ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Δυσανεξία στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία...


Ποτέ πριν ο αριθμός των δημοσιογράφων που βρίσκονται στις φυλακές σε παγκόσμια κλίμακα δεν ήταν τόσο υψηλός, καταγγέλλει σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ), με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία τονίζει πως μόνο η Κίνα και η Μιανμάρ έχουν φυλακίσει το ένα τέταρτο των 293 ρεπόρτερ που βρίσκονται πίσω από τα σίδερα.
Η CPJ, οργάνωση που χρηματοδοτείται από ιδιωτικές δωρεές και καταγγέλλει εδώ και 40 χρόνια τις δολοφονίες, τις φυλακίσεις, τις βίαιες επιθέσεις, τα κρούσματα λογοκρισίας και τις απειλές σε βάρος δημοσιογράφων, κάνει λόγο στην ετήσια έκθεσή της για 50 φυλακισμένους εργαζόμενους μέσων ενημέρωσης στην Κίνα, 26 στη Μιανμάρ, 25 στην Αίγυπτο, 23 στο Βιετνάμ και τους 19 στη Λευκορωσία.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και με βάση τα στοιχεία της CPJ, που περιλαμβάνει ακόμη στην κατάταξή της τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Τουρκία, τη Ρωσία, την Αιθιοπία και την Ερυθραία, οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο που βρίσκονταν στις φυλακές σε όλο τον κόσμο ήταν 293 την 1η Δεκεμβρίου 2021. Πρόκειται για νέο θλιβερό ρεκόρ· το προηγούμενο είχε καταγραφεί την αμέσως προηγούμενη χρονιά, το 2020, και ήταν 280.
«Είναι η έκτη συναπτή χρονιά που η CPJ καταγράφει αριθμό-ρεκόρ φυλακισμένων δημοσιογράφων στον κόσμο», ανεφερε ο διευθυντής της, Τζόελ Σάιμον.
«Το να οδηγούνται στη φυλακή δημοσιογράφοι που μεταδίδουν ειδήσεις είναι το έμβλημα κάθε αυταρχικού καθεστώτος», κατήγγειλε ο κ. Σάιμον, βρίσκοντας «ιδιαίτερα τρομακτικό το ότι η Μιανμάρ και η Αιθιοπία έκλεισαν τόσο βίαια την πόρτα στην ελευθεροτυπία».
Η οργάνωση καταμέτρησε 24 δολοφονίες δημοσιογράφων μέχρι τώρα φέτος σε διεθνή κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων 19 «σε αντίποινα για τη δουλειά τους», κυρίως στο Μεξικό και στην Ινδία.
«Το Μεξικό παραμένει η χώρα της αμερικανικής ηπείρου που είναι η πιο φονική για τους ρεπόρτερ, με τρεις δημοσιογράφους να δολοφονούνται εν είδει αντιποίνων για τα ρεπορτάζ τους», τονίζει η CPJ, προσθέτοντας πως ακόμη ερευνά άλλους έξι φόνους.
Η Ινδία βρέθηκε φέτος στην κορυφή αυτής της μακάβριας λίστας, με τέσσερις δημοσιογράφους να έχουν δολοφονηθεί.
Στην έκθεσή της, η CPJ τονίζει πως ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων σε παγκόσμια κλίμακα αντανακλά την αυξανόμενη δυσανεξία «για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία» από πλευράς ιδίως αυταρχικών καθεστώτων, με φόντο «πολιτικές ανατροπές και την καταστολή των μέσων ενημέρωσης».