ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Ο μητροπολίτης και ο γνωστός δημοσιογράφος


Τι λέει η ΠΟΕΔΗΝ για VIP κλίνες ΜΕΘ

Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν από τις τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών που χαρακτήρισαν fake news τις καταγγελίες για την επιλεκτική εισαγωγή ασθενών στις ΜΕΘ. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος θέτει εκ νέου προ των ευθυνών του τον υπουργό Υγείας και του ζητάει να απαντήσει σχετικά με τις καταγγελίες ότι υπάρχουν VIP κλίνες ΜΕΘ.
Χαρακτηριστικά όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ στο Dnews: «Αφού η ΠΟΕΔΗΝ έχει άδικο με ποια κριτήρια έβαλαν στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και του Σωτηρία τον Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας Κοσμά και γνωστό δημοσιογράφο αντίστοιχα, οι οποίοι μάλιστα είναι και μη εμβολιασμένοι, σε αντίθεση με τόσους ασθενείς που περιμένουν στη λίστα; Να μας απαντήσει πόσοι επώνυμοι υπάρχουν στην λίστα αναμονής;». 
Παράλληλα ο Μιχάλης Γιαννάκος τόνισε ότι βάσει των επισήμων στοιχείων 600 ασθενείς βρίσκονται στις ΜΕΘ, το σύνολο των διασωληνωμένων είναι 714, θα έπρεπε όλα τα κρεβάτια να είναι γεμάτα, όμως έχουμε 647 και τα 47 κρεβάτια είναι κενά.
Διερωτήθηκε με νόημα «Εάν ισχύει αυτό που λέει ο κ. Πλεύρης θα έβρισκε κρεβάτι ο 58χρονος στο Αγρίνιο που περίμενε πάνω από πέντε ημέρες και όχι ο Μητροπολίτης μέσα σε τρεις ώρες».
«Αναφορές ότι κρατούνται κλίνες ΜΕΘ ή γίνεται επιλεκτική εισαγωγή τους είναι ψευδέστατες και προσβάλλουν πρωτίστως τους ιατρούς. Όσοι διακινούν fake news λειτουργούν ως συκοφάντες και είναι υπόλογοι απέναντι στους ιατρούς, που προσβάλλουν», υποστήριξε νωρίτερα ο Θ. Πλεύρης.

Mε δελτίο Τύπου η Ομοσπονδία των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία ανακοινώνει ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ «συντάσσει με την Νομική της Σύμβουλο αναφορά την οποία θα καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να διερευνηθεί η διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας».
Η κίνηση αυτή έρχεται λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ότι θα κινηθεί εναντίον του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκου με σύνταξη αναφοράς αξιοποίνων πράξεων σε βάρος του.
Αναλυτικά, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει:
"Με βάση το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς κορωνοϊού. Στο σύστημα εμφανίζονται δεκάδες κενές κλίνες ΜΕΘ καθημερινά. Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ κάτω του 100%. Με βάση την ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού προκύπτει ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ σταθερά υπερβαίνουν τους 100 ασθενείς ημερησίως. Πολλοί παραμένουν για πολλές ημέρες εκτός ΜΕΘ.
Ζητάμε να διερευνηθεί από την εισαγγελία εάν τηρείται η σειρά προτεραιότητας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ εγγραφής στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ για ΜΕΘ.
Για ποιο λόγο δεν δεσμεύονται οι κλίνες με ασθενείς και εμφανίζονται κενά;
Διαπιστώσαμε την Τετάρτη 1/12/2021 στο Νοσοκομείου του Αγρινίου Μητροπολίτης βρήκε ΜΕΘ σε λίγες ώρες εν αντιθέσει με 58χρονο ασθενή με υποκείμενα νοσήματα που ήταν διασωληνωμένος σε κλινική άνω των πέντε ημερών όπως κατήγγειλε η σύζυγος του και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε την επόμενη ημέρα βρέθηκε κλίνη ΜΕΘ σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.
Υπάρχουν σταθερά άνω των 100 διασωληνωμένων ασθενών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας οι οποίοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ είτε σε απλούς θαλάμους κλινικών είτε σε χειρουργικές αίθουσες ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Ο εξοπλισμός για τους περισσότερους είναι υποτυπώδης. Η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα πλημμελής λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού. Πολλοί εκ των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ χάνουν τη ζωή τους.
Παρότι διαπιστώθηκε η άποψη από την κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού ότι η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ δεν είναι αποκλίνουσα σε σχέση με τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ αυτό αμφισβητείται με επιστημονικά κριτήρια από τους εντατικολόγους. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες. Όμως οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, η εξάντληση μέχρι λιποθυμίας, οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ δεν το επιτρέπουν.
Θα πρέπει λοιπόν να διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες νοσηλείας και να ληφθούν μέτρα διασφάλισης της υγείας των διασωληνωμένων ασθενών".
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες περί «ΜΕΘ για VIP»