ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Ουρανοκατέβατες εφημερίδες...


Το όνειρο του κάθε εκδότη είναι η εφημερίδα του να… πετά κυκλοφοριακά. Στην ιστορία του ελληνικού Τύπου, όμως, υπάρχουν και οι… ιπτάμενες εφημερίδες. Δεν μιλάμε για αυτές που πουλούσαν (ή πουλάνε) αέρα κοπανιστό, αλλά κυριολεκτικά! Ουρανοκατέβατες! Είναι αυτές που στη διάρκεια των Δεκεμβριανών το 1944 έπεφταν από τον ουρανό από τα αεροπλάνα της αγγλικής πολεμικής αεροπορίας (RAF) για λόγους προπαγάνδας και για περάσουν τις απόψεις της επίσημης κυβέρνησης. Δεν ήταν μια, αλλά περισσότερες. Κάποια από αυτές με το όνομα «Ταχυδρόμος» έγραφε στην προμετωπίδα της ότι διανέμεται από τη RAF!
Από τις 4 Δεκεμβρίου που άρχισαν οι μάχες στην Αθήνα έπαψαν να εκδίδονται οι αθηναϊκές εφημερίδες. Η πόλη βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με τις μάχες του ΕΛΑΣ και των κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά κυρίως των Άγγλων να κλιμακώνονται από γειτονιά σε γειτονιά, από σπίτι σε σπίτι. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ που ήξεραν, από τον καιρό της κατοχής, αλλά και νωρίτερα της Μεταξικής δικτατορίας, την παρανομία, ακόμα και στον Τύπο. Κατάφερναν να τυπώνουν και να κυκλοφορούν το Ριζοσπάστη, την Ελεύθερη Ελλάδα και τα άλλα έντυπά τους. Τυπώνονταν σε εγκαταστάσεις που είχαν δημιουργήσει σε κάθε γειτονιά. Τις έγραφαν επαγγελματίες δημοσιογράφοι και τις τύπωναν οι τυπογράφοι του αθηναϊκού Τύπου που στην πλειοψηφία τους ανήκαν στην αριστερά. Άμεσο μέσο ενημέρωσης ήταν και το χωνί. Ντουντούκες που μετέδιδαν συνθήματα, αλλά και πληροφορίες για τον αγώνα. Ήταν ένα είδος… σόσιαλ μίντια της εποχής.

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του θέματος που δημοσιεύεται στο newscenter.gr και το οποίο υπογράφει ο Άγγελος Μενδρινός. Το κείμενο συνοδεύεται από πλούσιο έντυπο υλικό της εποχής.