλι, οι απειλές που δέχτηκε η ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» στη Λέσβο, Ανθή Παζιάνου που αποκάλυψε το εν λόγω περιστατικό, όπως και τα απειλητικά και υβριστικά τηλεφωνήματα στη δημοσιογράφο προϊσταμένη του Σταθμού Αιγαίου της ΕΡΤ Αναστασίας Σπυριδάκη, καταδεικνύουν πως ακραίοι κύκλοι του νησιού επιχειρούν συντονισμένα να τρομοκρατήσουν απλούς πολίτες, αλλά και λειτουργούς του Τύπου.
Είναι χαρακτηριστικό, πως για τις εν λόγω επιθέσεις ήδη ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, ζητώντας τον εντοπισμό και την δίωξη των εμπλεκομένων, ενώ σχετική αναφορά υπάρχει και στην «Πλατφόρμα για την προαγωγή της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων» που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Th. Jagland.
Δεδομένου ότι τέτοιες ενέργειες ενισχύουν το διχασμό και το φόβο των πολιτών, ενώ παράλληλα δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για την άνοδο του ρατσισμού και τη διατάραξη της ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής στο νησί.
Δεδομένου ότι η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας, φαίνεται να λειτουργεί ως πρόσχημα για τη σύσταση παράνομων «ομάδων περιφρούρησης» από ακραία στοιχεία, που περιπολούν εκφοβίζοντας σε διάφορα χωριά, προκειμένου δήθεν να μην εγκατασταθούν σε αυτά δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.
Δεδομένου ότι η αστυνομία δεν προχώρησε σε σύλληψη των δραστών της επίθεσης κατά του 9χρονου κοριτσιού και παράλληλα όσοι οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο μετά από τις μηνύσεις των δημοσιογράφων, αφέθηκαν ελεύθεροι με την Εισαγγελία πρωτοδικών Μυτιλήνης να τους παραπέμπει σε τακτική δικάσιμο στο μέλλον.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να προστατεύσετε την ελευθερία του Τύπου, αλλά και τους δημοσιογράφους του νησιού;
2. Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις συγκεκριμένες επιθέσεις και τα συγκεκριμένα ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία που με τη δράση τους καλλιεργούν το ρατσισμό και απειλούν την ειρήνη και την κοινωνική συνοχή του νησιού;
3. Με ποιο σκεπτικό η αστυνομία δεν προχώρησε στη σύλληψη των δραστών του 9χρονου κοριτσιού, δίνοντας ουσιαστικά το μήνυμα της αποδοχής τέτοιων επιθέσεων;
4. Με ποιες ενέργειες η απονομή Δικαίου θα καταστεί αποτελεσματική, καθιστώντας σαφές πως τέτοια περιστατικά δεν είναι αποδεκτά σε μια ευνομούμενη πολιτεία;
Ο ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου