ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Aξιέπαινη πρωτοβουλία: Ο δήμος Χαλανδρίου εκπαίδευσε υπαλλήλους των ΚΕΠ στη νοηματική γλώσσα


Την άμεση εξυπηρέτηση, χωρίς προβλήματα και εμπόδια, θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν στα ΚΕΠ Χαλανδρίου, οι πολίτες με προβλήματα ακοής. Κι αυτό γιατί μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία του δήμου και του αντιδημάρχου Χάρη Μαυρουδή, μπόρεσε να υλοποιηθεί, καθώς τέσσερις υπάλληλοι των ΚΕΠ εκπαιδεύτηκαν επί μια διετία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.
Μάλιστα, παρέλαβαν και τα διπλώματά τους από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας, σε μια ειδική εκδήλωση που έγινε χτες (7/12) στο Κεντρικό ΚΕΠ, παρουσία του δημάρχου Σίμου Ρούσσου και του προέδρου της ΟΜΚΕ Κωνσταντίνου Σίμψη.
Οι τέσσερις εργαζόμενοι είναι οι Αργύρης Καπνισάκης, Αθηνά Σοφία Κόλλια, Δώρα Σπανού και Μαρία Σταμούλα, οι οποίοι περιέγραψαν ως πολύ σημαντική, αλλά και συγκινητική για τους ίδιους την εμπειρία που αποκόμισαν από την εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας.
Μετά την παραλαβή των διπλωμάτων τους, οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και μια αναπαράσταση εξυπηρέτησης πολιτών στη νοηματική.
«Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον αντιδήμαρχο Χάρη Μαυρουδή για την πρωτοβουλία αυτή και κυρίως στους εργαζομένους και τη διεύθυνση των ΚΕΠ, που αποδέχτηκαν την πρόκληση και μπήκαν στη διαδικασία της διετούς εκπαίδευσης, με μοναδικό στόχο να προσφέρουν σε όλους τους πολίτες τις υπηρεσίες που δικαιούνται», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ρούσσος και πρόσθεσε:
«Η απόφασή τους να γίνουν μέρος της προσπάθειας, που καταβάλλεται συστηματικά από το 2014, για την ίση μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία, είναι συγκινητική και αποτελεί πράξη υψηλού συμβολισμού. Το βέβαιο είναι ότι η συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία είναι και θα παραμείνει προτεραιότητα για τη σημερινή διοίκηση του δήμου Χαλανδρίου».
Ο εμπνευστής και στη συνέχεια δημιουργός αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας, Χάρης Μαυρουδής, αντιδήμαρχος Αθλητισμού & Εξυπηρέτησης πολιτών (ΚΕΠ), μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε αρχικά στο πώς συνέλαβε την ιδέα:
«Κατά το παρελθόν δεν είχα εμπλοκή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση κι έτσι όταν πρωτοεκλέχθηκα το 2019 και ανέλαβα αντιδήμαρχος, αναζήτησα να βρω τις ελλείψεις και τα προβλήματα στον τομέα μου. Κι ένα από αυτά που διαπίστωσα ήταν το πρόβλημα με τη δια ζώσης εξυπηρέτηση ορισμένων πολιτών στα ΚΕΠ. Είχα ξάδερφο που ήταν ΑμεΑ κι έτσι από πολύ μικρό παιδί ευαισθητοποιήθηκα σε αυτές τις καταστάσεις και απέκτησα από νωρίς την κουλτούρα αποδοχής και συνύπαρξης.
»Θέλησα λοιπόν να βρω μια λύση ως προς τη δια ζώσης εξυπηρέτηση, αναζήτησα την Ομοσπονδία Κωφών, τους είπα την ιδέα για την εκπαίδευση υπαλλήλων και ενθουσιάστηκαν. Ξεπεράσαμε και τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και παρ’ όλο που προέκυψε ο κορονοϊός, εμείς δεν χάσαμε χρόνο και συνεχίσαμε την υλοποίηση του σχεδιασμού μας».

Οι υπάλληλοι των ΚΕΠ

Για το αν έδειξαν τον ίδιο ενθουσιασμό και οι υπάλληλοι των ΚΕΠ ο κ. Μαυρουδής λέει: «Στην αρχή υπήρξε μια διστακτικότητα, γιατί οι υπάλληλοι αντιλαμβάνονταν πως δεν θα ήταν μια εύκολη διαδικασία γι’ αυτούς, θα χρειαζόταν και διάβασμα στο σπίτι, δηλαδή επιπλέον χρόνος απασχόλησης, όμως στη συνέχεια όντως το αντιμετώπισαν με ενθουσιασμό. Αφοσιώθηκαν σε αυτή την προσπάθεια, οι σπουδές τους ήταν δύο χρόνια και τα εξαιρετικά αποτελέσματα φάνηκαν στην επίδειξη που έγινε και στην άνεση που είχαν οι τέσσερις εργαζόμενοι των ΚΕΠ κατά τη συνεννόηση στη νοηματική γλώσσα. Φυσικά, θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι, αλλά έτσι γίνονται τα πρώτα βήματα, οι μικρές μειοψηφίες είναι αυτές που κάνουν την αρχή για ν’ αλλάξουν τα πράγματα».