ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Τέλος σε μια “Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας” – Πέθανε στα 93 της η Λίνα Βερντμίλερ


H θρυλική σκηνοθέτιδα Λίνα Βερντμίλερ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 93 ετών, όπως έγινε γνωστό από ανάρτηση οικογενειακού φίλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την είδηση δημοσίευσαν αμέσως οι ιταλικές εφημερίδες Il Messaggero και La Stampa.
Yπήρξε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας το 1977, ενώ το 2019 της απονεμήθηκε το τιμητικό Βραβείο Όσκαρ.
Η Αρκάντζελα Φελίτσε Ασούντα Βερτμίλερ φον Ελγκ Εσπανιόλ φον Μπραουάιχ ( Arcangela Felice Assunta Wertmüller von Elgg Español von Braueich) ), γνωστή ως Λίνα Βερτμίλερ γεννήθηκε στις14 Αυγούστου 1928
Ήταν κυρίως γνωστή για την δουλειά της στον κινηματογράφο, αλλά είχε ασχοληθεί εκτεταμένα με το θέατρο και την τηλεόραση. Οι ταινίες της χαρακτηρίζονται από μακροσκελείς τίτλους,πολιτικό περιεχόμενο, χιουμοριστικά στοιχεία και έντονο ερωτισμό.
Η Βερτμίλερ αναδείχθηκε ως μία από τις πλέον καταξιωμένες και αμφιλεγόμενες σκηνοθέτες της δεκαετίας του 1970.
Το 1972 ήταν η πρώτη γυναίκα υποψήφια στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία Μίμης ο σιδεράς (1972) και το 1976 έγινε η πρώτη γυναίκα που απέσπασε υποψηφιότητα Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία “Ο Πασκουαλίνο και οι 7 καλλονές” (1975).
Άλλες σημαντικές ταινίες της είναι οι “Ιστορία έρωτα και αναρχίας” (1973) και “Η κυρία και ο ναύτης” (1974).
Το 2019 έλαβε Τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο της προσφοράς της στον χώρο του κινηματογράφου.